Proiect de lege împotriva "sharenting". Franţa îşi propune să protejeze copiii de părinţii care postează prea multe poze pe reţelele de socializare

Părinţii francezi ar face bine să se gândească de două ori înainte de a posta prea multe poze cu copiii lor pe reţelele de socializare.

802 afișări
Imaginea articolului Proiect de lege împotriva "sharenting". Franţa îşi propune să protejeze copiii de părinţii care postează prea multe poze pe reţelele de socializare

Marţi, membrii comisiei juridice a Adunării Naţionale au dat undă verde în unanimitate unui proiect de lege pentru a proteja drepturile copiilor la propriile imagini.

"Mesajul pentru părinţi este că datoria lor este să protejeze viaţa privată a copiilor lor", a declarat într-un interviu Bruno Studer, un deputat din partidul preşedintelui Emmanuel Macron care a prezentat proiectul de lege. "În medie, copiii au 1.300 de fotografii cu ei înşişi care circulă pe platformele de socializare înainte de vârsta de 13 ani, înainte de a li se permite să aibă un cont", a adăugat el, informează POLITICO.

Preşedintele francez şi soţia sa, Brigitte, au făcut din protecţia copiilor online o prioritate politică. Parlamentarii lucrează, de asemenea, la cerinţe de verificare a vârstei pentru reţelele de socializare şi la reguli pentru a limita timpul petrecut de copii în faţa ecranului.

Studer, care a fost ales pentru prima dată în 2017, a făcut o carieră din siguranţa copiilor online. În ultimii ani, el a fost autorul a două acte legislative revoluţionare: unul care le cere producătorilor de smartphone-uri şi tablete să le ofere părinţilor opţiunea de a controla accesul la internet al copiilor lor, iar altul care introduce protecţii juridice pentru copiii-vedetă de pe YouTube.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, aşa-numitul "sharenting" (care combină "sharing" şi "parenting", referindu-se la postarea şi distribuirea online a unor fotografii sensibile ale copiilor) constituie unul dintre principalele riscuri la adresa vieţii private a copiilor. Jumătate dintre fotografiile distribuite de agresorii sexuali de copii au fost postate iniţial de părinţi pe reţelele de socializare, potrivit rapoartelor Centrului naţional pentru copii dispăruţi şi exploataţi, menţionat în text.

Legislaţia adoptată marţi include protejarea vieţii private a copiilor lor printre obligaţiile legale ale părinţilor. Ambii părinţi ar urma să fie responsabili în comun pentru drepturile de imagine ale odraslelor lor şi "vor implica copilul ... în funcţie de vârsta şi gradul de maturitate".

În caz de dezacord între părinţi, un judecător poate interzice unuia dintre ei să posteze sau să distribuie imaginile copilului fără autorizaţia celuilalt. Iar în cele mai extreme cazuri, părinţii îşi pot pierde autoritatea părintească asupra drepturilor de imagine ale copiilor lor "dacă difuzarea imaginii copilului de către ambii părinţi afectează grav demnitatea sau integritatea morală a copilului".

Proiectul de lege mai trebuie să treacă săptămâna viitoare prin plen şi prin Senat înainte de a deveni lege.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici