Proiectul Legii educaţiei a fost postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educaţiei

Proiectul de lege privind educaţia naţională a fost postat în dezbatere publică, joi seară, pe site-ul Ministerului Educaţiei, la câteva ore de la conferinţa de presă în care ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat lansarea actului normativ spre dezbatere.

223 afişări
Imaginea articolului Proiectul Legii educaţiei a fost postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educaţiei

Proiectul Legii educaţie a fost postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educaţiei

Proiectul de lege privindeducaţia naţională a fost discutat şi avizat deGuvern, miercuri, într-o primă lectură. La finalul dezbateriipublice, proiectul Legii eduaţiei va fi discutat din nou în Guvern,în vederea aprobării finale.

Sindicatele din învăţământ sunt nemulţumite că proiectul Legiieducaţiei a fost prezentat în Guvern fără ca acesta să fie analizatde cadrele didactice.

Federaţiile din învăţământ critică propunerile din proiectulLegii educaţiei referitoare la trecerea clasei a IX-a la gimnaziu,pentru care spun că nu există infrastructură şi resurse umane, lanumirea directorilor de şcoli de către primari sau la finanţareaper capita.

Federaţiile din educaţie au anunţat, joi, calendarul comunde proteste. Astfel, cadrele didactice vor face grevăgenerală de o zi în 22 aprilie, începând de luni nu vor mai treceîn catalog notele şi calificativele elevilor, iar în 25 martie, întoate şcolile nu vor fi ţinute orele, pentru a se dezbate proiectulLegii educaţiei.

Totodată, în 25 martie sindicaliştii din învăţământ vororganiza un miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş de protestcare se va încheia la Ministerul Educaţiei, concomitent cu unpichet la Ministerul Muncii.

Sindicaliştii ameninţă că dacă în urma acestor acţiuni deprotest nu vor fi găsite soluţii pertinente pentru problemele pecare le ridică angajaţii din educaţie, la începutul lunii iunie arputea fi declanşată greva generală pe termen nelimitat, care vaduce la neîncheierea situaţiei şcolare, deci la blocarea anuluişcolar.

Ministrul Educaţiei a spus că nu este o problemă că proiectulLegii educaţiei a fost prezentat mai întâi în Guvern, pentru căacesta va fi de acum în dezbatere publică, iar cadrele didacticeîşi pot exprima puntele de vedere vizavi de acesta. Funeriu a subliniat că proiectul noii legi a educaţiei arefoarte puţine schimbări faţă de cel care a fost îndezbatere publică anul trecut.

Potrivit lui Funeriu, majoritatea măsurilor incluse în proiectulnoii Legi a educaţiei se regăsesc şi în legea care a fost respinsăde Curtea Constituţională, iar măsurile au fost "îndelung dezbătuteîn societatea românească" şi "nu sunt la prima vedere acum", astfelcă termenul de două săptămâni fixat pentru dezbatere publică esteunul "rezonabil" şi "suficient".

El a spus că la nivelul ministerului va funcţiona o comisie careva gestiona acest proces de dezbatere publică, iar proiectul Legiieducaţiei va intra în Parlament, însă procesul de dezbatere publicăva dura până la adoptarea legii în acest for legislativ.

"Vă reamintesc că Legea va intra în Parlament şi cred căParlamentul va vota asupra ei undeva în lunile mai-iunie.Aşadar, procesul de dezbatere publică va dura până la adoptarea decătre Parlament, iar eu cred că termenul de două săptămâni este untermen rezonabil", a explicat Funeriu.

Ministrul Educaţiei a mai spus că opţiunile majore au fostdiscutate cu toţi liderii sindicali, iar proiectul Legii educaţieiva putea fi accesat de toată lumea. El a afirmat că nu ar dori săintre într-o "logică de luptă cu sindicatele", arătând că aceastălege "nu este o luptă", ci "o oportunitate pentru copiiiRomâniei".

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici