Propunerea Comisiei Europene: Consumatorii să repare ieftin şi uşor produsele, în loc să cumpere altele noi

Comisia Europeană (CE) a adoptat o nouă propunere privind norme comune de promovare a reparării bunurilor, care le vor permite consumatorilor să facă economii şi vor sprijini obiectivele Pactului verde european prin reducerea deşeurilor.

394 afișări
Imaginea articolului Propunerea Comisiei Europene: Consumatorii să repare ieftin şi uşor produsele, în loc să cumpere altele noi

Potrivit unui comunicat al CE, în ultimele decenii, atunci când un produs se defecta, acesta era mai degrabă înlocuit decât reparat, iar consumatorii nu au primit suficiente stimulente pentru a-şi repara bunurile la expirarea garanţiei legale. Propunerea făcută de CE le va permite consumatorilor să repare mai uşor şi mai ieftin produsele, în loc să cumpere unele noi. În plus, o cerere mai mare în aceste sens va da un impuls sectorului reparaţiilor, stimulându-i în acelaşi timp pe producători şi vânzători să dezvolte modele de afaceri mai sustenabile.

Propunerea va asigura faptul că mai multe produse sunt reparate înainte să expire garanţia legală şi că, totodată, consumatorii au la dispoziţie opţiuni mai simple şi mai ieftine de reparare a produselor care pot fi reparate din punct de vedere tehnic atunci când garanţia legală a expirat sau când bunul nu mai funcţionează din cauza uzurii.

Propunerea introduce un nou „drept la reparare” pentru consumatori, atât înainte de expirarea garanţiei legale, cât şi după expirarea acesteia.

Înainte de expirarea garanţiei legale, vânzătorii vor fi obligaţi să ofere reparaţii, cu excepţia cazului în care acestea sunt mai costisitoare decât înlocuirea produsului.

După expirarea garanţiei legale, consumatorii vor avea la dispoziţie un nou set de drepturi, printre care dreptul de a solicita producătorilor repararea produselor care pot fi reparate din punct de vedere tehnic, cum ar fi o maşină de spălat rufe sau un televizor, o platformă online pentru găsirea de reparatori, un formular european de informaţii privind repararea, pe care consumatorii îl vor putea solicita oricărui reparator, care va oferi transparenţă în ceea ce priveşte condiţiile şi preţul reparaţiilor şi va facilita compararea de către consumatori a ofertelor de reparaţii. De asemenea, va fi elaborat un standard european de calitate pentru serviciile de reparaţii, pentru a-i ajuta pe consumatori să îi identifice pe reparatorii care se angajează să asigure o calitate mai bună.

Propunerea Comisiei trebuie să fie adoptată de Parlamentul European şi de Consiliu.

Un sondaj Eurobarometru recent a arătat că 77 % dintre europeni simt că au o responsabilitate personală de a acţiona pentru a limita schimbările climatice. Se aruncă produse care sunt adesea viabile şi care pot fi reparate, dar care sunt adesea aruncate prematur, fapt care produce 35 de milioane de tone de deşeuri, consumă 30 de milioane de tone de resurse şi generează 261 de milioane de tone de emisii de gaze cu efect de seră în UE în fiecare an. De asemenea, se estimează că înlocuirea produselor în locul reparării lor îi costă pe consumatori aproape 12 miliarde de euro pe an. În plus, se estimează că iniţiativa va genera creştere economică şi investiţii în UE în valoare de 4,8 miliarde de euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici