Protest al sindicaliştilor CFR la Ministerul Transporturilor

Aproximativ 100 de sindicalişti de la Federaţia Mişcare-Comercial au protestat în faţa Ministerului Transporturilor, nemulţumiţi de restructurarea angajaţilor CFR şi i-au cerut ministrului Radu Berceanu să-i cheme la discuţii.

77 afișări
Imaginea articolului Protest al sindicaliştilor CFR la Ministerul Transporturilor

Protest al sindicaliştilor CFR la Ministerul Transporturilor (Imagine: Mediafax Foto)

Protestul spontan declanşat în faţa Ministerului Transporturilor de către sindicaliştii CFR s-a încheiat după finalizarea discuţiilor, fără rezultat, cu directorul CFR Călători, Liviu Pescăraşu.

Sindicaliştii au plecat din faţa Ministerului Transporturilor în jurul orei 14.00, ameninţând că dacă ministrul Radu Berceanu continuă programul de disponibilizare, angajaţii CFR vor opri activitatea.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Mişcare-Comercial, Viorel Istrate, a declarat, miercuri, la finalul discuţiilor de la Ministerul Transporturilor, că în prezent se analizează programul de şomaj tehnic şi nu li s-a dat nicio cifră privind următoarele disponibilizări.

Istrate a mai spus că programul privind concedierile va fi prezentat mai întâi miniştrilor şi apoi înmânat sindicaliştilor.

Membrii federaţiei au avut, miercuri dimineaţă, Consiliu Naţional, întâlnire la care au fost invitaţi şi directorii companiilor CFR, dar şi ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, aceştia refuzând să participe la discuţii cu sindicaliştii, a declarat vicepreşedintele Federaţiei Mişcare-Comercial, Gheorghe Sultana.

Acesta a precizat că, în urmă cu o săptămână, s-a convenit cu directorii CFR să participe la această întâlnire, dar ministrul Radu Berceanu nu le-ar mai fi dat voie să vină.

Astfel, cele câteva sute de sindicalişti care au participat la Consiliul Naţional s-au adunat la finalul şedinţei în faţa Ministerului Transporturilor, cerându-i ministrului să iasă la discuţii.

Preşedintele Alianţei Federaţiilor Naţionale CFR a declarat că sindicaliştii sunt nemulţumiţi de decizia de a trimite angajaţii în şomaj tehnic şi de proiectul privind disponibilizările din companie.

"Dacă până joi nu avem un răspuns clar cu privire la situaţia disponibilizărilor şi a şomajului tehnic, vom opri activitatea şi nu va mai circula niciun tren", a spus Ion Molea.

Ministerul Transporturilor a anunţat săptămâna trecută că societăţile feroviare de stat vor finaliza în perioada 16-20 august un program de propuneri pentru eficientizarea activităţii, prin scăderea cheltuielilor, care vor fi prezentate ministrului Transporturilor şi ulterior negociate cu sindicatele.

Ulterior, directorul general al CFR Călători, Liviu Pescăraşu, a declarat agenţiei MEDIAFAX că toţi cei aproximativ 15.000 de angajaţi ai companiei vor intra în şomaj tehnic, din 16 august, prin rotaţie, până la sfârşitul anului, astfel că fiecare salariat nu va veni la muncă timp de două luni.

Potrivit unor surse din sectorul feroviar, Ministerul Transporturilor pregăteşte un proiect care vizează disponibilizarea a 12.800 de angajaţi din sectorul feroviar până la sfârşitul lunii septembrie.

Astfel, cei mai mulţi disponibilizaţi vor fi la CFR Marfă (5.000 de angajaţi), urmată de CFR Călători, cu 3.900 de salariaţi, CFR SA, cu 2.900 de persoane, şi Electrificare CFR, cu 1.000 de concediaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici