Video Protest spontan al grefierilor din Bucureşti: "Avem condiţii foarte grele de muncă, muncim cel puţin la fel de mult ca un magistrat" / Proteste şi în Timişoara

Zeci de grefieri care activează în cadrul instanţelor din Bucureşti s-au strâns, joi, în faţa Curţii de Apel Bucureşti pentru a protesta, fiind nemulţumiţi de inechităţile salariale şi de condiţiile de muncă. În Timişoara, 50 de grefieri au protestat în faţa Palatului Dicasterial, nemulţumiţi de salarii.

6741 afișări

"Protestăm pentru că avem condiţii foarte grele de muncă, muncim cel puţin la fel de mult ca un magistrat. Ni s-ar părea normal să avem şi salarii pe măsura. Responsabilitatea este egal împărţită şi nu înţeleg de ce noi nu primim acel procent în plus la salarizare în timp ce procurorii şi judecătorii au primit", susţine un grefier din Bucureşti.

"Noi, ca grefieri, avem interdicţii de a desfăşura orice altă activitate. Salariile noastre nu sunt aşa cum crede lumea. Nu beneficiem de tichete de masă şi de vacanţă, orele de peste program nu sunt compensate cu zile libere că nu are cine să ne înlocuiască. CSM a dat anul trecut, cred, o decizie prin care li se impune grefierilor de şedinţă să motiveze, pe modelul dat de judecători, sentinţele judecătoreşti. În condiţiile astea să ai două mii şi ceva de lei salariul, să şi motivezi de acasă din timpul liber nu mi se pare normal", spune un alt grefier de la o instanţă din Capitală.

"Protestam pentru respectarea legii, în ceea ce priveşte salariile celor care lucrăm în justiţie. E o discriminare. Ne-a produs indignare situaţia asta. E important să respectăm drepturile inculpaţilor mai mult decât ne sunt nouă respectate drepturile de lucrători în justiţie", arată un alt grefier.

Grefierii susţin că este vorba despre o decizie a CCR prin care salariile ar trebui aduse la acelaşi nivel pentru angajaţii din justiţie. Aceştia susţine că hotărârea se pune în aplicare doar pentru magistraţi, nu şi pentru personalul auxiliar.

Şi în Constanţa aproximativ 30 de angajaţi ai Judecătoriei, Tribunalului şi Curţii de Apel din Constanţa au protestat, joi, în faţa Curţii de Apel, cerând majorări salariale şi suplimentarea personalului, în timpul acţiunii activitatea instanţelor nefiind afectată.

Aproximativ 50 de grefieri au protestat, joi, în faţa Palatului Dicasterial din Timişoara, nemulţumiţi de faptul că salarizarea nu este făcută în raport cu pregătirea profesională, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Grefierii care au participat la protestul spontan lucrează la Judecătoria Timişoara, Tribunalul Timiş şi Curtea de Apel. Aceştia sunt nemulţumiţi de faptul că niciuna dintre revendicările pe care le-au avut în timpul protestelor de anul trecut nu a fost îndeplinită.

De asemenea, grefierii au solicitat adoptarea unui nou statut al personalului de specialitate juridică şi al parchetelor şi să fie recunoscuţi drept “categorie profesională participantă la înfăptuirea actului de justiţie”, alături de magistraţi, şi nu ca personal auxiliar de specialitate.

Totodată, grefierii au cerut ca salarizarea să fie realizată în raport cu pregătirea profesională, reintroducerea pensiei de serviciu, suplimentarea numărului de grefieri şi finanţarea corespunzătoare a sistemului de justiţie.

În timpul acţiunii de protest, activitatea instanţelor nu a fost afectată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici