LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 712. Zelenski admite impasul: este nevoie de mijloace moderne. Şi trage un semnal de alarmă: Putin ar putea veni şi la tine / Şeful Rusiei, aşteptat în Turcia

Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a confirmat vizita iminentă a preşedintelui rus Vladimi Putin, pe numele căruia există un mandat de arestare internaţional, în Turcia.

3463 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 712. Zelenski admite impasul: este nevoie de mijloace moderne. Şi trage un semnal de alarmă: Putin ar putea veni şi la tine / Şeful Rusiei, aşteptat în Turcia

Războiul din Ucraina, ziua 712. Zelenski admite impasul: este nevoie de mijloace moderne. Şi trage un semnal de alarmă: Putin ar putea veni şi la tine

UPDATE Ucraina "aşteaptă" rachete cu rază de acţiune de 300-500 km de la aliaţi

Ucraina se aşteaptă să primească avioane de vânătoare F-16 şi rachete cu o rază de acţiune între 300 şi 500 de kilometri "în pachete suplimentare de ajutor militar" din partea aliaţilor săi, a declarat comandantul Forţelor Întrunite, Serhii Naiev.

Naiev nu a oferit mai multe detalii despre rachete şi nici nu a precizat dacă acestea vor veni împreună cu avioanele F-16 sau separat.

Armata ucraineană a folosit rachetele ATACMS şi Storm Shadow/SCALP furnizate de SUA şi Franţa pentru a lovi instalaţii şi echipamente militare ruseşti în spatele liniilor de front.

Varianta de ATACMS livrată Ucrainei poate lovi ţinte aflate la aproximativ 150 de kilometri, în timp ce Storm Shadow/SCALP are o rază de acţiune de până la 250 de kilometri.

UPDATE Zelenski: Ucraina are nevoie de "energie nouă"

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, luni, că a discutat cu premierul Denis Smîhal despre "consolidarea politicii de stat privind veteranii", referindu-se probabil la demisia ministrului pentru veterani, Iuliia Laputina.

"Cu tot respectul pentru ministru, aceasta este doar o problemă de management. Ucraina are nevoie de forţă, de energie proaspătă şi de o conducere suficientă în toate domeniile", a declarat Zelenski în discursul său video de seară.

"Trebuie să câştigăm acest război. Şi să facem maximum în acest an, chiar mai mult decât este posibil".

UPDATE Ministrul Afacerilor Veteranilor, Iuliia Laputina, îşi prezintă demisia

Ministrul Afacerilor Veteranilor, Iuliia Laputina, şi-a prezentat demisia în parlamentul ucrainean, a anunţat preşedintele Ruslan Ştefănciuk la 5 februarie.

UPDATE Oficial: 2 adolescenţi ucraineni salvaţi de sub ocupaţia rusă

Două adolescente ucrainene au fost readuse pe teritoriul controlat de Ucraina din partea ocupată de Rusia a regiunii Kherson, a declarat Oleksandr Prokudin, guvernatorul regional, la 5 februarie.

UPDATE Olanda va trimite încă 6 avioane F-16 în Ucraina

Astfel, numărul total de avioane promise Ucrainei de către Olanda se ridică la 24.

UPDATE Un oficial al Curţii Supreme ucrainene, acuzat de susţinerea invaziei ruseşti

Un oficial al Curţii Supreme ucrainene a fost declarat suspect de sprijinirea invaziei ruseşti, a anunţat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) la 5 februarie.

UPDATE Atacurile ruseşti asupra oraşelor, aşezărilor au crescut cu 25% săptămâna trecută

Potrivit lui Klymenko, peste 570 de aşezări au fost atacate săptămâna trecută, cele mai multe dintre ele în regiunea Zaporizhzhia.

UPDATE Rusia susţine că un înalt funcţionar a fost ucis în presupusul atac asupra oraşului Lysychansk

Bombardarea unei brutării din Lysychansk-ul ocupat de Rusia, în regiunea Luhansk, la 3 februarie, a ucis un ministru al administraţiei de ocupaţie ilegală a Rusiei, a susţinut agenţia de ştiri RIA Novosti, controlată de stat, la 5 februarie, citând o sursă din cadrul forţelor de ordine.

UPDATE Delegaţia portugheză soseşte la Kiev

Ministerul portughez de Externe a precizat că delegaţia a planificat o vizită de două zile "având pe ordinea de zi războiul şi redresarea Ucrainei".

UPDATE Atacul rusesc asupra Khersonului a ucis 4 persoane şi a rănit una

Rusia a lansat un atac împotriva oraşului Kherson din sudul ţării în jurul prânzului pe 5 februarie, ucigând cel puţin patru locuitori şi rănind unul, a declarat ministrul de interne Ihor Klymenko.

UPDATE SBU descoperă o presupusă reţea de spionaj rusesc în 3 oblasturi

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reţinut cinci persoane care ar fi spionat armata ucraineană şi ar fi transmis informaţii Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), a anunţat serviciul de presă al SBU la 5 februarie.

UPDATE Mike Johnson spune că proiectul de lege privind ajutorul pentru Ucraina şi securitatea frontierelor este "mai rău decât se aştepta"

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Mike Johnson, a declarat pe 5 februarie că acordul bipartizan prezentat recent privind ajutorul pentru Ucraina şi securitatea frontierelor este "mai rău decât se aştepta".

Propunerea elaborată în Senat a fost prezentată pe 4 februarie, după luni de negocieri. Camera superioară a Congresului este aşteptată să organizeze un vot cel târziu pe 7 februarie.

Proiectul de lege se ridică la 118,2 miliarde de dolari, 60 de miliarde de dolari fiind alocate pentru a sprijini nevoile de securitate ale Ucrainei. Pachetul include, de asemenea, fonduri de 14,1 miliarde de dolari pentru Israel şi peste 20 de miliarde de dolari pentru frontiera dintre SUA şi Mexic.

Republicanii din Senat au reuşit să obţină concesii din partea Partidului Democrat şi a Casei Albe în ceea ce priveşte politicile mai stricte în materie de imigraţie, dar republicanii din Camera Reprezentanţilor cer măsuri şi mai draconice.

UPDATE Primarul oraşului Melitopol, răpit cândva de ruşi, a fost promovat de Zelenski

UPDATE Rusia găseşte resturi ale elicopterului dispărut în lacul Onega

Resturile elicopterului Mi-8 dispărut al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă au fost găsite în lacul Onega din Republica Karelia din Rusia, a declarat Artur Parfenchikov, şeful Republicii Karelia, la 5 februarie.

UPDATE Comisia electorală rusă decide că semnăturile strânse de candidatul anti-război Nadejdin depăşesc pragul de invaliditate

Conform normelor stabilite de Comisia Electorală Centrală din Rusia, dacă mai mult de 5% din semnături sunt considerate nevalabile, potenţialul candidat nu poate fi înscris pe buletinul de vot.

UPDATE Zelensky cere parlamentului să prelungească legea marţială şi mobilizarea

Preşedintele Volodymyr Zelensky a înaintat parlamentului, la 5 februarie, o propunere de prelungire a legii marţiale şi a mobilizării generale pentru încă 90 de zile.

UPDATE Atacurile din Rusia au provocat moartea unei persoane şi rănirea altor cinci în ultima zi

Rusia a desfăşurat atacuri împotriva a nouă oblasturi din Ucraina în ultima zi, ucigând cel puţin un civil şi rănind cel puţin cinci, au raportat autorităţile regionale la începutul zilei de 5 februarie.

UPDATE Ambasadorul Rusiei la Paris, chemat să dea explicaţii despre uciderea a doi francezi în Ucraina

UPDATE O uzină finlandeză va creşte de cinci ori producţia de muniţie din cauza războiului Rusiei din Ucraina

 "Creşterea producţiei la fabrica din oraşul Sastamala, din sud-vestul Finlandei, care produce tuburi de cartuşe de artilerie, este legată de războiul din Ucraina, deoarece cartuşele de artilerie joacă un rol cheie în ajutorul acordat de Finlanda Ucrainei", scrie The Kyiv Independent.

UPDATE Reuters: Al 13-lea pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei nu va include probabil noi interdicţii de import

Comisia Europeană urmăreşte ca cel de-al 13-lea pachet de sancţiuni să fie pus în aplicare pentru a marca cea de-a doua aniversare a invaziei Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie, potrivit Reuters.

UPDATE Rusia a pierdut în Ucraina populaţia unui oraş mai mare decât Soci

UPDATE Biden îndeamnă Congresul să aprobe pachetul de ajutor al Senatului

 "Duceţi-l pe biroul meu pentru a-l putea semna imediat", a spus Biden despre noul proiect de lege, care alocă fonduri suplimentare de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

UPDATE The Guardian: Rusia "reeducă" copiii ucraineni deportaţi

Copiii ucraineni care au fost deportaţi în Rusia sunt supuşi unor eforturi de reeducare sistemică din partea autorităţilor ruse, potrivit unui raport publicat în The Guardian pe 4 februarie.

Din februarie 2022, aproape 20.000 de copii ucraineni au fost identificaţi ca fiind răpiţi din teritoriile ocupate de Rusia şi trimişi în alte zone din Ucraina controlate de Rusia sau chiar în Rusia, potrivit unei baze de date naţionale ucrainene.

Ucraina a reuşit să returneze din Rusia doar aproximativ 400 dintre aceşti copii.

Veronika Vlasenko, un copil ucrainean care a petrecut 14 luni în sistemul şcolar rusesc după invazia la scară largă, a declarat că profesorii şi colegii ei i-au spus că nu i se va permite niciodată să se întoarcă acasă.

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, a declarat că răpirile de copii de către Rusia au constituit cea mai mare deportare de copii europeni de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

UPDATE Senatul SUA dezvăluie un acord de frontieră care include un ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Proiectul de lege totalizează 118,2 miliarde de dolari, 60 de miliarde de dolari fiind alocate pentru a sprijini nevoile de securitate ale Ucrainei. Se aşteaptă ca Senatul să organizeze un vot asupra proiectului de lege până cel târziu pe 7 februarie.

UPDATE Rusia bombardează 9 comunităţi din regiunea Sumy

Atacurile au provocat aproape 100 de explozii în zonă. Nu au fost raportate victime sau pagube la infrastructură.

UPDATE Promovare la ucraineni

„Rusia nu vrea pace, pentru ei pacea înseamnă înfrângere, au început să spună public că nu intenţionează să se oprească, că încă nu şi-au îndeplinit sarcina. Scopul principal al lui Putin este să ne priveze de independenţă, că Ucraina face parte din imperiul său”. Acestea sunt cuvintele preşedintelui ucrainean Zelenski, care a adăugat: „Papa Francisc are dreptate, deja se întâmplă. Oamenii se obişnuiesc cu războiul, se obişnuiesc şi cu faptul că mii de copii ucraineni au fost deportaţi. Dar când vine războiul la tine acasă este imposibil să te obişnuieşti cu el şi, de asemenea, este inadmisibil, altfel ai pierdut războiul, te-ai pierdut pe tine însuţi”.

12 februarie, posibilă zi de vizită a lui Putin la Erdogan

Ministrul turc de externe Hakan Fidan a confirmat vizita iminentă a preşedintelui rus Vladimir Putin în Turcia. Fidan nu a dezvăluit data misiunii liderului rus, însă în ultimele zile au existat mai multe scurgeri care indică ziua de 12 februarie drept zi a întâlnirii cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. De asemenea, Kremlinul confirmase că anturajul lui Putin lucrează pentru a pregăti ceea ce va fi prima şi probabil singura vizită a lui Putin într-o ţară născută de la invazia rusă a Ucrainei, care a avut loc în urmă cu aproape doi ani. „Aceasta este o vizită care ne va oferi oportunitatea de a discuta diverse subiecte”, a spus Fidan, care a menţionat Orientul Mijlociu, Ucraina, Siria şi energia.

Biden: sprijin puternic pentru eliberarea de ajutor Kievului

Joe Biden şi-a reiterat„sprijinul puternic” acordului bipartizan la care a ajuns în Senat cu privire la pachetul de securitate care include măsuri mai stricte privind imigraţia şi deblocarea ajutorului pentru Ucraina, Israel şi Taiwan. „Este rodul a peste două luni de negocieri şi a muncii administraţiei, zi şi noapte, sărbători şi weekenduri”, a spus preşedintele, subliniind că legea „va face Statele Unite mai sigure, graniţele mai sigure şi oamenii mai protejaţi şi trataţi într-un mod mai uman şi în acelaşi timp va păstra imigraţia legală conform valorilor ţării noastre”. Senatorii americani au lansat textul unui pachet bipartizan de securitate a frontierei care ar debloca un ajutor vital pentru Ucraina, cu un vot iniţial aşteptat la jumătatea săptămânii, deşi perspectivele ca acesta să devină lege sunt neclare. Senatorii au negociat de luni de zile un acord pentru combaterea imigraţiei ilegale, republicanii insistând asupra securităţii sporite la frontieră, în schimbul aprobării unei cereri de la Casa Albă de peste 60 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici