Războiul Israel - Hamas. Israel. Disensiuni în coaliţia de guvernare din cauza Gaza, Netanyahu a anulat o şedinţă a Guvernului

Turcia şi Israel sunt la cuţite, după ce Erdogan a afirmat că „Netanyahu este ca Hitler”.

1634 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. Israel. Disensiuni în coaliţia de guvernare din cauza Gaza, Netanyahu a anulat o şedinţă a Guvernului

Războiul Israel - Hamas. CNN: femei şi copii reţinuţi de forţele israeliene pe un stadion din Gaza / Israel loveşte băncile Hamas / Judith Weinstein Haggai a murit la 70 de ani: era cea mai vârsnică ostatică aflată în mâinile teroriştilor / Nouă reuniune a cabinetului de război

Israel. Disensiuni în coaliţia de guvernare din cauza Gaza, Netanyahu a anulat o şedinţă a Guvernului

Premierul Benjamin Netanyahu a anulat o şedinţă a Guvernului israelian din cauza disensiunilor dintre membrii coaliţiei de guvernare. Aceştia au puncte de vedere diferite în ceea ce priveşte situaţia din Gaza după terminarea războiului cu Hamas, potrivit Sky News.

Iranienii anunţă că au executat patru „sabotori” legaţi de Mossad

Patru „sabotori” legaţi de serviciul de informaţii Mossad al Israelului au fost executaţi în Iran, a anunţat vineri agenţia de ştiri Mizan, citată de Reuters.

Informaţia a fost trimisă cu ajutorul unui comunicat de presă redactat de autorităţile judiciare din Iran.

Execuţia a avut loc vineri, iar cei executaţi au fost găsiţi vinovaţi de comiterea unor ample acţiuni de sabotaj.

Acestea ar fi fost realizate sub îndrumarea unor ofiţeri de la Mossad.

„Patru membri ai unei echipe de sabotaj asociate cu regimul sionist, care au comis acţiuni ample împotriva securităţii ţării sub îndrumarea ofiţerilor Mossad, au fost executaţi în această dimineaţă în urma procedurilor legale”, se arată în comunicat.

Judith Weinstein Haggai a murit la 70 de ani

Judith Weinstein Haggai, care la 70 de ani era cea mai bătrână ostatică aflat încă în mâinile Hamas, a murit. Acest lucru a fost făcut cunoscut de surse din Kibbutz Nir Oz citate de Times of Israel, conform cărora femeia a fost ucisă în timpul atacului terorist din 7 octombrie, iar cadavrul ei a fost dus în Gaza, unde până acum se credea că este prizonieră, dar în viaţă. Vestea a venit la mai puţin de o săptămână după ce kibbuţul a anunţat că şi soţul femeii, Gadi Haggai, despre care se credea iniţial că a fost luat ostatic, a fost ucis şi el, tot pe 7 octombrie. De asemenea, trupul său este încă în mâinile Hamas. Haggai şi Weinsteina aveau ambii cetăţenie israeliano-americană.

Israelul loveşte băncile Hamas din Cisiordania. Raid al armatei: zeci de arestări, milioane de şekeli confiscaţi

Preambulul unei noi ofensive israeliene împotriva Hamas a avut loc pe 19 decembrie la Rafah, în capătul sudic al Fâşiei Gaza, când o rachetă trasă dintr-un avion a distrus o maşină. Înăuntru se afla Subhi Parwan, care, potrivit presei israeliene, era un element important (schimba bani palestinieni, având tranzacţii estimate la zeci de milioane de dolari). Ceea ce l-a costat viaţa au fost legăturile sale cu Brigăzile Ezzedin al-Qassam, aripa militară a Hamas. Ieri, în Cisiordania, Israelul a mobilizat unităţi ale armatei, poliţiei de frontieră specializate în investigaţii privind spălarea banilor şi traficul ilicit. La ora programată, casele de schimb valutar au fost percheziţionate simultan în mai multe locaţii printre care Ramallah, Jenin, Tulkarem şi Halhul, lângă Hebron.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Armatei, au fost confiscate în total zeci de milioane de şekeli şi zeci de persoane au fost arestate. Echipele însărcinate cu percheziţiile au ridicat, printre altele, seifuri, documente, camere de supraveghere şi telefoane. Au lăsat pe pereţi pliante în arabă pe care scria: „Această casă de schimb finanţează terorismul”. O sursă militară, citată de mass-media, a precizat că obiectivul pe care Israelul încearcă acum să-l descopere şi să-l neutralizeze este „un fel de bancă organizată pe scară largă de Hamas în Cisiordania pentru a sprijini lupta armată şi pentru a stimula operaţiuni teroriste”. 

Hamas: Cel puţin 300 de persoane au fost ucise în recentele atacuri israeliene din Gaza şi 400 au fost rănite

„Cel puţin 300 de persoane au fost ucise în recentele atacuri israeliene din Gaza şi 400 au fost rănite”. Aşa a declarat reprezentantul Hamas în Liban, Osama Hamdan, în cadrul unei conferinţe de presă la Beirut, subliniind că cel mai mare număr de victime civile s-a înregistrat în Beit Lahia, Maghazi, Bureij şi Khan Younis. Situaţia din nordul Gazei a ajuns la punctul în care oamenii „mor de foame, inclusiv copii, femei şi bătrâni”. Hamdan, relatează Al Jazeera, a cerut naţiunilor arabe şi musulmane, precum şi comunităţii internaţionale, să ofere ajutor Gazei.

Hezbollah a stabilit coaliţia răului

Hezbollah a definit alianţa maritimă occidentală condusă de SUA „creată pentru a proteja interesele Israelului în Marea Roşie” şi comerţul internaţional dintre Marea Mediterană şi Oceanul Indian drept o „coaliţie a răului”. Pentru o mulţime de adepţi din Liban, numărul doi al partidului armat pro-iranian, şeicul Naim Qassem, a spus: „Este necesar să se formeze un front comun împotriva coaliţiei răului reprezentată de America, Israel, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Germania cu buna coaliţie a forţelor de rezistenţă anti-israeliene din Palestina, Liban, Iran, Yemen şi Irak”.

Guvernul Hamas: 21.320 de palestinieni ucişi

Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza condusă de Hamas a declarat că cel puţin 21.320 de persoane au fost ucise pe teritoriul palestinian de la izbucnirea războiului cu Israelul pe 7 octombrie. Alte 55.603 de persoane au fost rănite, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Ashraf al-Qudra, într-o conferinţă de presă televizată, după aproape 12 săptămâni de lupte declanşate de atacul Hamas asupra Israelului. Qudra a spus că cel puţin 210 de persoane au fost ucise în Gaza în ultimele 24 de ore „inclusiv familii întregi”.

Ministerul Sănătăţii, într-o declaraţie, a ridicat şi alarma cu privire la răspândirea bolilor în rândul copiilor şi la lipsa generală de apă, hrană şi medicamente din Fâşia asediată. „Condiţiile umanitare şi de sănătate ale persoanelor strămutate au atins niveluri catastrofale”, a spus el. Atacul Hamas a ucis aproximativ 1.140 de persoane în Israel, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ făcut de AFP.

Israel: noua reuniune a cabinetului de război

Cabinetul de război israelian s-a reunit din nou joi. Întâlnirea a avut loc după discuţii la Washington cu ministrul israelian pentru afaceri strategice, Ron Dermer, care face parte din cabinetul de război şi este unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai premierului israelian Benjamin Netanyahu. Prim-ministrul israelian ar fi înfuriat Administraţia Biden amânând dezbaterea postbelică din enclava palestiniană care a fost vizată de operaţiunile israeliene de după atacul din 7 octombrie din Israel.

92 de camioane cu ajutoare au intrat pe trecerea Rafah într-o zi

92 de camioane încărcate cu ajutor umanitar şi bunuri au intrat în Fâşia Gaza într-o zi de la punctul de trecere Rafah, de la graniţa cu Egiptul. Acest lucru a fost confirmat astăzi de un oficial egiptean citat de CNN, precizând că convoiul care a intrat ieri cuprindea 80 de camioane de ajutor, patru cisterne pentru transportul de gaze şi 12 camioane de alte mărfuri. Potrivit datelor ONU, înainte de conflictul care a explodat după atacul din 7 octombrie din Israel, în Gaza intrau în medie 455 de camioane pe zi. Tot ieri, 264 de străini au părăsit enclava palestiniană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici