LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 661. Rusia a atacat din nou cu drone / Ucraina n-are nicio şansă fără ajutor din SUA şi de la NATO / Macron l-a anunţat pe Putin că nu şi-a schimbat numărul de telefon / Navalnîi, băgat într-un regim special de detenţie

  • Trei copii ucraineni s-au întors din Rusia, din teritoriile ocupate.
  • Financial Times: G7 îşi intensifică eforturile de confiscare a activelor ruseşti pentru Ucraina.
  • Atac nocturn cu drone asupra Kievului, dejucat de tiruri antiaeriene.
  • Ucraina doboară 30 din cele 31 de drone lansate de Rusia peste noapte.
  • Serviciile occidentale de informaţii evaluează rezistenţa Kievului fără ajutorul SUA şi NATO. Un oficial american: eşec sigur fără noi
3836 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 661. Rusia a atacat din nou cu drone / Ucraina n-are nicio şansă fără ajutor din SUA şi de la NATO / Macron l-a anunţat pe Putin că nu şi-a schimbat numărul de telefon / Navalnîi, băgat într-un regim special de detenţie

Războiul din Ucraina, ziua 661. Ucraina n-are nicio şansă fără ajutor din SUA şi de la NATO / Macron l-a anunţat pe Putin că nu şi-a schimbat numărul de telefon / Navalnîi, băgat într-un regim special de detenţie

UPDATE Atacurile ruseşti împotriva regiunii Dnipropetrovsk au provocat 3 răniţi

Atacurile ruseşti cu artilerie şi drone împotriva districtului Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk pe 16 decembrie au rănit trei bărbaţi, a anunţat guvernatorul Serhii Lysak.

Toate victimele au fost spitalizate şi sunt în stare moderată, a adăugat guvernatorul.

Rusia ar fi lansat şapte drone "kamikaze" şi patru atacuri de artilerie împotriva oraşului Nikopol şi a comunităţilor Marhanets şi Chervonohryhorivka.

UPDATE Zelensky: Ucraina a doborât 104 din cele 112 drone Shahed lansate de Rusia săptămâna aceasta

”Fiecare dronă (Shahed) distrusă înseamnă vieţi salvate şi infrastructură salvată. Le mulţumesc tuturor soldaţilor din grupurile noastre mobile de foc, piloţilor, inginerilor din Forţele Aeriene şi trupelor de apărare aeriană. Foarte bine lucrat!” a declarat preşedintele Volodymyr Zelensky.

Forţele ucrainene au doborât 104 din cele 112 drone "kamikaze" Shahed lansate de Rusia în cursul săptămânii trecute, a declarat preşedintele Volodymyr Zelensky în discursul său din 16 decembrie.

Rusia a început să îşi intensifice atacurile împotriva oraşelor şi infrastructurii ucrainene pe măsură ce se instalează iarna, reluând strategia folosită de Moscova anul trecut, deşi cu mai puţin succes.

În cursul nopţii trecute, apărarea ucraineană a doborât 30 din cele 31 de drone lansate de Rusia. Armata nu obişnuieşte să raporteze dacă dronele rămase şi-au atins ţintele sau care au fost aceste ţinte.

Potrivit preşedintelui, există deja acorduri încheiate cu partenerii privind un sprijin suplimentar pentru apărarea aeriană.

UPDATE Lituania predă muniţii Ucrainei în cadrul celui mai recent ajutor

”Ascultăm solicitările urgente ale Ucrainei şi continuăm să oferim asistenţă în conformitate cu nevoile declarate. Îi încurajăm în mod activ pe aliaţii noştri să facă acelaşi lucru”, a declarat ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas.

Mai multe ţări europene au prezentat recent noi ajutoare bilaterale în domeniul apărării pentru Kiev, în condiţiile în care sprijinul din partea SUA, un donator militar cheie, se epuizează din cauza luptelor politice interne.

În afară de muniţii, lotul recent a inclus şi aproximativ o mie de paturi pliante.

UPDATE Ministrul Apărării îndeamnă autorităţile locale să contribuie la mobilizare

Umerov a făcut acest anunţ în cadrul unei reuniuni a Congresului autorităţilor locale şi regionale, prezidat de preşedintele Volodymyr Zelensky.

Ministrul apărării Rustem Umerov a îndemnat autorităţile locale din Ucraina să contribuie mai mult la eforturile de mobilizare, a anunţat Ministerul Apărării la 16 decembrie.

El a evidenţiat domeniile cheie de lucru cu autorităţile locale, inclusiv angajarea de specialişti pentru armată prin intermediul unui proiect de recrutare.

UPDATE Ministrul german al apărării: Europa trebuie să garanteze securitatea fără să se bazeze pe SUA

Pistorious a precizat că Europa ar putea fi nevoită să înlocuiască ajutorul american acordat Ucrainei dacă Washingtonul nu aprobă noi fonduri.
Europa trebuie să îşi intensifice producţia de apărare pentru a se proteja pe sine şi Ucraina, deoarece SUA îşi vor reduce probabil implicarea pe continent în viitorul apropiat, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, într-un interviu acordat die Welt am Sonntag la 16 decembrie.

Ucraina se confruntă cu o situaţie din ce în ce mai dificilă pe câmpul de luptă din cauza lipsei de muniţie, în timp ce disputele de la Washington împiedică furnizarea de sprijin suplimentar.

UPDATE Trei copii ucraineni s-au întors din Rusia, din teritoriile ocupate

Un băiat născut în 2008 şi o fată născută în 2011 au fost aduşi din regiunea Kherson şi se află acum cu mama lor. Un alt băiat, născut în 2011, a fost dus de tatăl său în Rusia împotriva voinţei sale, dar a fost reunit cu mama sa în Georgia.

Guvernul ucrainean a identificat peste 19.500 de copii care au fost deportaţi sau strămutaţi cu forţa de Rusia, dintre care mai puţin de 400 au fost returnaţi în Ucraina.
 
Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis în martie mandate de arestare pe numele Mariei Lvova-Belova şi al lui Vladimir Putin pentru rolul lor în deportarea forţată a copiilor ucraineni.

UPDATE Putin a fost desemnat oficial drept candidat la alegerile prezidenţiale din 2024

Din grupul de celebrităţi care l-au nominalizat pe Putin fac parte cântăreţul pop pro-Kremlin Iaroslav Dronov, cunoscut şi sub numele de Shaman, Tatyana Navka, actriţă şi soţia purtătorului de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, şi Jeffrey Monson, un boxer născut în SUA care a devenit deputat regional pro-Kremlin în Rusia.

Putin şi-a anunţat candidatura la prezidenţiale pe 8 decembrie, după ce Zhoga l-a întrebat despre alegeri la o ceremonie de premiere la Kremlin.

Putin, care va încerca să obţină al cincilea mandat, trebuie să strângă 300.000 de semnături de alegători pentru a se înregistra ca şi candidat independent.

UPDATE Financial Times: G7 îşi intensifică eforturile de confiscare a activelor ruseşti pentru Ucraina

Decizia ar putea fi luată în următoarele câteva luni, a declarat o sursă americană pentru Financial Times. Liderii G7 ar putea discuta această problemă în februarie 2024, aproape de aniversarea a doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, potrivit ziarului. Oficialii G7 au intensificat discuţiile privind utilizarea unei părţi din aproximativ 300 de miliarde de dolari din activele suverane ruseşti, o mişcare radicală care ar deschide un nou capitol în războiul financiar al occidentului împotriva Moscovei. 

 
Acest demers vine în contextul în care două pachete cruciale de ajutor financiar pentru Ucraina în valoare de peste 100 de miliarde de dolari au întâmpinat dificultăţi săptămâna aceasta, din cauza opoziţiei republicanilor din Congresul SUA şi a lui Viktor Orbán, prim-mistrul Ungariei, care s-au pronunţat împotriva finanţării pentru Kiev. Confiscarea activelor ruseşti ar putea reprezenta o sursă alternativă de finanţare pentru Ucraina, în special având în vedere costurile uriaşe aşteptate pentru reconstrucţia postbelică. Până în prezent, guvernele G7 s-au arătat reticente faţă de o astfel de acţiune, temându-se că unii investitori străini în active denominate în dolari şi euro ar putea retrage capitalul. 
 
Cu toate acestea, Washington-ul a adoptat în privat o poziţie mai asertivă în ultimele săptămâni, argumentând în comitetele G7 că există o cale de confiscare ”conformă cu dreptul internaţional”. Un document al guvernului SUA, consultat de Financial Times, sugerează că membrii G7 ar putea confisca activele suverane ruseşti ca o măsură de contracarare pentru a determina Rusia să îşi încheie agresiunea. 

UPDATE Rusia încearcă să captureze Kupiansk cu orice preţ

Rusia îşi intensifică eforturile pentru a cuceri Kupiansk în regiunea Harkov, mutând rezerve de batalioane de asalt în zonă pentru a compensa pierderile grele, a declarat Volodymyr Fito, şeful serviciului de relaţii publice al armatei.

Comandantul forţelor terestre, Oleksandr Syrskyi, a raportat anterior că forţele ruse încearcă să captureze satul Synkivka din regiunea Harkov, sperând să pregătească terenul pentru blocarea oraşului Kupiansk din apropiere.

Eliberat de sub ocupaţia rusă în timpul contraofensivei ucrainene din septembrie 2022, Kupiansk a fost o ţintă cheie pentru noile ofensive ruseşti, deoarece serveşte drept centru logistic cheie pentru o potenţială ofensivă mai la sud sau mai la vest.

Potrivit lui Fito, Rusia utilizează cantităţi semnificative de echipamente şi personal pentru ofensiva asupra Kupianskului, care a fost ocupat anterior de forţele ruse de la sfârşitul lunii februarie 2022 până la 10 septembrie 2022.

"Echipamentul este mai protejat" decât soldaţii ruşi, care sunt folosiţi în număr mare pentru asalturi şi recunoaştere de luptă.

UPDATE Rusia a pierdut 344.820 de soldaţi în Ucraina

Rusia a pierdut 344.820 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat, sâmbătă, Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 930 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 5.720 de tancuri, 10.667 de vehicule blindate de luptă, 10.710 vehicule şi rezervoare de combustibil, 8.100 de sisteme de artilerie, 920 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 605 sisteme de apărare aeriană, 324 de avioane, 324 de elicoptere, 6.238 de drone, 22 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Ucraina doboară 30 din cele 31 de drone lansate de Rusia peste noapte

Ucraina a doborât 30 din cele 31 de drone de tip Shahed lansate de Rusia în cursul nopţii, potrivit Forţelor Aeriene Ucrainene.

Autorităţile ucrainene au avertizat că se aşteaptă ca atacurile ruseşti să se intensifice în timpul iernii, Moscova concentrându-se asupra infrastructurii energetice ucrainene şi a altor instalaţii civile.

Dronele au fost lansate din Crimeea ocupată de Rusia, din regiunea Briansk şi din regiunea Kursk, iar apoi au fost direcţionate către diferite regiuni din Ucraina, potrivit Forţelor Aeriene.

Dronele au fost doborâte deasupra a 11 oblaste din Ucraina, inclusiv în regiunile Kiev, Herson, Poltava, Cherkasy şi Khmelnytskyi.

UPDATE Atac nocturn cu drone asupra Kievului, dejucat de tiruri antiaeriene

Armata ucraineană a dejucat un atac asupra Kievului efectuat în cursul nopţii de forţele armate ruse cu ajutorul dronelor. Spre deosebire de ultimele atacuri, de data aceasta au fost folosite doar drone Shahed, lansate asupra oraşului în valuri şi din direcţii diferite.

Nu au fost raportate victime sau pagube.

Serviciile occidentale de informaţii evaluează rezistenţa Kievului fără ajutorul SUA şi NATO. Un oficial american: eşec sigur fără noi

Agenţiile de informaţii occidentale calculează cât de mult ar putea rezista Ucraina fără ajutorul Statelor Unite şi al NATO şi care ar putea fi perspectivele pe termen mai lung de a pierde războiul cu Rusia, scrie CNN. Evaluările Western 007 vin pe măsură ce pachetul de ajutor american este blocat în Congres, iar Ungaria a blocat ajutorul din partea Uniunii Europene.

Un oficial american vorbeşte despre rezistenţa de luni de zile şi descrie cel mai rău scenariu ca un regres semnificativ sau chiar o înfrângere până la vară. „Nu există nicio garanţie de succes cu noi, dar, cu siguranţă, vor eşua fără noi”, observă un alt oficial. Cea mai imediată îngrijorare este impactul pe care l-ar putea avea lipsa ajutoarelor asupra contraofensivei din est şi din sud.

Macron: dacă Putin are propuneri serioase, nu mi-am schimbat numărul

În ceea ce priveşte conflictul din Ucraina, „dacă preşedintele Putin vrea să dialogheze cu propuneri de sărbători pentru o pace durabilă şi în conformitate cu dreptul internaţional, nu mi-am schimbat numărul”. Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a spus acest lucru la finalul Consiliului European.

Moscova: Aleksei Navalnîi a fost dus la o închisoare cu „regim special”

Aleksei Navalnîi a fost dus într-o altă închisoare din afara regiunii Vladimir, ca parte a condamnării sale pentru extremism pronunţată de Tribunalul oraşului Moscova pe 4 august, se arată într-un document al tribunalului din regiune, citat de site-ul independent de ştiri Sotavision.

Legea din Rusia cere ca avocaţii şi membrii familiei să fie înştiinţaţi cu privire la transferul unui prizonier în termen de 10 zile de la sosirea în noua locaţie.

O audiere într-un alt caz pentru Navalnîi a fost amânată pentru luni sau „când se confirmă unde se află”, se precizează în document. Este posibil ca transferul să fi început lunea trecută, a speculat purtătoarea de cuvânt a dizidentului, Kira Yarmish. Dar avocaţii săi nu şi-au putut întâlni clientul din 6 decembrie trecut.

Pe 11 decembrie trecut, colonia penală din regiunea Vladimir, unde Navalnîi a fost deţinut, a recunoscut că nu se mai afla pe listele sale. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici