LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 720. UE anunţă că va folosi fonduri ruseşti îngheţate pentru reconstrucţie. Comentariul lui Peskov / Elveţia, refuzată de Moscova ca negociator de pace / Ucraina îşi numără morţii civili şi rezultă cifre de ordinul zecilor de mii

Numărul civililor morţi este în creştere, dar este greu de stabilit cu precizie: cel puţin 10.000 de oameni au murit în Ucraina, la care trebuie adăugaţi cei căzuţi la Mariupol, peste 25.000.

4147 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 720. UE anunţă că va folosi fonduri ruseşti îngheţate pentru reconstrucţie. Comentariul lui Peskov / Elveţia, refuzată de Moscova ca negociator de pace / Ucraina îşi numără morţii civili şi rezultă cifre de ordinul zecilor de mii

Război din Ucraina, ziua 720. Kievul salută ideea UE de a folosi fonduri ruseşti îngheţate pentru reconstrucţie / Ucraina îşi numără morţii civili şi rezultă cifre de ordinul zecilor de mii

UPDATE Sîrskîi: Ucraina se orientează spre apărare pentru a goli trupele ruse

Trupele ucrainene au trecut de la o poziţie ofensivă la una defensivă şi urmăresc să epuizeze forţele ruse care avansează, a declarat comandantul-şef Oleksandr Sîrskîi într-un interviu acordat postului german ZDF, publicat pe 13 februarie.

UPDATE Bloomberg: Petrolierele legate de comerţul cu petrol rusesc se opresc pe fondul sancţiunilor americane

 O flotă mare de petroliere folosite pentru exportul de ţiţei rusesc se opreşte, posibil ca urmare a intensificării sancţiunilor americane asupra pieţei petroliere ruseşti, a relatat Bloomberg pe 13 februarie.

UPDATE Serviciile de informaţii estoniene: Rusia ar putea dubla trupele de la graniţă, NATO trebuie să fie mai bine pregătită pentru atac

Numărul de trupe ruse din vecinătatea Estoniei s-ar putea dubla faţă de cifra de 19.000 de soldaţi de dinainte de 2022, în condiţiile în care Rusia întreprinde o reformă masivă a armatei sale, a avertizat Serviciul de Informaţii Externe al Estoniei într-un raport publicat la 13 februarie.

UPDATE Rusia îşi anunţă intenţia de a părăsi Adunarea Parlamentară a OSCE

Federaţia Rusă îşi va suspenda participarea la Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a anunţat la 13 februarie preşedintele Parlamentului rus, Viaceslav Volodin.

UPDATE Italia va aloca 45 de milioane de euro pentru reconstrucţia centrului oraşului Odesa, afectat de Rusia

Italia va contribui la restaurarea Catedralei Transfigurarea, avariată semnificativ de un atac cu rachete ruseşti la 23 iulie.

UPDATE  Atacurile ruseşti din regiunea Kherson au rănit 3 persoane

Forţele ruse au atacat Kherson şi satul Havrylivka din regiunea Kherson pe 13 februarie, rănind trei locuitori, a raportat Administraţia militară din regiunea Kherson.

UPDATE Ucraina consolidează Avdiivka în timp ce Rusia îşi continuă ofensiva

Ucraina îşi întăreşte trupele care luptă în Avdiivka din regiunea Doneţk, iar unele unităţi ale Brigăzii 110 Mecanizate Separate au fost retrase din oraş pentru rotaţie pentru prima dată în aproape doi ani, a declarat purtătorul de cuvânt al brigăzii, Ivan Siekach, la 13 februarie.

UPDATE Senatul american aprobă un ajutor de 60 de miliarde pentru Kiev, dar nu va trece de Cameră

Senatul SUA a aprobat finanţare de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina (din care ar primi 60 de miliarde de dolari), Israel şi Taiwan într-un proiect de lege trimis Camerei controlate de republicani. Reuters relatează acest lucru pe site-ul său online. Cu toate acestea, republicanii Camerei, aliniaţi în spatele fostului preşedinte şi principal adversar din 2024, Donald Trump, au promis că vor respinge proiectul de lege.

UPDATE Estonia: reforma armatei din Rusia va spori desfăşurarea noastră de trupe la graniţe

Reformele armatei iniţiate de ministrul Apărării Serghei Şoigu ar creşte semnificativ numărul de trupe ale Federaţiei Ruse staţionate în apropierea Estoniei şi ar face ca comanda de trupe să fie mai potrivită pentru a acţiona cu succes în cazul unui conflict cu Occidentul. Acest lucru a fost anunţat de agenţia de informaţii externe din Estonia (Vla) în raportul său anual, raportat de radiodifuzorul «Err». „Pentru Estonia, implementarea reformei va însemna o creştere semnificativă a trupelor ruse la graniţele sale în următorii ani”, a spus VLA. Raportul constată că obiectivele reformei militare ale Rusiei reflectă viziunea conducerii Moscovei asupra resurselor de care au nevoie pentru a duce războiul Ucrainei şi pentru a se confrunta cu Occidentul. „Kremlinul estimează probabil că un conflict cu NATO ar putea izbucni în următorii zece ani”, explică Vla, potrivit căruia obiectivul Rusiei este să domine militar regiunea Mării Baltice.

UPDATE Cum arată „bestia” ruşilor

UPDATE Michel, anunţ despre activele ruseşti

„Salut decizia unanimă a Consiliului cu privire la noile reguli aplicate activelor ruseşti imobilizate în temeiul sancţiunilor UE. Veniturile extraordinare din activele fixe ruseşti aparţinând depozitarilor centrali de valori mobiliare din UE vor fi puse deoparte. Acesta este un prim pas pentru a le pune la dispoziţie pentru reconstrucţia Ucrainei”. Preşedintele Consiliului European Charles Michel a scris pe X-Twitter.

UPDATE Kiev: cinci civili ucişi în bombardamentele ruseşti

Cinci civili au fost ucişi astăzi într-un nou bombardament rusesc în estul şi sudul Ucrainei. Autorităţile regionale au anunţat acest lucru, raportând şi întreruperi de curent în urma acestor atacuri. În regiunea Harkov (est), doi bărbaţi au fost ucişi şi alţi doi au fost răniţi în satul Kurilivka, lângă oraşul Kupiansk, după ce un bombardament a lovit o instalaţie agricolă în această dimineaţă, a declarat guvernatorul Oleg Sinegubov pe Telegram. Trei ore mai târziu, oraşul Vovceansk, situat la aproximativ 90 de kilometri nord-est, în apropierea graniţei cu Rusia, a fost lovit de foc de artilerie o femeie de 61 de ani, fiind omorâtă. În timp ce o altă persoană, de 51 de ani, a fost ucisă. În regiunea Herson (sud), lovită de asemenea zilnic de focul rusesc, o femeie de 83 de ani a fost rănită mortal în curtea casei ei din satul Lvové, lovită de bombardamente nocturne, a declarat guvernatorul regional, Oleksandr Prokoudin. Un bărbat în vârstă de 64 de ani a fost ucis şi de focul de artilerie în oraşul Nikopol (sud-est), a adăugat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk. Rusia a lansat aseară 23 de drone explozive de tip „Shahed”, au anunţat Forţele Aeriene Ucrainene, precizând că a doborât 16 dintre aceste dispozitive în regiunile Herson, Zaporojie (sud) şi Dnipropetrovsk.

UPDATE Albania: summit-ul privind Ucraina se va ţine pe pe 28 februarie, la Tirana, cu Zelenski prezent

Pe 28 februarie va avea loc la Tirana un summit privind Ucraina, la care va fi prezent şi şeful statului Kiev, Volodimir Zelenski. Acest lucru a fost raportat de agenţia de informaţii «ATA». Vizita lui Zelenski va fi prima în Albania de la începutul războiului din Ucraina.

UPDAET Patru drone ucrainene doborâte în regiunile Belgorod şi Briansk

Apărarea aeriană rusă a doborât trei drone ucrainene în regiunea Belgorod şi o altă aeronavă în regiunea Briansk. Acest lucru a fost raportat de Ministerul rus al Apărării. Potrivit ministerului, forţele armate ale Ucrainei au lansat atacurile în jurul orei 11:30, ora României.

UPDATE Canada respinge cererea de extrădare a fostului luptător ucrainean Hunka

Canada a refuzat să-l extrădeze pe Jaroslav Hunka, un fost soldat de origine ucraineană care a luptat în divizia SS „Galicia”, o unitate militară voluntară creată de nazişti în vestul Ucrainei, în 1943. „Cererea noastră de extrădare a fost respinsă în mod oficial din cauza absenţei unui tratat de extrădare între ţările noastre”, a explicat sursa. Anul trecut, Hunka a fost onorat la Parlamentul canadian în timpul vizitei la Ottawa a preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. 

UPDATE Lavrov: Nu acceptăm medierea elveţiană

Rusia nu va accepta medierea elveţiană în rezolvarea conflictului din Ucraina. Acest lucru a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov la clubul internaţional de discuţii din Valdai. „Elveţia încearcă să-şi impună medierea în Ucraina, dar nu va reuşi. Nu este un actor în care să avem încredere”, a spus Lavrov.

UPDATE Kremlin: exproprierea de capital este o lovitură gravă adusă fundamentelor economice

Exproprierea bunurilor altor persoane poate reprezenta o lovitură gravă pentru fundamentele economice globale. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus acest lucru cu privire la ipoteza că ţările occidentale ar putea confisca capitalul rus îngheţat pentru a finanţa Ucraina. Acest lucru a fost raportat de agenţia Tass. Rusia, a adăugat Peskov, îşi va apăra proprietăţile şi va urmări legal pe oricine încearcă să le încalce.

UPDATE Profesor rus opozant războiului, condamnat la 5 ani

O curte militară de apel rusă l-a condamnat pe sociologul Boris Kagarliţki, un oponent al războiului din Ucraina, la 5 ani de închisoare. Instanţa a majorat semnificativ pedeapsa de gradul I, care includea eliberarea profesorului universitar şi o amendă în jur de 6.000 de euro. Kagarliţki a fost acuzat de „justificarea terorismului”, potrivit avocatului său, pentru o postare în care analiza consecinţele militare ale atacului asupra podului din Crimeea din octombrie 2022. Sociologul a fost arestat pe 25 iulie.

UPDATE Prim-ministrul Eston Kallas pe lista celor mai căutate a Moscovei

Ministerul de Interne al Rusiei l-a plasat pe primul ministru al Estoniei Kaja Kallas pe lista de urmăriţi. Acest lucru a fost raportat de agenţia Tass. Ministerul rus de Interne i-a inclus, de asemenea, pe lista de urmăriţi pe secretarul de stat al Estoniei, Taimar Peterkop, şi pe ministrul culturii lituanian Simonas Kairys. Potrivit surselor din poliţie citate de Tass, „a fost deschis un dosar împotriva lui Kallas şi Peterkop pentru distrugerea şi deteriorarea monumentelor soldaţilor sovietici”. Ambii „au fost trecuţi pe lista de urmăriţi ca parte a acestui caz”, a declarat sursa agenţiei. Săptămâna trecută, Rusia i-a convocat pe însărcinaţii cu afaceri ai Estoniei, Letoniei şi Lituaniei, acuzându-i că au „sabotat” alegerile prezidenţiale din martie din Rusia, refuzând să garanteze securitatea secţiilor de votare din ambasadele Rusiei de pe teritoriul lor. La mijlocul lunii ianuarie, Letonia şi Estonia au decis să pună capăt acordurilor lor de asistenţă juridică cu Rusia, invocând atacul Moscovei asupra Ucrainei. Anterior, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Ţările Baltice în ianuarie. În ianuarie, Estonia a refuzat şi prelungirea permisului de şedere a şefului Bisericii Ortodoxe Estone a Patriarhiei Moscovei, cetăţean rus, considerând că acesta reprezintă un risc pentru securitatea naţională.

UPDATE Spital evacuat la Dnipro şi şcoli închise

În oraşul ucrainean Dnipro, primarul a ordonat evacuarea unui spital şi închiderea şcolilor, după o serie de atacuri nocturne ruseşti cu drone kamikaze. Rbc-Ucraina scrie despre caz. „Din cauza bombardamentelor nocturne, evacuăm unul dintre spitale, oprim sistemul de încălzire şi scoatem un număr considerabil de pacienţi aflaţi în îngrijiri paliative. Închidem şi şcoli”, a spus primarul Dnipro, Boris Filatov. Problema, a observat el, este că odată cu sosirea unor temperaturi mai scăzute „nu va fi posibilă menţinerea activă a sistemului de încălzire”. La rândul său, Ukrinform îl citează pe guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, potrivit căruia 10 drone Shahed care vizau centrale energetice au fost doborâte în timpul nopţii în zona capitalei Dnipro. Între timp, RBC-Ucraina mai raportează că la Dnipro a fost restabilită electricitatea, care a fost întreruptă din cauza bombardamentelor ruseşti.

UPDATE Guvernatorul din Herson, gata să-i primească pe dezertorii de la Kiev în batalionul Margelov

Batalionul rus Margelov, creat în regiunea Herson în 2022 şi format din voluntari, va accepta luptători străini din Forţele Armate ucrainene care decid să dezerteze. Acest lucru a fost anunţat de guvernatorul rus al regiunii, Vladimir Saldo, într-un interviu acordat agenţiei de presă Tass. „Până acum, transferul de mercenari străini de partea Forţelor Armate Ruse nu a avut loc pe scară largă. Cu toate acestea, salutăm astfel de intenţii. Regiunea Herson, într-un fel, patronează batalionul Margelov. Îi invit pe toţi străinii care vor să se înroleze: îi vom ajuta în toate modurile”, a spus Saldo.

UPDATE Forţele Aeriene: 16 din cele 23 de drone ruseşti lansate în timpul nopţii doborâte

În cursul nopţii, Forţele Armate Ruse au atacat teritoriul Ucrainei folosind drone kamikaze de tip Shahed: Forţele de Apărare Aeriană ucrainene au doborât 16 dintre acestea, a raportat Forţele Aeriene Ucrainene pe Telegram. „În noaptea de 13 februarie 2024, inamicul a atacat cu 23 de drone de tip Shahed 136 şi 131 din regiunea rusă Primorsko-Okhtarsk şi Capul Chauda, ​​în Crimeea ocupată temporar”, transmite Air Force. În respingerea atacului aerian au fost implicate unităţi de rachete antiaeriene, grupuri mobile de foc ale Forţelor Aeriene şi ale Forţelor de Apărare ale Ucrainei. Datorită operaţiunilor de luptă, 16 drone de atac inamice au fost distruse în regiunile Dnipropetrovsk, Zaporojie şi Herson.

UPDATE Rusia, acuzată că a folosit rachete Zircon în Ucraina

UPDATE  Preşedintele Camerei SUA: Republicanii nu vor vota proiectul de lege pentru Ucraina

Preşedintele Camerei SUA, Mike Johnson, a anunţat într-o postare pe Twitter că republicanii nu vor vota proiectul de lege al Ucrainei, aşa cum a fost prezentat în Senat. „Am fost clar de la început că orice aşa-numită lege privind securitatea naţională ar trebui să recunoască faptul că securitatea noastră începe de la graniţă. Camera a lucrat zece luni pentru a trece o politică de schimbare cu Secure Out Border Act, dar Senatul a eşuat”, a atacat, din nou, omul lui Trump, subliniind că nu a primit „nicio schimbare semnificativă” de la Camera Superioară a Congresului.

Kuleba salută decizia Consiliului

„Salut decizia Consiliului European care deschide calea pentru utilizarea veniturilor extraordinare din activele ruseşti îngheţate. Încurajăm măsuri suplimentare pentru a permite utilizarea sa practică în beneficiul Ucrainei. Aceşti paşi trebuie să fie ambiţioşi şi oportuni”. Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba scrie pe X. „Ucraina este pregătită să continue să lucreze cu partenerii pentru a ne atinge obiectivul final: să punem resursele ruseşti la dispoziţia Ucrainei. Atacatorul trebuie să plătească”, conchide Kuleba.

Biroul ONU pentru drepturile omului a declarat, la mijlocul lunii ianuarie, că a confirmat moartea a 10.382 de civili în Ucraina şi rănirea altor 19.659 de la invazia rusă, dar a avertizat că bilanţul real este probabil mai mare.

Numărul victimelor civile a crescut semnificativ în decembrie 2023 şi ianuarie 2024 comparativ cu lunile precedente, inversând tendinţa de scădere de la începutul anului trecut. Aproape 8.000 de morţi în teritoriul controlat de Ucraina şi peste 2.000 în zonele ocupate de Rusia.

Potrivit unui oficial al poliţiei naţionale ucrainene, aproape 10.000 de civili au fost ucişi, alături de 7.000 de dispăruţi şi 11.000 de răniţi. Autorităţile ucrainene spun însă că alte mii de civili au murit în timpul asediului oraşului-port Mariupol, din sud, în primele luni de război şi că cel puţin 25.000 de victime au fost îngropate în gropi comune.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici