Războiul din Ucraina, ziua 748. Dronele ucrainene au produs un incendiu la Orel / Rusia susţine că a cucerit în sat în direcţia Doneţk / Neutra Elveţie confiscă bunurile ruşilor de pe teritoriul său / Un avion militar al Moscovei s-a prăbuşit cu 15 persoane la bord

Controversele continuă în legătură cu declaraţiile făcute de Papa Francisc în ultimele zile, în care Suveranul Pontif a cerut Kievului „curajul de a ridica steagul alb” şi „de a negocia” cu Rusia.

7422 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 748. Dronele ucrainene au produs un incendiu la Orel / Rusia susţine că a cucerit în sat în direcţia Doneţk / Neutra Elveţie confiscă bunurile ruşilor de pe teritoriul său / Un avion militar al Moscovei s-a prăbuşit cu 15 persoane la bord

Războiul din Ucraina, ziua 748. Dronele ucrainene au produs un incendiu la Orel / Rusia susţine că a cucerit în sat în direcţia Doneţk / Neura Elveţie confiscă bunurile ruşilor de pe teritoriul său / Un avion militar al Moscovei s-a prăbuşit cu 15 persoane la bord

UPDATE Rusia îl convoacă pe ambasadorul elveţian în legătură cu moţiunile parlamentului de a direcţiona activele ruseşti îngheţate către Ucraina

"În cazul punerii în practică a unor astfel de planuri de către Berna, măsurile de retorsiune din partea Rusiei vor fi inevitabile", a declarat Ministerul rus de Externe pe canalul său oficial Telegram.

UPDATE Ministru: Ucraina va produce în masă roboţi pentru a "minimiza implicarea umană pe câmpul de luptă"

Ucraina plănuieşte să producă în masă roboţi mobili capabili să exploreze mine, să demineze, să opereze drone de atac, să evacueze soldaţi răniţi şi să transporte muniţie, a anunţat pe 12 martie ministrul pentru Transformare Digitală, Mykhailo Fedorov.

UPDATE Kievul va primi o finanţare tranzitorie de 6,5 miliarde de dolari din partea UE în cadrul mecanismului pentru Ucraina

Pe baza acordului recent semnat, bugetul de stat al Ucrainei ar trebui să primească 4,5 miliarde de euro (4,9 miliarde de dolari) din finanţarea tranzitorie în martie, iar restul de 1,5 miliarde de euro (1,6 miliarde de dolari) în aprilie "după ce Comisia Europeană va evalua indicatorii finalizaţi".

UPDATE SUA anunţă un pachet de ajutor de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina în domeniul apărării

Acesta este primul pachet din decembrie anul trecut, întrucât fondurile americane pentru Kiev au fost blocate de disputele din Congres.

UPDATE Atacul cu rachete ruseşti de la Kryvyi Rih a ucis 3 persoane şi a rănit 38

Lovitura a provocat un incendiu într-o clădire cu mai multe etaje. Au fost raportate multiple răniri, potrivit guvernatorului Serhii Lysak.

UPDATE Sondaj: Marea majoritate a ucrainenilor se opun ca limba rusă să fie limba oficială sau de stat

Sondajul reflectă schimbările în percepţia ucrainenilor cu privire la limba rusă în afara sferei interne de la începutul invaziei la scară largă din februarie 2022.

UPDATE Comisia Europeană propune un proiect de cadru pentru negocierile de aderare a Ucrainei la UE

Cadrele propuse detaliază "principiile care guvernează negocierile de aderare, (substanţa) negocierilor şi (procedura) de negociere".

UPDATE Bombardamentul rusesc asupra unui sat din regiunea Zaporizhzhia a rănit 2 persoane

Rusia a efectuat un atac de artilerie împotriva satului Huliaipole din regiunea Zaporizhzhia în după-amiaza zilei de 12 martie, rănind două femei în vârstă de 63 şi 77 de ani, a anunţat guvernatorul Ivan Fedorov.

UPDATE Danemarca anunţă un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 336 milioane de dolari

Cel mai nou pachet conţine sisteme de artilerie autopropulsate Caesar, mortiere autopropulsate de 120 mm şi muniţia aferentă. Fondurile vor fi, de asemenea, utilizate în cadrul iniţiativei conduse de Cehia pentru achiziţionarea de obuze de artilerie pentru Ucraina.

UPDATE FT: UE se apropie de un acord privind un pachet de ajutor de 5,5 miliarde de dolari pentru apărarea Ucrainei

Ţările UE sunt aproape de un acord pentru a adăuga 5 miliarde de euro (5,5 miliarde de dolari) la un fond folosit pentru a oferi asistenţă militară Ucrainei, a relatat Financial Times pe 12 martie, citând patru oficiali anonimi informaţi despre discuţii.

UPDATE Parlamentul European votează pentru a incrimina eludarea sancţiunilor UE

Noua directivă defineşte eludarea sancţiunilor şi garantează că aceasta va fi tratată ca o infracţiune pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani în toate statele membre.

UPDATE Zelenski semnează legea care permite soldaţilor să păstreze gratuit celulele reproductive

Soldaţii ucraineni îşi vor putea păstra gratuit celulele reproductive, ceea ce le va permite să aibă copii în caz de deces sau rănire, potrivit unei legi semnate de preşedintele Volodimir Zelenski la 12 martie.

UPDATE Guvernator: Este nevoie de cel puţin 2 ani pentru a deminarea teritoriului controlat de ucraineni în regiunea Kherson

Guvernatorul Oleksandr Prokudin a declarat că doar 1/3 din teritoriul din regiunea Kherson eliberat de sub ocupaţia rusă a fost cercetat. Numai în această zonă au fost descoperite peste 150.000 de mine sau alţi explozibili, a adăugat el.

UPDATE Reuters: SUA vor anunţa un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina

Statele Unite ar putea anunţa în cursul zilei de 12 martie un pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de până la 400 de milioane de dolari, relatează Reuters, citând doi oficiali americani anonimi.

UPDATE Premierul ceh: Iniţiativa cehă primeşte angajamente pentru încă 200.000 de proiectile de artilerie

Iniţiativa condusă de Cehia de a furniza Ucrainei muniţie de artilerie a primit "angajamente fără caracter obligatoriu" pentru încă 200.000 de obuze, pe lângă achiziţia confirmată de 300.000 de cartuşe, a declarat premierul ceh Petr Fiala la 12 martie, potrivit Agenţiei de presă cehe (CTK).

UPDATE SBU descoperă un grup de dezinformare pro-rusesc conectat la biserica ucraineană legată de Moscova

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a neutralizat un grup de dezinformare pro-rus din Kiev, printre ai cărui membri se număra un cleric de rang înalt al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei (UOC-MP), a anunţat serviciul de presă al SBU la 12 martie.

UPDATE Rusia, China şi Iran încep un exerciţiu naval comun în Golful Oman

Rusia, China şi Iran au început la 12 martie un exerciţiu naval comun numit "Centura de securitate marină 2024" în Golful Oman, în largul coastelor Iranului.

UPDATE Vaticanul spune că Rusia ar trebui să facă primii paşi spre negocieri cu Ucraina

Prima condiţie pentru pacea în Ucraina este ca Rusia să înceteze ostilităţile, a declarat cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Vaticanului, la 11 martie.

UPDATE Atacul rusesc în apropiere de Kupiansk ucide un civil şi răneşte 3

Doi bărbaţi de 46 de ani şi un bărbat de 38 de ani au fost răniţi şi o persoană a fost ucisă, potrivit actualizării guvernatorului regiunii Harkov, Oleh Syniehubov.

UPDATE Guvernatorul rus susţine că o dronă a lovit clădirea administraţiei din Belgorod

O dronă ucraineană a lovit clădirea administrativă a oraşului rus Belgorod pe 12 martie, rănind două persoane, a afirmat guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov.

UPDATE Rusia susţine că a preluat controlul asupra oraşului Nevelske din regiunea Doneţk

Posibila pierdere a satului, care nu a fost confirmată de Ucraina, ar crea posibilitatea ca forţele ruse să atace oraşul Krasnohorivka, aflat în pericol.

UPDATE Atacul rusesc asupra regiunii Sumy a rănit 3 persoane, inclusiv copii

Un atac rusesc asupra regiunii Sumy la 12 martie a rănit trei persoane, inclusiv doi copii, a anunţat administraţia regiunii.

UPDATE FT: Ucraina ar putea primi în vară 3 miliarde de euro din activele ruseşti îngheţate

Ucraina ar putea primi fonduri de până la 3 miliarde de euro din profiturile obţinute din activele îngheţate ale băncii centrale ruseşti încă din luna iulie, a relatat Financial Times la 12 martie, citând oficiali anonimi.

UPDATE Rusia susţine că a doborât drone ucrainene deasupra a 7 regiuni

Potrivit Ministerului rus al Apărării, apărarea aeriană rusă a doborât două drone deasupra regiunii Moscova, una deasupra regiunii Leningrad, şapte deasupra regiunii Belgorod, 11 deasupra regiunii Kursk, una deasupra regiunii Briansk, una deasupra regiunii Tula şi două deasupra regiunii Orel.

UPDATE Presa rusă: Incendiu în Sankt Petersburg, în apropierea unei centrale electrice

Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a publicat înregistrări video cu pompierii care se luptă cu incendiul, despre care a precizat că a avut loc la un hangar şi nu s-a extins la alte clădiri. Ministerul a precizat că incendiul a fost stins la ora locală 12:24.

UPDATE Miliţiile ruseşti anti-Kremlin pătrund în Rusia şi pretind că ocupă sate

Legiunea "Libertatea Rusiei" şi Batalionul Siberian au trecut graniţa în Rusia dinspre Ucraina pe 12 martie pentru a desfăşura operaţiuni de luptă, potrivit grupărilor armate ruseşti anti-Kremlin.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 425.890 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022

Acest număr include 910 pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

UPDATE Ucraina doboară 17 drone ruseşti peste noapte

Ucraina a doborât 17 din cele 22 de drone de atac de tip Shahed lansate de Rusia în noaptea de 12 martie, a anunţat Statul Major General în actualizarea sa de dimineaţă.

Iohannis nu-i trimite pe români la război

Elveţia confiscă bunurile statului rus pe teritoriul său, iar Moscova o cheamă pe ambasadoare, ca să protesteze

Ministerul de Externe de la Moscova a chemat-o pe ambasadoare elveţiană Kristina Marty Lang pentru a-şi exprima un protest formal faţă de decizia Parlamentului de la Berna de a confisca bunurile statului rus pe teritoriul elveţian. Ria Novosti o scrie. '„Pe 12 martie, ambasadorul Elveţiei la Moscova, K. Marty Lang, a fost chemat la Ministerul de Externe al Rusiei pentru a protesta împotriva deciziei Parlamentului Elveţian de a crea baza legală pentru un mecanism care să permită confiscarea bunurilor de stat ale Federaţiei. Rusia situată pe teritoriul Confederaţiei Elveţiene”, citim pe site-ul Ministerului de Externe de la Moscova.

Trupele ruse au preluat controlul asupra unui sat în direcţia Doneţk

Trupele ruse au preluat controlul asupra satului Nevelskoie, în direcţia Doneţk. Ministerul rus al Apărării a raportat acest lucru într-un comunicat, după cum a raportat Ria Novosti. „În direcţia Doneţk, unităţile grupului de trupe „Sud” au eliberat activ aşezarea Nevelskoie a Republicii Populare Doneţk şi au ocupat linii şi poziţii mai avantajoase”, se arată în raportul ministerului. Potrivit departamentului, în zonele aşezărilor Novomikhailovka şi Belogorovka, trupele ruse au învins formaţiunile brigăzii 79 de asalt aerian şi brigăzii 81 aeromobile a Forţelor Armate ucrainene.

Rusia: un avion militar s-a prăbuşit cu 15 persoane la bord

Un avion de transport militar Il-76 s-a prăbuşit în timpul decolării pe un aeroport din regiunea Ivanovo. Acest lucru a fost anunţat de Ministerul rus al Apărării, potrivit căruia „la bord erau opt membri ai echipajului şi şapte pasageri”. Se pare că accidentul a fost cauzat de un incendiu la unul dintre motoare.

Kremlinul: Kievul neagă posibilitatea oricăror negocieri

„Deocamdată, există un singur lucru pe care noi toţi, atât noi, cât şi reprezentanţii NATO, îl putem vedea: o poziţie destul de consistentă a regimului de la Kiev care neagă posibilitatea oricăror negocieri. Aceasta este realitatea, de facto şi de jure”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat acest lucru, după cum a raportat Interfax, comentând cuvintele secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit căruia capitularea Ucrainei nu ar contribui la realizarea păcii în conflictul cu Rusia, pentru care părţile trebuie să înceapă discuţii pentru păstrarea Ucraina ca naţiune suverană.

Moscova: 45 de atacuri ucrainene în regiunea Herson

Armata ucraineană a efectuat 45 de atacuri de artilerie într-o singură zi asupra zonelor populate de pe malul stâng al Niprului din regiunea Herson. O sursă apropiată situaţiei le-a spus jurnaliştilor acest lucru, potrivit agenţiilor ruse.

Rusia atacă la Harkov

Ucraina: dronele ruseşti au lovit regiunea Ternopil

Un incendiu a izbucnit la locul unde dronele kamikaze ruseşti Geran-2 au lovit în Kremeneţ, regiunea Ternopil.

Dronă loveşte un depozit de combustibil din Orel, Rusia

Un depozit de combustibil din Orel, un oraş rusesc aflat la aproximativ 160 de kilometri de graniţa cu Ucraina, a fost atacat la primele ore ale zilei de astăzi de o dronă care a declanşat un incendiu, a declarat guvernatorul regional Andrei Klicov.

„O dronă s-a prăbuşit în Orel. Un complex de combustibil şi energie a fost atacat. Serviciile speciale lucrează la faţa locului pentru stingerea incendiului. Nu există victime”, a scris Klicov pe contul său Telegram. Potrivit unui oficial al serviciilor de urgenţă citat de agenţia Ria Novosti, un rezervor care conţinea produse petroliere a luat foc.

Presa locală a relatat că atacul a avut loc în jurul orei 3 dimineaţa (ora 2 în România). Dronele ucrainene au atacat luni seara şi regiunea Belgorod din Rusia, în apropiere de oraşul ucrainean Harkov, fără răniţi, potrivit guvernatorului regional, care a adăugat că o linie electrică a fost avariată.

„Regiunea Belgorod a fost atacată de forţele armate ucrainene cu ajutorul dronelor, care au aruncat patru dispozitive explozive”, a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov pe Telegram. Potrivit acestuia, şapte municipalităţi au rămas fără curent electric în urma acestui atac. Mai mult, o dronă a fost distrusă în regiunea Tula, la sud de Moscova, potrivit ministerului regional de securitate citat de agenţia Tass. Guvernatorul regiunii Kursk, de asemenea aproape de graniţa cu Ucraina, a anunţat că două drone ucrainene au fost doborâte de apărarea rusă.

Germania: cazul interceptării telefonice

Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene Germane (Luftwaffe), generalul Ingo Gerhartz, a fost, de asemenea, conectat la conversaţia armatei germane cu privire la posibilităţile operaţionale ale rachetei de croazieră Taurus în Ucraina, care a fost interceptată şi apoi expediată în Rusia. Acest lucru a fost confirmat de ministrul Apărării, Boris Pistorius, în faţa comisiei de apărare a Bundestagului, după cum a raportat Tagesschau. 

CIA: neacordarea ajutorului pentru Kiev va alimenta ambiţiile Chinei

„Fără ajutor, Ucraina este destinată să piardă teren. Iar consecinţele ar depăşi Kievul: dacă Statele Unite nu ajută Ucraina, vor alimenta îndoielile aliaţilor noştri cu privire la fiabilitatea Americii şi vor alimenta ambiţiile Chinei”. Şeful CIA, William Burns, a spus acest lucru într-o audiere la Senat, în timpul căreia agenţiile de informaţii americane au reiterat că, în opinia lor, Rusia nu doreşte o ciocnire directă cu Statele Unite sau cu NATO.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici