Referendum pentru legalizarea eutanasierii în Italia. S-au strâns semnăturile necesare

  • Este cert că referendumul privind eutanasierea legală va avea loc, având în vedere că de la 1 iulie până astăzi au fost depăşite 900.000 de semnături.
  • Erau necesare 500.000 de semnături, dintre care 300.000 sunt digitale, iar timpul pentru strângerea lor nu s-a încheiat.
  • Italia are nevoie de o lege care să reglementeze cazuri precum cel al lui Marco Cappato, care a riscat 12 ani de închisoare pentru că l-a însoţit pe Fabiano Antoniani, în Elveţia (unde este legală sinuciderea asistată), după ce respectivul a rămas tetraplegic şi orb după un accident, dar a sfârşit prin a fi achitat.
952 afișări
Imaginea articolului Referendum pentru legalizarea eutanasierii în Italia. S-au strâns semnăturile necesare

Referendum pentru legalizarea eutanasierii în Italia. S-au strâns semnăturile necesare

Obiectivul a fost atins, dar semnăturile pot fi colectate în continuare până la sfârşitul lunii, termenul prevăzut de lege fiind de trei luni.
În campania care se desfăşoară în prezent pentru colectarea semnăturilor în favoarea legalizării eutanasiei în Italia, sunt implicaţi peste 13.000 de voluntari.
În prezent, eutanasierea în Italia este ilegală. Articolul 579 din Codul Penal precizează: „Oricine cauzează moartea unui bărbat, cu acordul său, este pedepsit cu închisoare de la şase la cincisprezece ani”.

Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra cazului lui Marco Cappato, care a riscat 12 ani de închisoare pentru că l-a însoţit pe Fabiano Antoniani, cunoscut sub numele de DJ Fabo, în vârstă de 40 de ani, în Elveţia, după ce respectivul a rămas tetraplegic (paralizie a celor 4 membre) şi orb după un accident.

Cappato, după ce l-a dus pe Dj Fabo la clinica Dignitas din Zurich, unde se practică legal sinuciderea asistată, s-a întors în Italia şi a raportat infracţiunea de asistare la sinucidere.

Era anul 2017 şi, doi ani mai târziu, Curtea Constituţională a decis că Cappato nu poate fi pedepsit pentru acea infracţiune. Mai târziu, de asemenea, Curtea din Milano l-a achitat pentru că „fapta nu există”.

Prin urmare, Cappato este un precedent juridic foarte important şi a provocat discuţia despre o lege care să reglementeze astfel de situaţii, decizia privind diferite cazuri fiind lăsată la interpretarea judecătorilor. Marco Cappato se află printre susţinătorii campaniei împreună cu soţia Chiara Ferragni.

Diferenţa dintre eutanasierea activă şi cea pasivă

Eutanasierea activă, care poate fi directă sau indirectă, este interzisă în mod explicit de legislaţia italiană. Direct este atunci când medicul administrează medicamentul pentru eutanasie pacientului care doreşte să moară; indirect este atunci când un subiect pregăteşte medicamentul, iar apoi persoana care doreşte să moară îl ia în mod autonom (dar, evident, el trebuie să fie capabil fizic să o facă, iar pentru cei care sunt bolnavi, acest lucru nu este adesea posibil).

În acest din urmă caz, se face trimitere la articolul 580 din Codul penal, care se referă la instigarea şi ajutorul la sinucidere, care este apoi articolul la care se face referire în cazul Cappato care, în cele din urmă, a fost achitat.

Eutanasierea pasivă, pe de altă parte, este cea care se practică într-o formă omisivă, adică atunci când cineva se abţine de la menţinerea în viaţă a unui pacient care suportă o mare suferinţă şi acest lucru este, de asemenea, legat de tema persistenţei terapeutice. Adesea, însă, este cu adevărat dificil să înţelegem care sunt graniţele dintre un tip de eutanasie şi celălalt, indiferent dacă a existat sau nu omisiune.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici