Video REFERENDUMUL la sat: "Întreb şi eu acolo ce să votez"/ Primar: Nu e ca primăvara cu o floare | VIDEO

Mai sunt câteva ore până la deschiderea secţiilor de votare, iar în multe sate oamenii anunţă că merg la vot, dar unii nu s-au lămurit exact pentru ce se votează. Alţii sunt supăraţi tocmai pe campania făcută în biserici. MEDIAFAX a realizat un video reportaj în localitatea Odăile, judeţul Prahova.

1700 afișări

La birtul de la o răspântie de drumuri din satul Odăile, judeţul Prahova, la orele prânzului, mai mulţi bărbaţi discută aprins despre referendum. Un lucru e clar: se duc la vot. Iar de aici:

“De partea cui eşti tu?”
„Fără ei, dar nu mă duc (la referendum n.r.)”
„Tu vrei numai cu femei?”
„Mă duc la nuntă, n-am timp”
„Păi, aia e. Să facă fiecare...Sunt fete din alea cărora nu le plac bărbaţii, Ăla e mustăcios, lui ăla îi miroase gura. Aia e dichisită, e pensată, e aranjată.
„Eu mă duc, dar nu semnez cu ăştia care ... bărbat cu bărbat. Să facă fiecare ce vrea, după capul lui. Eu sunt familist, am femeie, am şase copii. Mulţumesc lui Dumnezeu, sănătoşi. Dacă pe ăla aşa îl duce capul sau are sau n-are problema lui la cap, ce treaba ai tu cu el?”

Discuţia se lungeşte deja de o oră. În general, lumea nu prea e interesată de ce face fiecare între patru pereţi. Dar când vine vorba despre înfierea şi creşterea unui copil, lucrurile se schimbă.

„Eu votez să facă fiecare ce vrea. Ai înţeles? Un singur lucru n-aş fi de acord. Eşti bărbat cu bărbat, cum să-şi aprob eu ţie sau să fiu de acord să înfiezi tu, bărbat cu bărbat, o fată sau un băiat. Ăla nu are ce învăţa într-o familie din asta. Ăla zice, ăsta are mamă şi tată. Eu am doi taţi sau două mame, cum vine?! Aici nu sunt de acord, dar pe partea cealaltă, e alegerea fiecăruia să facă ce vrea”
„Să facă ce vrea, dar să nu înfieze”

Analiză se face în satul Odăile şi în faţa porţii. Două femei dezbat de zor ceea ce urmează să se întâmple sâmbără şi duminică. Şi parcă n-ar fi fost necesar…

“Cheltuieli care nu nu aveau rostul acum.. Aşa zice şi fata mea, zice <<mami, cred că astea sunt nişte cheltuieli inutile>>, în loc să facă şcolile, că eu ştiu ce înseamnă şcoli de 34 de ani de când sunt, spital. Un spital de oncologie pentru copii nu se făcea, a făcut Catedrala Neamului, eu mai vorbesc cu preoţii ăştia că sunt prietenă cu ei”

În alte cazuri se merge pe “văd eu acolo ce votez”.

“Ştiţi ce se votează? Pentru ce sunteţi chemaţi la vot?”
“Nu ştiu”
“Dar vă duceţi?”
“Da, nu mi-a rămas niciodată, niciodată nu am trecut că nu mă duc”
“Şi acum vă duceţi fără să ştiţi ce votaţi?”
“Păi ştiu eu, întreb şi eu acolo ce să votez”
“Redefinirea familiei...”
“Ţin eu minte”
“Ţineţi minte?”
“Da, mai întreb acolo, trebuie să fie cineva”
“Se redefineşte familia, în sensul în care se va trece soţ soţie”
“Nu, maică, eu sunt văduvă”.

Alţii ştiu exact ce se votează, că au aflat la biserică

“Mi s-a spus şi în biserică, că ne-a dat pliante, suntem în temă. Eu nu ştiu, sunt creştin ortodoxă”
“Homosexuali…”
“Homo şi din de-ălelalte”
“Dar ce înseamna? “
“Dar Dumnezeu ştie, dar de unde ştiu eu. Păi da, măi, mamă. Am 76 de ani, dar eu nu am pomenit. Să ştii”

Şi tot de preotul din sat se leagă şi vorbăreţul de la birt. Are o supărare mare. Nu-i place să îl caute popa să îi spună ce să facă.

„Am văzut, a venit preotul, chestie pe care nu o văd în regulă. Eu ştiu aşa, că biserica e a treia putere, din ce am auzit, că e a treia putere în lume, biserica, şi multe pleacă de la Vatican, dar eu nu văd corect să vină preotul să îmi spună la poartă < ştii, vii la referendum>. <Da, părinte, vin dar ce să votez?>, <Păi cum? Voi nu ştiţi normal, în faţa lui Dumnezeu?>, <Păi eu ştiu ce e normal în faţa lui Dumnezeu şi ce nu e? Dacă aş şti, le-aş face pe alea normale”.

Şi totuşi, preotul nu se lasă: „Am îndemnat la biserică, nu pe stradă, pe toţi oamenii să meargă la vot. E ocazie unică. Mulţi dintre ei sunt şi cei care au semnat petiţia. Trebuie să-şi susţină punctul de vedere, să meargă la vot şi să voteze pentru familie, eu fiind familist. Eu cred că vor vota aşa cum se cuvine, pentru familie, nu avem nimic cu ceilalţi. Important e să meargă la vot, chiar dacă au alte păreri”, susţine preotul Constantin Ionescu.

Primarul din Puchenii Mari, Constantin Negoi, spune şi el că este de acord, „în principiu”, cu acest referendum dar că „nu se îndreaptă lucrurile aşa”.

„Asigurăm secţiile de votare, tot ce trebuie, ca să fie perfect, dar nu mă implic. Nu se îndreaptă lucrurile aşa, ca primăvara cu o floare. Sunt nemulţumit. Sunt de acord, în principiu, dar acest referendum nu trebuia făcut punctual doar pentru o problemă. Le spun alţii, nu e nevoie de noi. Le spun preoţii. Avem alte probleme la nivel naţional de care nu se ocupă nimeni. Avem probleme serioase de rezolvat în ţara asta”, a spus primarul Constantin Negoi.

Comuna Puchenii Mari este situată în partea de sud a judeţului Prahova, la o distanţă de 14 kilometri de municipiul Ploieşti. Sunt aproximativ 8.800 locuitori în comună, împărţiţi în şapte sate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici