Video REPORTAJ - Candidat la Institutul Naţional al Magistraturii: Prietenii mi-au spus că o să mă compromit dacă o să fac parte din sistem - FOTO, VIDEO

Duminică s-a desfăşurat prima probă, cea eliminatorie, de tip grilă, a concursurilor de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii (INM) şi de admitere în magistratură, urmând ca la data de 18 septembrie candidaţii să susţină examenul de raţionament logic.

4206 afișări

Absolvenţii de drept susţin că vor o carieră în magistratură fiind motivaţi de dorinţa de a aplica legea dar şi de latura financiară.

"Încrederea în justiţie a scăzut foarte mult în România în ultima vreme. Prietenii mi-au spus că dacă o să ajung judecător, o să fac parte din sistem, o să mă compromit. Vreau să le arăt că nu e aşa, că se poate şi altfel, că legea se poate aplica la fel pentru fiecare, indiferent de statut", a declarat un tânăr.

"A fost foarte greu, dar sper că m-am descurcat. Vreau o cariera în magistratură pentru că mi se pare cel mai frumos lucru. Mă gândesc şi la latura financiară, cine nu se gândeşte şi la latura financiară? Vreau să devin procuror criminalist", susţine o absolventă de drept.

"Am avut emoţii, cu cât ştii mai mult, cu atât emoţiile sunt mai mari. Ştiu oameni care au venit foarte bine pregătiţi în anii trecuţi şi la examen au clacat. A fost foarte mult de învăţat iar disciplinele sunt destul de grele. Asta am ales, îmi place, asta vreau să fac", a spus un alt candidat.

Duminică s-a desfăşurat prima etapă a celor două concursuri, constând în proba scrisă eliminatorie, tip grilă, de verificare a cunoştinţelor juridice la materiile: drept civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal.

Concursul de admitere la INM se organizează pentru ocuparea unui număr de 200 de locuri de auditori de justiţie, din care 130 de locuri sunt alocate pentru ocuparea funcţiei de judecător, iar 70 de locuri pentru ocuparea funcţiei de procuror. La acest concurs s-au înscris 2770 de candidaţi, dintre care 2746 au îndeplinit condiţiile pentru a participa la prima probă, a anunţat CSM. La data de 18 septembrie se va desfăşura proba scrisă eliminatorie, tip grilă, de raţionament logic iar în intervalul 12-25 octombrie, candidaţi rămaşi vor susţine un interviu în faţa comisiei de concurs. Rezultatele finale se vor afişa pe 27 octombrie.

În ceea ce priveşte concursul de admitere în magistratură, acesta este organizat pentru ocuparea a 85 de posturi de judecător în cadrul judecătoriilor şi a 58 de posturi de procuror la parchetele de pe lângă judecătorii. La acest examen s-au înscris 985 de candidaţi, dintre care un număr de 941 de candidaţi au îndeplinit condiţiile pentru a participa la prima probă. La fel ca în cazul admiterii la INM, pe 18 septembrie candidaţii vor susţine proba de raţionament logic. În perioada 3-11 octombrie cei care vor să intre în magistratură vor susţine un interviu iar la data de 13 octombrie se vor afişa rezultatele finale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici