Reportaj: Consumator de etnobotanice la 10 ani: "E ca şi cum aş avea, aşa... multă ciocolată în burtă"

Suntem undeva la graniţa dintre cartierele bucureştene Rahova şi Ferentari. Sosirea ambulanţei Asociaţiei Române Anti-SIDA (ARAS) este aşteptată. În fiecare săptămână, într-o zi şi oră ştiute, consumatorii de droguri din zonă au aflat că dacă îşi adună seringile folosite, vor primi în schimb unele noi, conform reportajului Gândul.

2113 afișări
Imaginea articolului Reportaj: Consumator de etnobotanice la 10 ani: "E ca şi cum aş avea, aşa... multă ciocolată în burtă"

Reportaj: Consumator de etnobotanice la 10 ani: "E ca şi cum aş avea, aşa... multă ciocolată în burtă" (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

E al patrulea sau al cincilea copil care mă ia în braţe, îmi palpează buzunarele în treacăt şi se uită mirat la braţele mele văzând că nu am urme de înţepături, relatează reporterul Gândul.

"Tu te droghezi?", îl întreb. Puştiul de 10 ani îmi arată mândru urma lăsată de ac pe antebraţ. "Şi cum e?" Stă câteva secunde să se gândească, închide ochii, se lasă pe spate zâmbind şi îşi freacă mâinile de stomac. "E ca şi cum aş avea, aşa... multă ciocolată în burtă".
Este un cuib vechi al consumatorilor de heroină. Acum nu prea mai este cazul. Majoritatea a trecut la "legale". Stimulente sintetice care, după ce sunt dizolvate în apă, ajung direct în venă. Spre deosebire de heroină, însă, surescitează în loc să calmeze. Şi au efect mai scurt, ceea ce înseamnă că numărul de injectări zilnice creşte.
Împărţitorii de seringi, membri ai Asociaţiei Integration încearcă să-i convingă să nu folosească de mai multe ori aceeaşi seringă sau să nu o ofere şi altora. Datele arată că, din 10 consumatori, 8 au deja hepatită C. Mulţi alţii au şi virusul HIV.
Când îşi termină toate venele, consumatorilor le mai rămâne doar "zona inghinală"
Împărţirea seringilor se face numai pe bază de schimb. Câte seringi aduci, atâtea primeşti.
"O componentă a acestui program de schimb este încercarea de a recupera seringile şi a stopa răspândirea lor în comunitate. Dacă mergeţi în zonele acestea defavorizate, veţi vedea seringile aproape peste tot, ca un covor. Copii se joacă printre ele, ceea ce înseamnă un risc absolut crescut de infectare", spune Camil, membru al Asociaţiei Integration.

Eu încă sunt mirat că şi copiii au ajuns să se injecteze. Camil îmi povesteşte cazul care l-a şocat pe el cel mai mult. O fetiţă de doi ani care a ajuns în orfelinat în sevraj. Mama ei îi injecta heroină ca să nu mai ceară mâncare.
Ion şi Maria au luat virusul injecându-se în comun cu alţi consumatori de droguri.
Numărul de injectări zilnice varia în funcţie de calitatea mărfii. Dacă heroina era proastă, îşi injecta şi de 10 ori pe zi, până să ajungă la efectul dorit. Dealerii de la noi nu vând heroină pură. Mai bagă în amestec şi aspirină, diazepam sau nescafe pentru a-i da culoarea dorită. Aşa se face şi că marfa proastă te face să cheltuieşti mai mult. În cazul lui Ion, suma varia între un milion pe zi sau cinci. Când dădea atât de mulţi bani pe droguri, nu-i mai ardea să cheltuie şi pe seringi.
"Sincer... Luam de la unul, de la altul. Când erai disperat şi nu aveai, luai şi de pe jos... Nu mai ţineai cont. La farmacii spuneau că nu au. Avea un prieten de-al tău, îi puneai şi lui puţin şi după aceea făceai unul după altul. Şi nu unul, doi. Poate chiar şi 10 inşi".
Iar când vine vorba de "legale", nu mai este loc de prudenţă. "Am văzut cu ochii mei, este caz real... Ia seringa de jos şi îşi face cu ea, chiar dacă e cu sânge. Nimeni nu mai ţine cont. Dacă are plicul de legale îşi face cu orice fel de seringă, chiar dacă ştie că tu ai HIV", spune Ion, care priveşte fenomenul retrospectiv.
"Cu heroina era mult mai bine decât cu legalele astea. Îţi făceai de două ori pe zi şi gata. Dar cu astea îţi cere corpul din ce în ce mai mult. Îţi faci acum şi după zece minute iarăşi. Legalele sunt de 1.000 de ori mai periculoase decât heroina. Am mulţi prieteni care au murit de la chestia asta. N-au murit în 12 ani cât m-am drogat cu heroină, câţi au murit într-un an de când se droghează cu legale".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici