Video REPORTAJ: Parada de 1 Decembrie - aşteptare la cozi pentru acces şi poze cu telefonul pentru Facebook - VIDEO

În pofida frigului de afară, mii de oameni au împânzit Piaţa Constituţiei. S-au trezit cu noaptea în cap ca să prindă locurile bune pentru a vedea mai bine defilarea care urma să înceapă. Spre deosebire de alţi ani, acum, măsurile de securitate au fost sporite, fiind trei filtre de control.

2672 afișări

La parada militară organizată în Piaţa Constituţiei, de Ziua Naţională a României, au fost măsuri sporite de securitate, ”având în vedere contexul actual de securitate”, explică purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, căpitanul Georgian Enache.

Trei filtre de control au fost instalate de Jandarmerie şi SPP la intrările dinspre bulevardele Unirii, Naţiunilor Unite şi Libertăţii. Oamenii au fost controlaţi corporal, iar bagajele voluminoase au fost verificate, astfel că la cele trei intrări s-au format cozi.

Cozile nu i-au descurajat însă pe oameni, care au aşteptat liniştiţi să le vină rândul. Dacă cei mari au fost rădători, nu acelaşi lucru s-a putut spune despre copii, care ardeau de nerăbdare să vadă parada militară. Cei care nu au prins locuri în faţă s-au bucurat de privelişte de la înălţime, de pe umerii părinţilor. Marian a mai fost şi anul trecut la paradă, dar chiar şi aşa abia aşteaptă să vadă tehnica militară. ”Tancurile îmi plac cel mai mult, iar apoi avioanele”, spune copilul de 9 ani.

Forfota a fost întreruptă de momentul sosirii preşedintelui Klaus Iohannis. O linişte s-a lăsat peste mulţimea care acum privea spre locul unde se afla şeful statului, primit cu onoruri militare.

Parada de 1 Decembrie a fost oficial deschisă, iar în scurt timp o voce a răsunat în difuzoarele instalate în Piaţa Constituţiei: “Bine aţi venit la Parada Militară Naţională de 1 Decembrie! Anul acesta, se împlinesc 97 de ani de la Unirea tuturor românilor într-un singur stat. Vă mulţumim că şi astăzi sunteţi alături de noi, la sărbătoarea de suflet a tuturor românilor, care anul acesta se desfăşoară în Piaţa Constituţiei, pentru că, după cum ştiţi, Arcul de Triumf a intrat într-un amplu proces de reabilitare şi reparaţii!”.

Mulţimea tresare la cele 21 de salve de tun trase de bateria de artilerie a Regimentului 30 de Gardă, pe fundalul Imnului naţional interpretat de orchestrele reunite ale Ministerului Apărării Naţionale, Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul” şi Brigăzii 1 Mecanizată ”Argedava”. “Mami, mami, auzi tunurile”, spune un băieţel fericit, în timp ce căuta cu privirea tunurile.

Parada începe, iar prin faţa celor peste 10.000 de persoane adunate în Piaţa Constituţiei se perindă rând pe rând detaşamentele din Forţele Armate Terestre, Aeriene, Navale, dar şi din Ministerul Afacerilor Interne. Primii care apar sunt infanteriştii “Scorpionii Roşii” din Craiova, urmaţi de militarii Comandamentului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est a Alianţei Nord Atlantice, aflaţi pentru prima dată la paradă. Iar şirul de bărbaţi şi femei în uniforme continuă să apară timp de jumătate de oră. Sunt şi militari ai armatelor Republicii Moldova, Poloniei, Turciei şi ai Statelor Unite ale Americii şi Bulgariei, forţele pentru operaţii speciale, detaşamentul Forţelelor Aeriene, urmaţi de Forţele Navale, militari de la bordul navelor militare, jandarmi, polişti din Ministerul Afacerilor Interne, pompieri, echipaje SMURD şi salvatori la înălţime. În tot acest timp, cei aflaţi în primele rânduri profită de ocazie şi îşi fac poze cu militarii care defilează. ”Nu ai cum să nu faci măcar o poză, ce pui pe Facebook?” explică un tânar.

Începe zgomotul elicopterelor IAR - 330 Puma din dotarea Bazei 90 Transport, care trec pe deasupra Pieţei Constituţiei. Au urmat o aeronavă C-130 Hercules şi avioanele MIG-21 LanceR. Militarii prezintă apoi tehnica terestră: cinci vehicule URO VAMTAC care participă la operaţii speciale, transportoare de trupe PIRANHA, maşina de luptă a infanteriei 84 M - ”Jderul”, transportoare amfibii blindate B 33 Zimbru şi tancurile TR 85 M 1 ”Bizonul”. Sistemul de artilerie LAROM, vehiculele de luptă tip HMMWV defilează pe rând prin faţa mulţimii din piaţă, moment imortalizat de cei mai mulţi cu telefoanele.

Puţin după miezul zilei, parada se încheie. Totuşi, mulţimea nu se grăbeşte să plece. Oamenii privesc spre loja oficială, acolo unde sunt toţi demnitarii. Preşedintele Klaus Iohannis părăseşte printre primii Piaţa Constituţiei, în timp ce restul politicienilor mai rămân pentru a da declaraţii. După ce curiozitatea le-a fost satisfăcută, Piaţa Constituţiei se goleşte încet, iar oamenii o iau fie spre gura de metrou Izvor, fie în plimbare pe Bulevardul Naţiunilor Unite spre Piaţa Unirii.

”Am văzut foarte mulţi tineri şi copii”, povesteşte domnul Tache. ”E timpul ca tineretul să-şi ia ţara înapoi, poate de aceea au venit atâţia ... Noi am făcut ce am putut, acum e rândul vostru”, adaugă el.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici