Reprezentanta CCIR pe lângă instituţiile europene, condamnată la închisoare

Magda Ţepoi, fost director al Camerei de Comerţ a Regiunii (CCR) 1 Nord-Est Iaşi şi actual reprezentant al CCIR pe lângă instituţiile europene, a fost condamnată, luni dimineaţă, de magistraţii Judecătoriei Iaşi la cinci ani şi jumătate de închisoare, cu executare, pentru deturnare de fonduri europene şi corupţie.

75 afișări
Imaginea articolului Reprezentanta CCIR pe lângă instituţiile europene, condamnată la închisoare

Sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României (Imagine: Mediafax Foto)

De asemenea, fosta directoare a CCR 1 Nord-Est a fost obligată la plata unor despăgubiri în valoare de 133.000 de euro, reprezentând prejudiciul cauzat fostului Minister al Integrării Europene. În plus, Judecătoria Iaşi a menţinut sechestrul asigurator pe vila şi terenul aferent aparţinând familiei Ţepoi pentru recuperarea prejudiciului.

Totodată, instanţa i-a interzis Magdei Ţepoi ca, timp de cinci ani de zile, să mai ocupe funcţii de conducere în cadrul unor instituţii publice cu profil comercial şi economico-financiar, respectiv de director ori administrator.

Sentinţa în cazul Magdei Ţepoi, reprezentant permanent al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) pe lângă instituţiile europene, nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Avocatul Carmen Bernic a declarat, luni, că va face recurs împotriva deciziei de luni a magistraţilor ieşeni în cazul Magdei Ţepoi.

"Nu pot face consideraţii juridice deocamdată, până nu văd hotărârea instanţei de judecată şi motivarea ei. Cu siguranţă o să declar apel împotriva sentinţei, atât în latura penală, cât şi în latura civilă referitor la cuantumul despăgubirilor. Asta se va întămpla după ce voi parcurge motivarea judecătorului", a declarat, luni, presei, avocata Carmen Bernic, apărătorul Magdei Ţepoi.

Magda Ţepoi a fost trimisă în judecată de către procurorii anticorupţie, într-un dosar privind fraudarea unor fonduri din programul PHARE 2001 de către persoane din conducerea respectivei instituţii.

Potrivit unui comunicat de presă din 2005 al Parchetului Naţional Anticorupţie, din probatoriul procurorilor Biroului de Cercetare a Infracţiunilor privind Interesele Financiare ale Comunităţilor Europene în România, a rezultat că, în perioada 2003-2004, managerul de proiect Magda Ţepoi a deturnat "în folosul său personal şi al unor societăţi comerciale şi fundaţii" care nu beneficiau în mod legal de finanţare PHARE 2001, suma de 130.000 de euro.

Anchetatorii au constatat unele nereguli în derularea unui proiect PHARE vizând perfecţionarea a 360 de salariaţi ai camerelor de comerţ, industrie şi agricultură din judeţele Moldovei. Potrivit procurorilor, în perioada iunie 2003 - aprilie 2004, Ţepoi a schimbat destinaţia fondurilor alocate, folosindu-le în scopuri personale, făcând plăţi care nu aveau nicio legătură cu implementarea proiectului. Prejudiciul a fost socotit iniţial la aproximativ 211.000 de euro, dar, după efectuarea mai multor expertize şi contraexpertize, acesta a fost stabilit la aproximativ 133.000 de euro.

În timpul procesului, Magda Ţepoi a respins acuzaţiile formulate de către procurorii anticorupţie, susţinând că este nevinovată şi că a cheltuit banii doar pe proiectul derulat de instituţia pe care o conduce. La unul din termenele procesului, Răzvan Lucian Ţepoi, soţul fostei directoare, a susţinut că, la un moment dat, chiar el personal a vrut să preia conducerea proiectului respectiv deoarece soţia sa era însărcinată.

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a desemnat-o, în toamnă, pe Magda Ţepoi drept reprezentant permanent pe lângă instituţiile europene. Ţepoi este membru PNL şi avea ca atribuţii facilitarea comunicării membrilor CCIR cu instituţiile europene şi atragerea unor finanţări din fonduri europene pentru proiecte regionale sau locale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici