REVELION 2012: Unde mai sunt locuri de cazare

Zeci de mii de turişti sunt aşteptaţi să petreacă Revelionul în staţiunile din ţară, în mai multe regiuni locurile de cazare fiind ocupate integral sau aproape în totalitate.

1961 afișări
Imaginea articolului REVELION 2012: Unde mai sunt locuri de cazare

REVELION 2012: Unde mai sunt locuri de cazare (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Braşov: Hotelurile şi pensiunile au fost ocupate în proporţie de 95 la sută de Revelion

Preţurile practicate de hotelieri sunt, în principal, la fel ca anul trecut sau chair mai mici, cu 10-20 de procente.

În ceea ce priveşte gradul de ocupare în pensiuni şi hoteluri, acesta este aproximativ la fel ca la Revelionul 2011.

Cele mai mici preţuri de Revelion sunt în pensiunile şi vilele din zonele rurale, incluse în Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC), care, în judeţul Braşov, pune la dispoziţie circa 3.000 de locuri de cazare în localităţi precum Bran, Moeciu, Poiana Mărului, Râşnov, Zărneşti, Săcele sau Buneşti.

Preţurile de Revelionul din 2012 în pensiunile ANTREC sunt cuprinse între 150 şi 300 de lei de persoană pe zi, preţ care include micul dejun, cina şi masa festivă de Revelion.

"Gradul de ocupare este de circa 95 la sută pentru Revelion, la fel ca anul trecut. Dar mai pot fi găsite locuri pe ici pe colo pentru că mai sunt turişti care renunţă la camere pe ultima sută de metri", a declarat preşedintele ANTREC Maria Stoian pentru corespondentul MEDIAFAX.

Preţurile în hotelurile şi pensiunile din staţiuni precum Predeal sau Poiana Braşov sunt ceva mai scumpe, şi aici rezervările pentru seara de Revelion fiind aproape complete. Există hoteluri care sunt rezervate sută la sută, iar altele care au doar jumătate din locuri ocupate.

La o pensiune de două stele în Predeal, un sejur de minim cinci nopţi pentru Revelion este 80 de euro/noapte/camera dublă. Există şi varianta de închiriere a întregii pensiuni, în funcţie de locurile de cazare disponibile. Astfel, o pensiune de trei stele din Predeal, cu o capacitate de 14-16 locuri, poate fi închiriată la preţul de 2.000 de euro pentru 3 nopţi de Revelion sau la 2.400 de euro pentru un sejur de patru nopţi.

Totodată, mulţi hotelieri au oferte de grup. Astfel, la o pensiune de trei stele din Timişul de Sus, tariful pentru 3 nopţi pentru un grup de 12 persoane fără mese incluse este de 1.300lei/noapte/întreaga vilă sau 325 lei/persoană/întreg sejurul de 3 nopţi. Dacă este inclus şi micul dejun şi masa de Revelion, tariful creşte la 1.170 lei /camera dublă, respectiv 585 lei/persoană. Cei care optează pentru un sejur de 3 nopţi pot primi gratis încă o noapte, în funcţie de camera aleasă, sau 2 nopţi bonus pentru un sejur plătit de 5 nopţi.

În Poiana Braşov preţurile sunt mai mari decât în alte părţi. Astfel, la un hotel de patru stele turiştii trebuie să scoată din buzunar pentru Revelion între 900 şi 1.000 de euro/persoană pentru 4 sau 5 nopţi. În preţ sunt incluse trei mese pe zi, acces la piscină, saună şi fitness, activităţi zilnice pentru copii la grădiniţa hotelului, seri tematice, precum şi spectacole de muzică cu artişti precum Nico, Pepe, Anna Lesko şi program cu artificii la cumpăna dintre ani.

În municpiul Braşov, la un hotel de 3 stele, oferta pentru Revelion este de 80 euro/camera dublă/noapte pentru un sejur de minim 3 nopţi. Altă ofertă de Crăciun, în centrul vechi al Braşovului, este de 750 lei/2 persoane pe 5 nopţi sau 450 lei/2 persoane/3nopţi.

Valea Prahovei: Toate locurile au fost rezervate. Peste 15.000 de turişti, aşteptaţi la Azuga, Buşteni şi Sinaia

Peste 15.000 de turişti sunt aşteptaţi să petreacă Revelionul în staţiunile Azuga, Buşteni şi Sinaia de pe Valea Prahovei, toate locurile de cazare omologate din cele trei staţiuni fiind deja rezervate.

Potrivit preşedintelui ANAT Sud, Adrian Voican, toate locurile de cazare din staţiunile prahovene Azuga, Buşteni şi Sinaia au fost rezervate pentru noaptea de Revelion.

Astfel, în cele trei staţiuni sunt aşteptaţi peste 15 000 de turişti, care vor fi cazaţi în hotelurile şi pensiunile omologate ca unităţi turistice, la care se adaugă câteva mii de turişti care vor petrece sfârşitul anului în casele de vacanţă din staţiunile montane.

Adrian Voican a declarat pentru MEDIAFAX că şi anul acesta, la fel ca şi în anii trecuţi, cea mai căutată destinaţie de Revelion a fost staţiunea Sinaia, iar primele pachete turistice vândute au fost cele la hotelurile de trei şi patru stele.

Anul acesta, tarifele de Revelion în staţiunile de pe Valea Prahovei au fost considerabil mai mari, comparabil cu ofertele de Crăciun.

În staţiunea Buşteni, Revelionul la un hotel de trei stele costă 399 de euro de persoană, preţ care include trei nopţi de cazare cu pensiune completă, cină festivă, acces gratuit la jacuzzi, saună, piscină şi internet.

Revelionul la un hotel de cinci stele din staţiunea Azuga costă 755 de euro de persoană, iar cei care au ales această ofertă vor beneficia de patru nopţi de cazare cu mic dejun şi cina incluse, la care se adaugă cină festivă în noaptea de Revelion şi acces la spa.

La Sinaia, revelionul la un hotel de trei stele costă 1.440 de lei de persoană şi include patru nopţi de cazare în cameră standard, mic dejun, cină festivă de Revelion, brunch şi cină festivă în prima zi a anului 2012, divertisment, acces la saună şi la jacuzzi.

Unii proprietari de pensiuni de pe Valea Prahovei au pregătit oferte pentru grupuri de turişti. La Buşteni, spre exemplu, o pensiune de trei stele, cu o capacitate de 25 de persoane, a putut fi închiriată de Revelion pentru suma de 3.000 de euro, iar pentru aceşti bani turiştii beneficiază de trei nopţi de cazare şi una gratis.

De asemenea, cei care au cumpărat pachete turistice de Revelion înainte de 1 decembrie au beneficiat, în unele hoteluri, de discount-uri de până la zece la sută din preţul pachetului turistic.

Suceava: Hotelurile şi pensiunile, ocupate aproape integral

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, miercuri, că gradul de ocupare cu trei zile înaintea Revelionului este de 98 la sută în judeţul Suceava, fiind de sută la sută în zonele Gura Humorului şi Vatra Dornei.

El a spus că mai sunt locuri de cazare la Suceviţa, unde gradul de ocupare este de 99 la sută şi în zonele Vama şi Putna, unde gradul de ocupare al unităţilor de cazare este de 95 la sută.

Totodată, Gheorghe Flutur, a precizat că de Crăciun gradul de ocupare în judeţ a fost de 84 la sută, cu 95 la sută grad de ocupare în Gura Humorului, urmat de Putna, Vatra Dornei şi Vama şi Suceviţa.

"Deşi a fost puţină zăpadă, numărul de turişti este mare, ceea ce arată că Bucovina este din ce în ce mai căutată de turişti", a spus Flutur.

În judeţul Suceava, funcţionează 320 de hoteluri şi pensiuni clasificate, având aproximativ 11.000 de locuri de cazare.

În seara de Revelion, grupuri de urători sau de mascaţi vor merge pe la pensiuni sau la hoteluri din Suceviţa, Putna, Neagra Şarului sau Şaru Dornei, în principalele municipii şi oraşe din judeţ vor fi organizate, concerte şi focuri de artificii, iar în dimineaţa primei zile a noului an în mai multe localităţi se merge cu semănatul.

De Revelion, la o pensiune de trei stele din Vama tariful este de 1.990 de lei/persoană pentru cinci nopţi, cu mic dejun, dejun şi cină, masa de Revelion cu muzică de dans la alegerea oaspeţilor, dar şi program de plimbare cu sania trasă de cai, grătar pe zăpadă cu vin şi ţuică fiartă, o seară bucovineană cu lăutari, un program de obiceiuri de iarnă cu urători şi mascaţi.

La Gura Humorului, de Revelion, tariful la o pensiune de trei stele este de 1.450 de lei/persoană şi include cinci nopţi de cazare cu demipensiune, cina de Revelion cu program artistic, dar şi saună.

La Vatra Dornei, la un hotel de trei stele, tariful este de 1.200 de lei/persoană pachetul şi include cazare cu mic dejun pentru cinci nopţi, masa festivă de Revelion.

La Suceviţa, la un hotel de patru stele, tariful de Revelion pentru cinci nopţi de cazare este de 2.600 de lei/persoană şi include pensiune completă, cina festivă dintre ani, băuturi alcoolice şi nealcoolice la mesele festive, prânzul şi cina din 1 ianuarie, acces la zona SPA cu piscină, saună, sală de fitness, dar şi la biliard.

La Câmpulung Moldovenesc, oferta pentru trei nopţi de cazare la un hotel de trei stele este de 230 de euro/persoană şi include cazare în camera dublă cu demipensiune, cina festivă de Revelion şi cina festivă de 1 ianuarie.

Valea Ghimeşului din Harghita: Pensiunile au fost rezervate în totalitate de Revelion

La pensiunile de pe Valea Ghimeşului, trei nopţi de cazare costă 100 de euro, iar turiştii se pot plimba cu sania sau pot asculta muzică lăutărească.

Preşedintele Asociaţiei Pensiunilor Turistice din Valea Ghimeşului, Prejmer Fulop, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că turiştii din Ungaria, care reprezintă jumătate din numărul total al celor care îşi vor petrece Revelionul în această zonă, şi-au făcut rezervările încă din vară, atraşi de oferta bogată în programe tradiţionale.

"Turiştii vor avea ocazia să participe la plimbări cu săniile trase de cai până în vârful muntelui, unde se vor încălzi cu ceai, vin fiert şi pălincă, în jurul unui foc de tabără la care se vor pregăti slănină afumată şi cârnaţi de casă", a spus Prejmer.

La Complexul Boros, în afară de activităţile menţionate, turiştii vor avea parte în fiecare seară de un bal cu muzică tradiţională interpretată de ansambluri de profesionişti din Valea Ghimeşului, din Sândominic şi de tarafuri de lăutari.

Un pachet de patru zile şi trei nopţi pentru Revelion costă 100 de euro de persoană, în preţ fiind incluse cazarea, micul dejun servit sub formă de bufet suedez, un prânz întârziat, iar pe durata balului, de seara până dimineaţa, pe mese vor sta gustări "dintr-ale porcului". Masa de Revelion, cu mâncărurile tradiţionale, de la aperitive, cârnaţi, friptură şi sarmale, până la ciorbă acră şi băutura tare şi de casă, este şi ea inclusă în acest pachet.

Turiştii au preferat şi pensiunile din staţiunea Băile Tuşnad, unde locurile au fost rezervate pentru Revelion în proporţie de 97-99 la sută.

"Se mai găsesc ici-colo câteva camere, restul sunt ocupate. Ne aşteptăm la aproximativ 2.000 de turişti în staţiune în aceste zile", a spus preşedintele Asociaţiei de Turism din Băile Tuşnad, Kalamar Andor.

Potrivit acestuia, multe rezervări au fost făcute "pe ultima sută de metri", în ultimele două săptămâni preferinţele turiştilor orientându-se către pensiunile de trei stele, care au introdus în pachetele de Revelion şi programe de divertisment.

În pensiunile de trei stele, cu aproximativ 15-20 de camere fiecare, restaurant şi cu ofertă wellness - saună, masaj, jacuzzi, şi care, în plus, asigură turiştilor abonamente la pârtia de schi, excursii cu săniile trase de cai şi masa festivă din noaptea care face trecerea între ani, un pachet pentru trei nopţi şi demipensiune costă 990 de lei pentru o persoană, pentru patru nopţi preţul se ridică la 1.190 de lei/ persoană, iar pentru cinci nopţi de cazare cei interesaţi plătesc 1.290 de lei/ persoană.

De Revelion, turiştii vor fi răsfăţaţi cu produse din bucătăriile tradiţionale ungureşti şi secuieşti, oferta cuprinzând preparate precum gulyas, paprikas de pui, "szekely kaposzta" (varză călită cu bucăţele de ceafă de porc afumată) şi "Hagymas rostelyos" - o specialitate din muşchi de vită la grătar, apoi înăbuşit în sos de ceapă, cu garnitură de cartofi fierţi raşi şi tăvăliţi prin untură condimentată cu boia şi piper, dar nu vor lipsi nici tradiţionalele sarmale.

În data de 30 decembrie, la Băile Tuşnad va fi deschis oficial şi sezonul de schi, în cursul serii fiind programat un concert al Nicolei.

Chiar şi în staţiunea Praid, ocupată în proporţie de doar 30 la sută în urmă cu două săptămâni, locurile la pensiuni au fost rezervate în proporţie de 80 la sută pentru Revelion.

Cazarea în regim la cheie şi self-catering este cea mai ieftină, turiştii plătind 100 de lei pe noapte pentru o cameră cu două paturi.

Cele mai căutate au fost însă pensiunile de 4 stele, unde pachetele de patru zile şi trei nopţi ajung la 750 de lei/persoană.

În cazul acestora, pachetele de patru zile şi trei nopţi de cazare au pierdut mult din calitate, mai includ doar două mese şi pe cea festivă de Revelion, iar dintre evenimentele conexe a rămas doar tăiatul tradiţional al porcului, renunţându-se la vizitele la atelierele de ceramică ale meşterilor din Corund, la vizita la păstrăvărie cu prânz specific şi la plimbările cu săniile trase de cai.

Revelionul la hotelul Praid, singurul din staţiune, pachetul costă 850 de lei pentru o persoană şi include micul dejun şi două mese festive, cea de Revelion organizată în salină, respectiv cea din prima zi a noului an, în cadrul balului mascat care va avea loc în Galeria Vinurilor, la peste 100 de metri adâncime în muntele de sare.

Sibiu: Grad de rezervare de peste 80 la sută în unităţile de cazare din zona montană

În zona montană a judeţului Sibiu există unităţi de cazare omologate atât în Munţii Făgăraş, în zona Bâlea, cât şi la Păltiniş, managerii acestora anunţând că gradul de rezervare pentru Revelion este cuprins între 80 şi sută la sută.

În zona Bâlea există trei mari unităţi de cazare turistică, dar şi un Hotel de Gheaţă, inaugurat de Crăciun.

Una dintre cele trei unităţi de cazare se află la Bâlea Cascadă, loc până unde turiştii pot urca cu maşinile pe Transfăgărăşan şi de unde, pentru a ajunge la Bâlea Lac, trebuie să îşi continue drumul cu telecabina.

Managerul acestei unităţi de cazare, Marius Olaru, a spus că gradul de rezervare pentru Revelion este de sută la sută, iar cei care urmează să îşi petreacă aici sejurul vor plăti între 690 şi 1.050 de lei de persoană, în funcţie de numărul de nopţi ales şi de tipul camerei - apartament, dublă sau cu trei paturi.

Alte două unităţi mari de cazare se află la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine.

Pentru una dintre ele turiştii plătesc între 860 şi 1.130 de lei, iar administratorul ei a anunţat un grad de rezervare de sută la sută.

La cea de-a doua unitate mare de cazare de la Bâlea Lac gradul de rezervare este de 80 la sută, iar cei care îşi vor petrece aici Revelionul vor plăti 200 de lei cazare pe noapte pentru camera dublă şi între 50 şi 100 de lei pe zi meniul.

Managerul acestei unităţi de cazare administrează şi Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac, unitate care a fost inaugurată de Crăciun.

"Mai sunt ceva locuri şi la Hotelul de Gheaţă, dar puţine. În proporţie de 80 la sută şi această locaţie inedită este rezervată pentru Revelion. În schimb, mai există locuri la Ice Restaurant, pentru cei care nu doresc să doarmă în Hotelul de Gheaţă, dar vor o noapte de Revelion ieşită din comun. Aceştia pot petrece câteva ore mâncând pe farfurii de gheaţă preparate din bucătărie internaţională, şezând pe bănci de gheaţă şi servind băuturi din pahare de gheaţă", a declarat corespondentului MEDIAFAX Arnold Klingeis, administratorul Hotelului de Gheaţă de la Bâlea Lac.

Potrivit acestuia, cei care îşi vor petrece Revelionul în Ice Restaurant vor fi înveliţi în piei de urs, capră, ied sau miel pentru a nu simţi frigul.

Cei care doresc să îşi petreacă Revelionul la Hotelul de Gheaţă plătesc 300 de lei pe noapte, iar cei care manâncă la Ice Restaurant în noaptea de Revelion vor plăti 250 de lei de persoană.

Cei care îşi petrec Revelionul la Bâlea Lac pot practica sporturile de iarnă, meteorologii anunţând strat de zăpadă de 35 de centimetri la altitudini mari.

Grad de rezervare mare, de peste 80 la sută, se înregistrează şi la unităţile de cazare din staţiunea Păltiniş. Aici există foarte multe unităţi de cazare, majoritatea private şi multe cu circuit închis.

La unităţile din centrul staţiunii, gradul de rezervare a locurilor pentru Revelion este de peste 90 la sută.

În Păltiniş, la o unitate de patru stele sejurul de Revelion poate ajunge până la 2.155 de lei de persoană, iar la o unitate de trei stele turiştii vor plăti 955 de lei de persoană pentru trei nopţi, în preţ fiind incluse cazarea, pensiune completă, masa festivă de Revelion, o cină tradiţională, dar şi muzica, artificiile şi ornamentele pentru seara dintre ani.

Cei care aleg staţiunea Păltiniş ca destinaţie de vacanţă au la dispoziţie mai multe pârtii de schi şi snowboard, cu instalaţie de nocturnă, instalaţii de telescaun şi teleschi, dar şi servicii de închiriere a echipamentelor necesare sporturilor de iarnă.

În plus, în staţiunea Păltiniş se pot vizita Schitul Păltiniş, unde se află mormântul lui Constantin Noica, şi casa memorială a marelui filosof.

Potrivit meteorologilor, stratul de zăpadă la Păltiniş este de nouă centimetri, pârtiile fiind practicabile datorită tunurilor de zăpadă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici