România are cea mai slabă rată de reciclare a deşeurilor din UE / Bruxelles-ul a dezvăluit recent planurile de reducere a deşeurilor menajere cu aproape o cincime până în 2030

România a ajuns pe primul loc în UE ca cea mai slabă rată de reciclare a deşeurilor. Slovacia reciclează cel mai mult, urmată de Polonia şi Letonia.

368 afișări
Imaginea articolului România are cea mai slabă rată de reciclare a deşeurilor din UE / Bruxelles-ul a dezvăluit recent planurile de reducere a deşeurilor menajere cu aproape o cincime până în 2030

România are cea mai slabă rată de reciclare a deşeurilor din UE / Bruxelles-ul a dezvăluit recent planurile de reducere a deşeurilor menajere cu aproape o cincime până în 2030

Având în vedere că UE a dezvăluit recent planurile de reducere a deşeurilor menajere cu aproape o cincime până în 2030, în întreaga lume se fac presiuni pentru ca ţările să adopte un stil de viaţă mai conştient. Clear it Waste a dorit să analizeze care sunt ţările europene în care s-a îmbunătăţit cel mai mult reciclarea deşeurilor menajere în ultimul deceniu.

România are cea mai slabă rată de reciclare înregistrată, cu o scădere de -24%. Gospodăriile slovace au înregistrat cea mai notabilă creştere a reciclării din 2012, cu 265%.

Ţările cu cea mai mică rată de reciclare sunt România, Danemarca, Suedia, Malta, Islanda, Norvegia, Belgia, Regatul Unit, Elveţia şi Austria.

România a înregistrat cea mai mare scădere a ratelor de reciclare, ratele din 2021 fiind cu aproape un sfert (24%) mai mici decât cele din 2012. Rata de reciclare a României a fost înregistrată ca fiind de doar 11,3% în 2021, cea mai mică cifră înregistrată în date.

Danemarca şi Suedia au înregistrat a doua şi a treia cea mai mare scădere a ratelor de reciclare, cu -19% şi -16%. Deşi ambele ţări au început anul 2012 cu rate de reciclare foarte ridicate (42,5% pentru Danemarca şi 46,9% pentru Suedia), fiecare dintre ele a înregistrat o scădere bruscă, Danemarca ajungând la doar 34,3% în 2021, iar Suedia la 39,5%.

Slovacia a înregistrat cea mai mare creştere a ratelor de reciclare.

Rata de reciclare a Slovaciei s-a îmbunătăţit cel mai mult în ultimul deceniu, cu o creştere de 265% a ratei de reciclare în perioada 2012-2021. Cu o rată de reciclare de doar 13,4% în 2012, Slovacia a înregistrat o creştere semnificativă, sărind la o rată medie de reciclare de 48,9% în 2021.

Pe locul al doilea se află Polonia, cu o creştere de 236% a ratei de reciclare a gospodăriilor între 2012 şi 2021. Polonia a crescut până la o rată de reciclare sănătoasă de 40,3%, după ce în 2012 a reciclat la o rată de doar 12%.

Cu o creştere de 202%, Letonia se situează pe locul al treilea. După ce a început în 2012 cu o rată de reciclare relativ modestă de 14%, Letonia şi-a triplat rata de reciclare, pentru a ajunge la 44% în 2021.

Bulgaria şi Croaţia urmează pe locurile patru şi cinci, cu rate de reciclare de 162% şi, respectiv, 114%. Bulgaria, aflată pe locul al patrulea, se afla deja „la înălţime” în 2012, cu o rată de reciclare impresionantă de 25%. Până în 2020, însă, această cifră a urcat vertiginos, Bulgaria ajungând la o rată de reciclare de 65,5%, cea mai mare înregistrată în aceste date.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici