România va primi 25 de milioane de euro de la PE, ca urmare a inundaţiilor din 2010

Parlamentul European a adoptat, miercuri, alocarea a peste 182 de milioane de euro din Fondul de Solidaritate al UE pentru cele şase ţări comunitare afectate de inundaţiile din mai-iunie 2010, România urmând să beneficieze de 25 de milioane de euro din această sumă.

59 afișări
Imaginea articolului România va primi 25 de milioane de euro de la PE, ca urmare a inundaţiilor din 2010

România va primi 25 de milioane de euro de la PE, ca urmare a inundaţiilor din 2010 (Imagine: Sebastian Sascau/Mediafax Foto)

Conform unui comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, europarlamentarul PDL Petru Luhan a iniţiat anul trecut procedurile pentru introducerea României în rezoluţia deja existentă referitoare la inundaţiile din Europa Centrală şi a cerut în scris atât preşedintelui Comisiei Europene, cât şi preşedintelui Parlamentului European utilizarea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene pentru ajutorarea României. Ulterior, Guvernul României a înaintat Comisiei Europene cererea oficială prin care solicita asistenţă din partea FSUE.

"Catastrofa de anul trecut a produs daune semnificative infrastructurii, sectorului agricol, precum şi proprietăţilor publice şi private din numeroase judeţe ale ţării. Astăzi, Parlamentul European şi-a făcut datoria, adoptând în cel mai scurt timp decizia Comisiei Europene cu privire la mobilizarea sumei de 24.967.741 EUR pentru ţara noastră", a declarat Petru Luhan, membru în Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European.

Asistenţa a fost solicitată după ce, în iunie şi iulie 2010, cea mai mare parte a teritoriului său a fost afectată de inundaţii grave şi de alunecări de teren şi a raportat Comisiei Europene pagube în valoare de 876.000.000 de euro, această sumă reprezentând 0,6669% din venitul naţional brut României.

Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) este principalul instrument de care dispune UE pentru a face faţă dezastrelor naturale şi pentru a-şi manifesta solidaritatea cu regiunile afectate de un dezastru. Fondul a fost creat ca reacţie la inundaţiile devastatoare care au lovit Europa Centrală în vara anului 2002.

În prezent FSUE are un buget anual de 1 miliard de euro, iar, în cei opt ani care au urmat de la crearea sa, a fost utilizat în cazul a 33 de dezastre de diverse tipuri: inundaţii, incendii forestiere, cutremure, furtuni şi secetă. Până în prezent, au fost sprijinite 20 de state membre, suma totală alocată depăşind 2,1 miliarde de euro.

Suma totală care va fi alocată României este de 24. 967. 741 de euro.

În urma inundaţiilor din vara lui 2010, autorităţile române au estimat o pagubă totală de 875.757.770 de euro, sumă ce reprezintă 0,6669 % din Venitul National Brut.

Inundaţiile din vara lui 2010 au afectat 37 de judeţe, respectiv 6,7 milioane de locuitori. Peste 15.000 de oameni au fost evacuaţi din casele lor, 3.936 de gospodării au fost afectate, în timp ce 147 de clădiri publice necesită reparaţii.

Regiunile afectate fac parte din obiectivul "Convergenţă" şi sunt eligibile din Fondurile Structurale pentru perioada 2007-2013. Autorităţile române au indicat că aceste bunuri nu erau asigurate - în concluzie sunt eligibile din FSUE.

Rezoluţia PE, redactată de Reimer Boege, europarlamentar PPE din Germania, a fost aprobată cu 647 de voturi "pentru", 17 "împotrivă" şi cinci abţineri.

Rezoluţia PE a fost aprobată la capătul unor dispute între Legislativul European şi Consiliu pe tema alocărilor bugetare. Documentul urmează să fie supus aprobării Consiliului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici