România, "vinovată moral" pentru decesul a sute de persoane. Ţările care importă cea mai mare cantitate de energie electrică "foarte poluantă" produsă în Balcanii de Vest

  • Poluarea de la centralele termice pe cărbune din ţările din Balcanii de Vest a provocat aproape 19.000 de decese în Europa în ultimii trei ani, potrivit estimărilor făcute într-un nou raport.
  • Jumătate din aceste decese au avut loc în ţări din Uniunea Europenă, printre care România, Italia şi Ungaria, se arată în raportul CEE Bankwatch Network and the Centre for Research on Energy.
48346 afișări
Imaginea articolului România, "vinovată moral" pentru decesul a sute de persoane. Ţările care importă cea mai mare cantitate de energie electrică "foarte poluantă" produsă în Balcanii de Vest

România, "vinovată moral" pentru decesul a sute de persoane. Ţările care importă cea mai mare cantitate de energie electrică "foarte poluantă" produsă în Balcanii de Vest

Poluarea provine de la centralele pentru energie electrică care îşi depăşesc limitele legale de poluare sau limitele legale ale orelor de funcţionare, în Serbia, Kosovo, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia de Nord şi Muntenegru, potrivit raportului.

Producerea de energie electrică în aceste cinci ţări este de aproximativ 300 de ori mai poluantă în SO2 decât în ​​UE. SO2 sau dioxidul de sulf este un poluant important al aerului care are un impact semnificativ asupra sănătăţii umane.

Autorii susţin că şi UE poartă „o parte din responsabilitatea” acestor decese, deoarece importă energie electrică din această regiune. Cei mai mari importatori din UE de energie electrică foarte poluantă sunt Croaţia, Grecia, Ungaria şi România.

Ţările din Balcanii de Vest au exportat 10,2 TWh de energie electrică în Croaţia, 7,3 TWh în Grecia, 2,4 TWh în Ungaria şi 1,7 către România.

Poluarea cauzată de aceste centrale pe cărbuni din ţările din Balcanii de Vest a ucis cel 360 de persoane în România în 2020. România se face la rândul ei "vinovată moral" de alte aproape 100 de decese, doar în 2020, ce sunt cauzate de importurile de energie electrică foarte poluantă, conform estimărilor făcute de autorii studiului.

Zeci de mii de decese în Balcani şi ţările vecine

În raportul Comply or Close, cercetătorii au folosit metodologia bazată pe studii ştiinţifice pentru a calcula creşterea riscului de deces atunci când poluarea aerului a crescut cu o anumită cantitate. Raportul a constatat că aproape 19.000 de decese au avut loc în perioada 2018-2020 din cauza centralelor electrice pe cărbune din Balcanii de Vest. Mai mult de jumătate dintre acestea, 10.800, au fost în ţările UE.

Costuri semnficiative ale poluării

Poluare are şi costuri semnficative. Autorii studiului au făcut un top al ţărilor care pierd cei mai mulţi bani ca urmare a efectelor poluării asupra sănătăţii. Ţara noastră se află în parte de sus a clasamentului.

Ţările UE care se învecinează cu Balcanii de Vest, cum ar fi Italia, Grecia, Croaţia, Ungaria şi România suportă cea mai mare povară a costurilor pentru sănătate. Cele cinci ţări având costuri de peste un miliard de euro fiecare.

Soluţii

"Pentru centralele electrice care nu pot fi închise imediat, guvernele trebuie să-şi limiteze orele de funcţionare până la îndeplinirea standardelor de emisii, pentru a salva vieţi. În paralel, investiţiile în măsuri de eficientizare energetică şi în energie regenerabilă ar trebui intensificate de urgenţă”, spune Davor Pehchevski, coordonator la CEE Bankwatch Network

Totodată, spun autorii studiului, ar trebui luate măsuri pentru o "tranziţie justă" a personalului care lucrează în extragerea şi arderea cărbunelui.

Studiul complet este disponibil aici

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici