Românii cu viză de Canada în ultimii 10 ani sau viză SUA nu mai au nevoie de viza canadiană din 2016

Românii care au deţinut în ultimii 10 ani o viză canadiană sau o viză non-imigrant pentru SUA nu vor mai avea nevoie de viză pentru a călători în Canada, începând cu anul viitor, România fiind inclusă de guvernul canadian în programul Electronic Travel Authorization (eTA).

16184 afișări
Imaginea articolului Românii cu viză de Canada în ultimii 10 ani sau viză SUA nu mai au nevoie de viza canadiană din 2016

Românii cu viză de Canada în ultimii 10 ani sau viză SUA nu mai au nevoie de viza canadiană din 2016 (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Premierul Canadei, Stephen Harper, i-a transmis marţi omologului său român, Victor Ponta, o scrisoare în care îl informează că astfel cetăţenii românii vor fi trataţi identic cu ceilalţi europeni care nu au nevoie de viză pentru Canada.

Premierul Ponta a salutat această relaxare a regimului de vize pentru Canada, subliind însă că nu este etapa finală a liberalizării regimului de vize şi apreciind că, după alegerile din SUA, România va face progrese şi cu această ţară în privinţa regimului de vize.

"E un pas important, nu e cel final, în care nu mai mergem deloc cu vize. Mă bucur foarte tare că România a intrat în acest sistem şi sunt convins că şi cu Statele Unite ale Americii o să progresăm după alegerile lor, că şi ei au alegeri la anul, şi după care sunt convins că o să progresăm în ceea ce priveşte «visa waver»", a arătat premierul Ponta, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

Victor Ponta a avut, de altfel, înaintea şedinţei de Guvern, o întâlnire, la Palatul Victoria, cu ambasadorii Canadei şi SUA la Bucureşti.

"O veste bună şi mult aşteptată pentru românii care vor să meargă în ‎Canada‬! Premierul Stephen Harper mi-a comunicat relaxarea regimului de ‎vize‬ prin implementarea programului eTA (Electronic Travel Authorization) în 2016!", a scris Ponta, miercuri, şi pe contul său de Facebook. El ataşează acestui mesaj şi textul scrisorii primite din partea premierului canadian.

Programul eTA este similar celui din Statele Unite, Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Astfel, cele două ţări aplică aceleaşi metode pentru a filtra călătorii din afara perimetrului nord-american.

Înainte de a merge în Canada, ideal chiar înainte de a cumpăra un bilet, călătorii vor putea solicita o autorizaţie electronică de călătorie, completând un formular online. În cea mai mare parte a cazurilor, cererile vor fi aprobate electronic în câteva minute. Este posibil ca unele persoane să aibă interdicţie de călătorie pe teritoriul Canadei şi li se va refuza eTA din cauza criteriilor actuale privind imigraţia, în special referitor la infracţionalitate sau securitate naţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici