Video Scandalul de la REZIDENŢIAT 2017 | Candidaţii, nemulţumiţi de recorectarea lucrărilor. Rectorul UMF: N-au de ce să îşi facă griji

Unii dintre candidaţii la Rezidenţiat sunt nemulţumiţi de faptul că nu au putut asista la recorectarea lucrărilor, după ce grilele de concurs au fost schimbate, în replică, rectorul UMF, Ioanel Sinescu, spunând că ei au ales să plece imediat după examinare, dar că nu au de ce să îşi facă griji.

Mai multe probleme tehnice au fost întâmpinate, duminică, în timpul examenului de rezidenţiat organizat în Capitală, grilele de concurs fiind scanate greşit, motiv pentru care lucrările au fost recorectate.

În urma situaţiei create, candidaţii la acest concurs au reacţionat, mai ales pe reţelele de socializare, unde s-au plâns de faptul că lucrările lor au fost recorectate fără ca ei să fie de faţă, fapt ce contravine Metodologiei de examinare.

„Candidaţii nu au de ce să îşi facă griji. În Metodologie este prevăzută o perioadă de contestaţii. Aceste contestaţii sunt rezolvate de către Comisia centrală, cea care a făcut subiectele şi care se găseşte la Târgu Mureş. Dacă au dubii în privinţa punctajului obţinut, pot face contestaţie, este dreptul lor. Noi ii aşteptăm cu recorectarea în prezenţa lor, cu grila şi dacă exista vreo discordanţă faţă de ce se ştia şi ceea ce se găseşte în prezenţa lor, se corectează pe loc”, a explicat, pentru MEDIAFAX, rectorul UMF „Carol Davila” din Bucureşti.

Motivul pentru care nu au asistat la recorectarea lucrărilor, susţine sursa citată, este acela că o parte dintre candidaţi au plecat după prima oră de concurs.

„Unii dintre ei au plecat după prima ora de concurs, fie pentru că au rezolvat toate subiectele într-o oră, fie că şi-au dat seama că subiectele sunt prea grele şi că nu vor reuşi să completeze grila. În marea majoritate a cazurilor, corectura s-a făcut în prezenţa lor. Cu avizul Comisiei centrale, noi le-am mai verificat încă o dată în prezenţa membrilor Comisiei locale şi a trei membri din Comisia centrală, în aşa fel încât fiecare caiet cu răspunsuri să aibă punctajul corect. Am publicat rezultatele aseară la 22.00, pe site”, a adăugat rectorul Universităţii.

Pe de altă parte, candidaţii la examenul de rezidenţiat se plâng că Metodologia nu a fost respectată.

„Dacă în Metodologie scrie clar că în cazul unor probleme tehnice de corectare grilele sunt recorectate numai în prezenţa candidatului, de ce se permite recorectarea grilelor cum vor alţii de capul lor şi nimeni nu zice nimic? Este un viciu de procedură foarte grav, care lasă loc de foarte multe interpretări. Personal, aş propune să semnăm o petiţie prin care să cerem recorectarea grilelor în mod transparent (cum, de altfel, anunţaseră iniţial). În primul rând să fie afişate rezultatele de ieri (duminică - n.red.), aşa cum au fost înainte de recorectare. Apoi, toţi candidaţii să fie rechemaţi în centrele universitare în care au dat examenul, iar transportul acestora, unde este cazul, să fie suportat integral din bugetul de stat. Iar bineînţeles recorectarea trebuie să fie naţională, pentru că examenul a fost naţional. Eu aş mai cere şi nişte demisii pe la Comisia de Rezidenţiat, dacă nu chiar mai sus”, scrie Andrei Năstasă, pe grupul de Facebook al candidaţilor la Rezidenţiat.

„În sălile unde lucrurile au mers bine, ceea ce s-a întâmplat şi la mine, notele de pe site corespund cu cele din sală. În sălile cu probleme, după un timp lung de aşteptare, lucrările s-au recorectat cu martori de faţă după ce au admis că era greşeală de stick. Ministerul Sănătăţii a zis aseară (duminică seara - n.red.) că se recorectează toate lucrările din Bucureşti. Asta a fost nemulţumirea generală, inclusiv a celor din sălile unde s-a corectat ok, în absenţa noastră”, susţine, pe acelaşi grup de socializare, şi Ema Onisâi.

„Au fost mai multe probleme. Prima problemă a fost la Medicină Dentară, unde au fost greşite stickurile cu grilele de corectat. Toată lumea din sala mea şi, din ce am înţeles, şi din alte săli, au luat punctaje între 400 şi 500 de puncte, inclusiv eu. Ne-am gândit că este o eroare. După un timp, au fost anunţaţi corectorii de cei de la IT că este o problemă cu stick-urile şi vor fi trimise alte stick-uri. În sala mea, cineva care a fost atent când s-au adus stickurile a spus că acestea nu ar fi fost sigilate, le-a scos cineva din buzunar. La Medicină Generală, în schimb, a fost o problemă mai mare. Din ce am înţeles, multor candidaţi li s-au recorectat lucrările, fără a fi de faţă”, a spus, pentru MEDIAFAX, Andrei Bucur, alt candidat la Rezidenţiat.

Concursul de Rezidenţiat pentru domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie a fost organizat, duminică, în mai multe centre universitare, unul dintre acestea fiind cel din Capitală. Mai mulţi participanţi la examen au reclamat faptul că scanarea lucrărilor a fost făcută greşit, motiv pentru care au obţinut punctaje mai mici.

O comisie specială a verificat problemele ridicate de participanţii la Rezidenţiat, iar lucrările au fost recorectate.

„Urmare a problemelor tehnice sesizate de Comisia locală de Rezidenţiat Bucureşti în timpul procedurii de scanare grilelor de concurs, Comisia centrală a decis rescanarea tuturor grilelor pentru candidaţii din Centrul Universitar Bucureşti. Ministrul Sănătăţii a fost informat în această după amiază de către coordonatorul de Rezidenţiat, secretarul de stat Corina Pop, despre situaţia creaţă şi a solicitat recorectarea grilelor, transparent, astfel încât niciun candidat să nu fie nedreptăţit”, anunţa Ministerul Sănătăţii, duminică seara.

Ministerul Sănătăţii a organizat, duminică, concursul de rezidenţiat pentru domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, care a avut loc decentralizat, în şase centre universitare, respectiv în Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

În sesiunea din acest an, au fost scoase la concurs 3.565 locuri şi posturi pentru medicină, 258 locuri pentru medicină dentară şi 136 locuri şi posturi pentru farmacie, potrivit Ministerului Sănătăţii (MS).

Conform sursei citate, anul acesta, numărul locurilor şi posturilor de la domeniul medicină a fost suplimentat cu 95. Numărul locurilor si posturilor a fost stabilit în funcţie de cifra de şcolarizare, capacitatea de pregătire a centrelor universitare şi solicitările unităţilor sanitare.

Concursul de duminică s-a desfăşurat sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de patru ore.

Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul universitar de concurs.

Ministerul Sănătăţii a publicat în revista de specialitate Viaţa Medicală şi pe site-ul www.ms.ro, secţiunea Rezidenţiat, toate amănutele privind tematica de concurs, bibliografia aferentă, numărul locurilor şi posturilor, metodologia şi condiţiile de participare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici