Scenariile conflictului Rusia-Ucraina: între anexarea Donbasului şi atacul hibrid asupra Kievului

Generalii americani, aflaţi în strânsă legătură cu colegii lor de la Kiev, examinează diverse scenarii: cel minimalist este anexarea Donbasului; cel mai devastator - atacul hibrid asupra Kievului.

6407 afișări
Imaginea articolului Scenariile conflictului Rusia-Ucraina: între anexarea Donbasului şi atacul hibrid asupra Kievului

Scenariile conflictului Rusia-Ucraina: între anexarea Donbasului şi atacul hibrid asupra Kievului

Lloyd Austin, secretarul american al apărării, susţine că „Vladimir Putin nu a decis încă dacă va folosi forţele militare adunate împotriva Ucrainei. Mai este loc de diplomaţie”.

Dar şeful Pentagonului, care a susţinut o conferinţă de presă, adaugă: „Este clar că acum este în măsură să facă acest lucru”. De la Bruxelles, secretarul NATO Jens Stoltenberg, în legătură cu Consiliul Atlantic de la Washington, avertizează: „Ruşii au la dispoziţie o gamă largă de posibilităţi de a ataca Ucraina”.

Generalii americani, în strânsă legătură cu colegii lor de la Kiev, examinează diverse scenarii; de la anexarea Donbasului până la atacul hibrid asupra Kievului şi destabilizarea guvernului lui Volodymyr Zelenski.

Cel mai probabil: invazia Donbassului

Operaţia considerată cea mai probabilă este şi cea mai simplă pentru Moscova. Soldaţii ruşi ar putea intra oficial în Donbass, regiunea din estul Ucrainei pe care o controlează efectiv din 2014. Nu ar exista ciocniri cu linia de apărare ucraineană, situată la vest de Doneţk, capitala regională. Formaţiunile pro-ruse ar primi ca „salvatori” tancurile care poartă însemnele Moscovei.

La 11 mai 2014 a avut loc un referendum-farsă pentru a sancţiona „independenţa” Donbass-ului faţă de Ucraina. Acum Kremlinul ar putea impune un altul, pentru a-şi ratifica anexarea la Federaţia Rusă. Desigur, occidentalii nu ar recunoaşte rezultatul consultării, aşa cum s-a întâmplat în martie 2014 pentru Crimeea. Armata ucraineană nu ar avea puterea să recucerească Donbasul. Americanii şi europenii ar putea fi împărţiţi în ceea ce priveşte amploarea sancţiunilor împotriva Rusiei.

Cel mai de temut: ofensiva hibridă faţă de Kiev

Cel mai înfricoşător scenariu este atacul asupra Kievului. Potrivit evaluărilor Pentagonului, forţele ruse adunate în partea de nord a graniţei şi cele care ar putea trece prin Belarus nu sunt suficiente pentru a cuceri capitala Ucrainei.

Dar Putin ar putea ordona o ofensivă hibridă. Ar urma o succesiune mortală de raiduri, cu scopul de a scoate din uz reţeaua de încălzire casnică şi telecomunicaţii. În acel moment, capitala va cădea în haos.

Pro-ruşii, care sunt deja la lucru, ar ieşi la iveală, manevrând în Parlament, pentru a răsturna guvernul lui Volodymyr Zelensky. Dacă nu ar fi de ajuns, începând de la sfârşitul lunii februarie, ruşii ar putea trece, ţintând spre oraşele Sumi sau Harkov (nord-estul ţării) şi ameninţând cu un avans spre Kiev. În acest caz, reacţia occidentală ar fi foarte dură.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ucraina,
kiev,
rusia

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici