Şeful INML, audiat în dosarul în care medicul Brădişteanu este acuzat de favorizarea lui Năstase

Directorul INML, Dan Dermengiu, şi fostul şef al Serviciului de Investigaţii Criminale din Poliţia Capitalei Constantin Stoian au fost audiaţi, joi, de magistraţii instanţei supreme în dosarul în care medicul Şerban Brădişteanu este judecat pentru că l-ar fi favorizat pe Adrian Năstase.

269 afișări
Imaginea articolului Şeful INML, audiat în dosarul în care medicul Brădişteanu este acuzat de favorizarea lui Năstase

Directorul INML, Dan Dermengiu (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Dan Dermengiu a dat joi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o declaraţie de martor în dosarul în care medicul Şerban Brădişteanu este judecat pentru că ar fi încercat tergiversarea punerii în executare a deciziei din iunie 2012 de condamnare a lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii".

Dermengiu le-a spus judecătorilor că a primit solicitări atât din partea Spitalului Floreasca, cât şi din partea ofiţerilor de poliţie ca Institutul Naţional de Medicină legală (INML) să facă o expertiză în cazul lui Adrian Năstase, în urma căreia să se poată spune cu claritate dacă acesta poate fi sau nu transferat de la unitatea medicală în care fusese internat după tentativa de sinucidere la un spital penitenciar. El a precizat că în răspunsul transmis a arătat că instituţia pe care o conduce nu poate efectua expertize medico-legale decât în baza unor solicitări adresate strict de o instanţă de judecată.

Directorul INML a adăugat că la momentul la care a primit solicitarea din partea instanţei pentru efectuarea unei expertize în cazul lui Năstase, fostul premier fusese deja transferat la un spital penitenciar, astfel că expertiza nu a mai avut loc.

Şi fostul şef al Serviciului de Investigaţii Criminale din Poliţia Capitalei Constantin Stoian a dat joi o declaraţie de martor în faţa judecătorilor instanţei supreme, el arătând că în tentativele sale şi ale colegilor lui de a obţine un răspuns clar cu privire la posibilitatea transferării lui Adrian Năstase într-un spital penitenciar a întâlnit piedici ale unor reprezentanţi ai Spitalului Floreasca.

"Toţi ne dădeau nişte răspunsuri din alea... Nu şi-a asumat nimeni răspunderea pentru răspunsuri concrete. Brădişteanu este cel care nu dorea să ofere un răspuns clar la întrebările noastre privind transferarea lui Adrian Năstase. Am înţeles totodată că doctorul Lascăr îşi dăduse acordul pentru transfer... M-am simţit obstrucţionat de spital, în acţiunea de transferare (a lui Adrian Năstase la un spital penitenciar, n.r.), pentru că mi-am dat seama că motivele doctorilor, inclusiv ale doctorului Brădişteanu, nu erau aşa întemeiate. Mi-am pus semne de întrebare atunci când doctorul Lascăr şi-a dat avizul pentru transfer", a spus Stoian în faţa instanţei.

Acesta a mai arătat că instrucţia celor doi ofiţeri care au mers la locuinţa lui Năstase pentru a pune în executare mandatul şi a altor patru agenţi care i-au însoţit pe aceştia în acţiune a fost făcută în prezenţa directorului general adjunct al Poliţiei Capitalei de la acea vreme, Gheorghe Dumitru, care la rândul lui îl ţinea la curent despre acest caz pe secretarul de stat din Ministerul de Interne.

Stoian a precizat că, la cererea avocaţilor, nu a vorbit niciodată personal cu medicul Brădişteanu. Discuţiile cu acesta aveau loc prin ofiţerii desemnaţi la faţa locului, care-i transmiteau cele comunicate de Brădişteanu.

"Ofiţerul Iorga mi-a transmis la un moment dat că doctorul Lascăr i-a spus că doctorul Brădişteanu este cel care nu doreşte să ofere un răspuns clar la întrebările noastre", a menţionat Stoian.

Acesta a mai arătat că paza a fost asigurată în permanenţă la Spitalul Floreasca după aducerea lui Năstase în serviciul de urgenţă şi a precizat că pe drumul spre unitatea sanitară, în ambulanţă se afla cel puţin un ofiţer al poliţiei.

Avocaţii lui Brădişteanu au cerut instanţei să admită audierea mai multor persoane, între care a lui Robert Turcescu, a purtătorului de cuvânt al Spitalului Floreasca, medicul Bogdan Opriţa, şi lui Gheorghe Dumitru.

Instanţa a admis audierea ca martori doar a ultimilor doi, pe motiv că discuţia telefonică avută cu Turcescu a fost recunoscută de medic şi nu a fost contestată. Judecătorii instanţei supreme au dispus citarea pentru termenul următor a lui Gheorghe Dumitru şi a medicului Bogdan Opriţa.

Instanţa supremă va relua audierile în acest caz în 13 decembrie.

La termenul din 21 octombrie, şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, declara, la instanţa supremă că pentru finalizarea punerii în executare în 2012 a mandatului de încarcerare a lui Adrian Năstase poliţiştii au făcut peste o sută de acte procedurale, solicitări şi demersuri, uneori fiind nevoiţi să insiste la medici.

În 2 septembrie, fostul şef al Poliţiei Capitalei Lucian Guran arăta, în declaraţia de martor pe care a dat-o la ICCJ, că niciunul dintre colegii săi nu i-a adus la cunoştinţă că medicul Şerban Brădişteanu s-ar opune transferării în penitenciar a lui Adrian Năstase, după ce fostul premier a încercat să se sinucidă şi a fost dus la spital.

Medicul Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Floreasca, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 6 decembrie 2012, iar judecarea cauzei a început în 20 martie.

Şerban Brădişteanu a fost acuzat de procurorii DNA de favorizare a infractorului, infracţiune în legătură directă cu infracţiunile asimilate celor de corupţie.

Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanţei că, în 20 iunie 2012, Completul de cinci judecători al instanţei supreme l-a condamnat definitiv pe Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare pentru folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. În aceeaşi zi, Tribunalul Bucureşti a emis mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, conţinând menţiunea expresă de încarcerare în penitenciar a lui Adrian Năstase.

După decizia instanţei, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, fiind dus la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

"În condiţiile în care Adrian Năstase şi-a provocat leziuni prin împuşcare, acesta a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti şi, cu această ocazie, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru, prin atitudinea sa, a încercat zădărnicirea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei privindu-l pe Năstase Adrian", au notat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au precizat că medicul Şerban Brădişteanu şi-a folosit prerogativele sale de medic specialist în chirurgie cardiovasculară şi şi-a asumat internarea lui Adrian Năstase în cadrul secţiei pe care o conducea, deşi diagnosticul medical nu impunea internarea în acea secţie, iar primele intervenţii medicale au fost realizate de un alt doctor dintr-o altă secţie.

"În continuare, deşi nu a făcut nicio menţiune cu privire la necesitatea unei intervenţii chirurgicale cardiovasculare în fişa medicală a persoanei condamnate, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru şi-a arogat fără drept calitatea de a emite opiniile oficiale ale spitalului, a preluat controlul asupra comunicării publice şi a transmis că persoana condamnată are şi alte afecţiuni medicale, care, în realitate, erau secundare celor urgente gestionate deja de un alt medic", au mai arătat procurorii.

Brădişteanu mai este acuzat că a evitat să comunice oficial reprezentanţilor Direcţiei Generale de Poliţie Municipiului Bucureşti dacă Adrian Năstase poate fi încarcerat.

Adrian Năstase a fost internat la Spitalul Floreasca din 20 până în 26 iunie 2012, când a fost dus la Spitalul Penitenciar Rahova, după ce Tribunalul Bucureşti a stabilit că spitalizarea lui nu împiedică punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei.

În 18 martie 2013, Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici