Şeful Poliţiei Municipale Sibiu a ordonat ca ursul din Sibiu să fie lovit cu maşina/ Noi imagini VIDEO de pe camerele de supraveghere din oraş

Raportul întocmit de Corpul de Control al MAI cu privire la modul în care s-a intervenit pentru prinderea ursului din Sibiu arată, printre altele, că şeful Poliţiei Municipale a ordonat unui subaltern să dea cu maşina peste animal, înregistrarea de pe staţie fiind trimisă la Parchet.

4414 afișări
Imaginea articolului Şeful Poliţiei Municipale Sibiu a ordonat ca ursul din Sibiu să fie lovit cu maşina/ Noi imagini VIDEO de pe camerele de supraveghere din oraş

Şeful Poliţiei Municipale Sibiu a ordonat ca ursul din Sibiu să fie lovit cu maşina

Corpul de Control al ministrului Afacerilor Interne a finalizat, luni, raportul cu privire la modul în care structurile din subordinea ministerului au intervenit pentru capturarea ursului din Sibiu. În documentul ce a fost înaintat şi către premierul Dacian Cioloş se notează, printre altele, că pe înregistrarea captată de o staţie, în care un bărbat ordonă unui poliţist să dea cu maşina peste urs, este vocea şefului Poliţiei Municipale Sibiu.

"Apare referire la această înregistrare şi în raportul Corpului de Control. Întreaga derulare a întregii operaţiuni, aşa cum a fost fixată tehnic, este deja pusă la dispoziţia Parchetului, în cadrul anchetei pe care procurorii o desfăşoară. E bine ca această anchetă să-şi urmeze cursul, să avem o concluzie, pentru că o cercetare prealabilă la nivelul Ministerului Afacerilor Interne se desfăşoară în mod normal doar după finalizarea anchetei penale. (...) Da, în raport apare ca fiind o instrucţiune dată din partea şefului Poliţiei Municipale. Din punctul meu de vedere, este foarte important să avem un răspuns clar, fără echivoc cu privire la modul în care a răspuns un cadru de comandă al Ministerului Afacerilor Interne în acea situaţie. O să vedeţi astăzi concluzia şi decizia pe care o voi lua ", a declarat ministrul Dragoş Tudorache într-o conferinţă de presă la sediul MAI.

Potrivit raportului, era nevoie de o coordonare la nivelul autorităţilor locale, printr-un comandament de urgenţă, o astfel de procedură fiind în discuţii, la Sibiu, din 2015.

"În primul rând se reţine faptul că în astfel de situaţii când avem prezenţa unor animale sălbatice în zone populate, cu potenţial pericol pentru populaţie, în primul rând e vorba de o coordonare la nivelul autorităţilor locale. Ar trebui instituit un comandament de urgenţă la nivel local, coordonat de autorităţile locale, care să întrunească autorităţile care pot interveni în prinderea, în viaţă, a animalului sălbatic. E o procedură care în anumite judeţe este deja reglementată. Din câte înţeleg, judeţul Braşov este un caz de bună practică în ceea ce priveşte modul în care astfel de situaţii au fost prinse în proceduri foarte clare. Acest lucru nu exista şi nu există încă la nivelul judeţului Sibiu. Asta este o primă concluzie a raportului Corpului de Control (...) La nivelul anului 2015, din informaţiile prezente în acest raport, s-a început, au fost făcuţi primii paşi pentru elaborarea unei astfel de proceduri. De la nivelul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sibiu s-au trimis convocări, adrese către toate autorităţile de la nivel local, inclusiv către instituţiile locale ale Ministerului de Interne, însă de atunci şi până acum un astfel de protocol nu a fost finalizat", a adăugat ministrul.

Şeful MAI susţine că există o propunere din partea Ministerului Mediului pentru ca Jandarmeria Română să se ocupe, la nivel naţional, de astfel de operaţiuni.

"O procedură la nivel naţional care să funcţioneze ca o umbrelă, ca un ghidaj general pentru tipul de protocoale la nivel local. Situaţia de la Sibiu ne dă un imbold pentru a finaliza această procedură cât mai curând. Voi discuta cu doamna ministru astăzi şi vom încerca ca până la finalul acestei săptămâni să avem această procedură delimitată între Ministerul Mediului şi Ministerul Afacerilor Interne, astfel încât să venim şi cu propuneri legislative dacă e necesar. Aici mă gândesc la dotarea care e posibil să fie necesară la nivelul Jandarmeriei Române în cazul în care se va reţine o astfel de responsabilitate şi competenţă acordată Jandarmeriei. Asta este propunerea colegilor de la Ministerul Mediului, ca Jandarmeria Română să fie cea care, la nivelul inspectoratelor judeţene, să preia practic competenţa pentru astfel de intervenţii", a declarat Dragoş Tudorache.

Ministrul de Interne susţine că va trimite raportul şi colegilor de la IPJ Sibiu, dar şi la Inspectoratul General al Poliţiei Române, urmând să aibă discuţii cu şeful acestuia din urmă.

" (...) Motivaţia principală a tuturor celor care au intervenit a fost aceea de a se asigura, având în vedere şi faptul că ursul se deplasa în zona centrală a oraşului, de a se asigura că nu există riscuri cu privire la populaţie. Erra ora la care foarte mulţi copii mergeau la şcoală.Trebuie înţeleasă întreaga operaţiune şi în acest context. Asta nu scuză graba cu care s-a luat decizia finală a împuşcării ursului. Aici voi cere inspectorului general al Poliţiei Române să analizeze foarte repede, împreună cu conducerea Poliţiei Sibiu, care sunt măsurile potrivite pentru această grabă şi acest mod în care s-a finalizat acţiunea. Voi trimite raportul Corpului de Control şi Inspectoratului Judeţean Sibiu şi Inspectorului General al Poliţiei Române(...).Din punctul meu de vedere, aşa cum reiese din analiza corpului de control, există o responsabilitate pe această decizie finală luată de către şeful Poliţiei Municipale, având în vedere că la acel moment, când această decizie a fost luată, medicul veterinar de la Grădina Zoologică Sibiu, care fusese prezent într-un prim moment când s-a încercat tranchilizarea era prezent şi în acest al doilea moment şi ar fi putut să mai încerce o astfel de tranchilizare. Înţeleg şi că la acel moment nu mai exista un pericol iminent pentru viaţa oamenilor, era o curte bine delimitată unde se mai putea încerca operaţiunea de tranchilizare", a mai spus ministrul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici