Sindicalişti şi specialişti în dreptul muncii: 42.000 de contracte nu sunt neapărat noi locuri de muncă

Sindicalişti şi specialişti în dreptul muncii consideră că cele 42.000 de contracte de muncă înregistrate în două zile de care vorbea premierul nu reprezintă în totalitate locuri de muncă noi, ci "o cifră de marketing, de campanie electorală", iar o mare parte din ele ar putea fi din munca sezonieră.

228 afișări
Imaginea articolului Sindicalişti şi specialişti în dreptul muncii: 42.000 de contracte nu sunt neapărat noi locuri de muncă

Sindicalişti şi specialişti în dreptul muncii: 42.000 de contracte nu sunt neapărat noi locuri de muncă (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Preşedintele Confederaţiei Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că cele 42.000 de contracte de muncă înregistrate în două zile, aşa cum anunţa ministrul interimar al Muncii, premierul Emil Boc, reprezintă "un anunţ de campanie", fiind vorba de o situaţie conjucturală, deoarece din luna mai se redeschide sezonul pe litoral, unde sunt angajate peste 25.000 de persoane şi se relansează domeniul construcţiilor, pentru că se încălzeşte vremea.

"Creşterea numărului de contracte de muncă înregistrate în două zile este conjuncturală, deoarece din luna mai încep activităţile fundamentale în turism, se redeschide sezonul pe litoral, unde sunt aproximativ 500 de hoteluri şi dacă fiecare angajează câte cinci persoane ar însemna 25.000 de noi angajaţi şi, de asemenea, o dată cu încălzirea vremii se relansează şi domeniul construcţiilor", a spus Hossu.

Potrivit liderului sindical, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, "angajaţii şi angajatorii devin solidari" privind munca la negru, deoarece atunci când sunt descoperiţi sunt sancţionaţi amândoi.

"Dacă nu s-au dat amenzi sau sancţiuni penale angajatorilor care nu au pus în aplicare hotărâri judecătoreşti definitive, cu atât mai puţin se vor da angajatorilor care angajează persoane la negru", a mai spus Hossu.

La rândul său, avocatul Costel Gîlcă, specialist în dreptul muncii, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu crede că cele 42.000 de contracte de muncă anunţate de premier sunt efectiv locuri de muncă noi, ci reprezintă înregistrări ale actelor adiţionale, ca urmare a intrării în vigoare a obligativităţii introducerii criteriilor de evaluare pentru angajaţi.

"Nu sunt locuri de muncă. Eu cred că ar trebui să asistăm mai întâi la o creştere economică care să antameze creşterea de locuri de muncă. Nimic nu a prevestit această creştere economică şi în niciun caz numărul nu se datorează controalelor făcute de Inspecţia Muncii. Nu fac nicio legătură de cauzalitate între controale şi noile contracte de muncă", a spus avocatul Gîlcă.

Specialistul în dreptul muncii a atras atenţia că Emil Boc a vorbit de 42.000 de contracte de muncă încheiate, nu de locuri de muncă, fără a preciza de unde vin noile contracte.

"Aş solicita premierului să spună clar ce sunt aceste contracte şi de unde vin, pentru că altfel rămâne doar o cifră de marketing, de campanie electorală. Iar dacă susţine că verificările inspectorilor de muncă au dus la această creştere de contracte este jenant. Este jenant că abia după 20 de ani au reuşit să găsească o soluţie atât de simplă. Este posibil ca unii angajatori să se fi speriat de aceste controale şi este posibil să fie noi contracte pentru că au început muncile sezoniere. Dar nu ştim ce înseamnă această cifră de 42.000", a mai spus Costel Gîlcă.

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, la Ministerul Muncii, că după două zile de controale pentru eliminarea muncii la negru au fost încheiate 42.000 de contracte de muncă, ceea ce înseamnă că "42.000 de oameni au o garanţie în plus la sănătate, la şomaj, la pensie şi un salariu conform legilor".

Ministrul interimar al Muncii, Emil Boc, a spus că în 2 şi 3 mai au fost făcute 652 de controale la angajatori, pentru depistarea şi eliminarea muncii la negru, în urma cărora au fost înregistrate 42.000 de contracte de muncă.

"Dacă, în general, într-o zi se înregistrau 10-12 contracte, astăzi, în doar două zile s-au înregistrat 42.000 de contracte de muncă, fapt ce subliniază eficienţa Codului Muncii şi a faptului că aceste controale pe care le-am dispus într-o manieră centralizată, cu participarea Poliţiei, Jandarmeriei, Gărzii Financiare şi a Inspecţiei Muncii îşi arată roadele", a precizat Emil Boc, la ieşirea din sediul Ministerului Muncii.

El a precizat că prin încheierea acestor contracte de muncă "42.000 de oameni au o garanţie în plus la sănătate, la şomaj, la pensie şi, evident, un salariu conform legilor acesei ţări".

Emil Boc a adăugat că aceste controale vor continua şi că le-a transmis tuturor inspectorilor de muncă din ţară că obiectivul principal este să fie încheiate cât mai multe contacte de muncă şi, în subsidiar, aplicarea sancţiunilor contravenţionale sau, dacă este cazul, penale.

Ministrul interimar al Muncii a adăugat că în cele două zile de controale pentru eliminarea muncii la negru au fost date amenzi de 8,2 miliarde de lei vechi.

Premierul Emil Boc anunţa, vineri, după o întâlnire cu şefii inspectoratelor teritoriale de muncă (ITM), că a aprobat planul de acţiune al Inspecţiei Muncii, Poliţiei, Gărzii Financiare şi Jandarmeriei privind combaterea muncii la negru, iar echipe mixte de control vor începe să facă verificări în toată ţara.

Emil Boc a precizat că scopul acestor controale este să crească numărul contractelor de muncă astfel încât statul să plătească mai puţin pentru asistenţa socială.


Noile prevederi ale Codului Muncii, care majorează perioada de preaviz, introduc agentul de muncă temporară şi înăspresc sancţiunile pentru munca la negru, angajatorii riscând să ajungă la închisoare dacă folosesc mai mult de cinci persoane fără forme legale, au intrat în vigoare în 1 mai.


Potrivit noului Cod al muncii, angajatorii care primesc la muncă pâna la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă vor fi sancţionaţi cu amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. De asemenea, prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă se va pedepsi cu amenda de la 500 la 1.000 de lei.

Noua legislaţie a muncii a introdus şi răspunderea penală a angajatorului. Astfel, se sancţionează cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă şi cu închisoare de la şase luni la un an sau cu amendă penală refuzul repetat de a permite accesul în spaţiul unităţii a inspectorilor de muncă sau de a pune la dispoziţia acestora documentele solicitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici