Sindicate: FMI a propus amânarea termenului pentru adoptarea legii unice de salarizare

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) a propus sindicatelor, în discuţia de marţi, amânarea termenului pentru adoptarea legii unice de salarizare pentru a putea fi făcute simulări ale sistemului salarial aflat în discuţie.

Urmărește
12 afișări
Imaginea articolului Sindicate: FMI a propus amânarea termenului pentru adoptarea legii unice de salarizare

Sindicate: FMI a propus amânarea termenului pentru adoptarea legii unice de salarizare (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a precizat, la finalul discuţiilor, că o amânare a termenului iniţial de 31 octombrie pentru aprobarea legii unice, respectiv după alegerile prezidenţiale, ar însemna ca această lege să fie adoptată "prin 2010", iar costurile cu această lege să crească.

"Consider că o amânare a legii ar duce la creşterea costurilor. Dacă Guvernul nu a fost în stare din ianuarie şi până în august să facă evaluări, să vadă ce costuri, ce job-uri se pot reduce, nu neapărat indivizi, ceea ce să nu ducă neapărat la disponibilizări, o amânare până după alegeri înseamnă amânarea luării unor decizii pentru a nu deranja pe unii", a spus Costin.

La rândul său, preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a spus că FMI a propus amânarea termenului pentru ca în această perioadă să poată avea loc un dialog eficient cu partenerii sociali şi să fie făcute simulări privind aplicarea acestei legi.

Dumitru Costin a spus că FMI a propus ca baza legii unice să fie un indice luat în calcul, nu salariul minim pe economie, propunere cu care BNS este de acord.

"Salariul minim nu poate fi elementul de referinţă pentru că ar pune în pericol ca acesta să crească normal şi ar antrena o creştere în masă a salariilor, fapt ce nu ar putea fi suportat de economie. Astfel că se ia în calcul un indice probabil apropiat de salariul minim", a spus Costin.

Liderul BNS a subliniat faptul că FMI nu s-a referit la reducerea coeficienţilor din grilă, ci a precizat că aplicarea actualei grile la salariul minim şi la numărul de angajaţi actuali depăşeşte bugetul.

La întâlnirea de marţi, au participat experţi ai Comisiei Europene şi ai Băncii Centrale Europene.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a precizat, duminică, pentru MEDIAFAX, că o eventuală ajustare a coeficienţilor de ierarhizare din legea unică de salarizare ar putea fi făcută numai după întâlnirea cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici