Sindicate: Proiectul ce va fi prezentat marţi trebuie să clarifice drepturile salariale neacordate

Sindicaliştii spun că proiectul de act normativ pregătit de Guvern trebuie să clarifice modul în care vor fi date drepturile salariale neacordate după aplicarea Legii unitare, unii fiind sceptici că documentul va rezolva problemele, pentru că este făcut "pe genunchi, în două zile".

29 afișări
Imaginea articolului Sindicate: Proiectul ce va fi prezentat marţi trebuie să clarifice drepturile salariale neacordate

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

În opinia sindicaliştilor, bugetarii care au veniturile diminuate după aplicarea Legii salarizării unitare ar putea reveni la vechile venituri, măsura urmând să fie prevăzută în proiectul de act normativ.

Vicepreşedintele CNS "Cartel Alfa", Liviu Apostoiu, a declarat, sâmbătă, după discuţiile cu premeirul, că Guvernul va prezenta marţi proiectul de act normativ, care va stabili modul în care vor fi acordate drepturile salariale diminuate pentru anumite categorii de bugetari.

"Se va discuta sectorial pentru educaţie, sănătate şi funcţionari publici, astfel încât să avem o imagine de ansamblu", a spus Apostoiu.

Reprezentantul Blocului Naţional Sindical, Mihaela Neacşu, a declarat că termenul stipulat pentru apariţia normelor de aplicare a proiectului de act normativ privind acordarea drepturilor neacordate, care va fi prezentat marţi sindicatelor, este de 45 de zile.

Neacşu a mai spus că Ministerul de Finanţe a cerut ca în termen de 30 de zile să se facă o evaluare, pe categorii bugetare, despre sumele pierdute de salariaţi după aplicarea Legii salarizării.

Ea a adăugat că încă nu s-a discutat despre modul în care se vor acorda drepturile pierdute, precizând că s-ar putea ca pe fiecare domeniu de activitate să se facă o medie a veniturilor diminuate, care să se acorde tuturor.

Astfel, dacă în protecţia copilului unii au pierdut 400 de lei la venituri, alţii 600, s-ar putea face media şi toată lumea să primească 500 de lei, a exemplificat Mihaela Neacşu.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea, a afirmat că proiectul de act normativ pe care urmează să-l vadă marţi nu va rezolva oricum problema salariaţilor din învăţământ.

"Acest act normativ nu poate rezolva problemele atât timp cât este făcut pe genunchi, în două zile. Atât timp cât Legea 330 se aplică unitar, fără a se ţine cont de hotărâri judecătoreşti sau contracte colective de muncă, veniturile sunt diminuate. În educaţie au fost cazuri în care diminuările au fost şi de 700 de lei", a declarat Cornea.

Preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a susţinut că trebuie făcute anumite clarificări în privinţa sporurilor negociate prin contracte colective de muncă, astfel încât aceste drepturi să poată fi acordate în continuare.

Guvernul va propune sindicatelor un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care sistemul de salarizare în sectorul bugetar să fie aplicat unitar pentru toate categoriile de personal, în interiorul unei mase salariale a cărei valoare să fie menţinută la nivelul celei din 2009, a declarat premierul Boc.

El a precizat că o primă formă a actului normativ va fi prezentat marţi confederaţiilor sindicale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici