SMURD: Transferul lui Verestoy la avion, întârziat, dar bebeluşul adus cu el nu a avut de suferit

SMURD face precizări cu privire la condiţiile în care au fost aduşi la Bucureşti, cu acelaşi avion sanitar, Verestoy Attila şi un bebeluş şi susţine că decizia a fost luată după discuţia cu medicii din Cluj, iar transferul senatorului, deşi întârziat, nu a pus în pericol viaţa copilului.

377 afișări
Imaginea articolului SMURD: Transferul lui Verestoy la avion, întârziat, dar bebeluşul adus cu el nu a avut de suferit

SMURD: Transferul lui Verestoy la avion, întârziat, dar bebeluşul adus cu el nu a avut de suferit (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax Foto)

Avionul sanitar închiriat şi destinat SMURD a fost solicitat de medicii de la Spitalul Clinic Judeţean de Copii Cluj-Napoca pentru transferul la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti a unui bebeluş care a suferit arsuri pe aproximativ 30% din suprafaţa corpului, precizează Fundaţia pentru SMURD într-un comunicat remis în urma mai multor comentarii apărute în spaţiul public cu privire la condiţiile de transfer al celor doi pacienţi.

În timpul în care avionul se deplasa către Cluj a fost ridicată problema transferului la Bucureşti al senatorului UDMR Verestoy Attila, care, în urma unui accident rutier, a suferit o serie de leziuni care necesitau o intervenţie ortopedică complexă.

"Decizia de a transfera ambii pacienţi cu avionul sanitar destinat SMURD a fost luată în baza discuţiei cu medicii de la Cluj, conform căreia şi cel de-al doilea pacient este transportabil şi va fi pregătit în cel mai scurt timp", menţionează sursa citată, care adaugă că astfel de hotărâri se iau zilnic în cazul unui transfer pe cale aeriană.

Soluţia avionului sanitar SMURD este aleasă în condiţii de noapte, în situaţii critice sau atunci când distanţa lungă face ineficientă folosirea elicopterului SMURD pentru transportul pacienţilor.

"În cadrul organizării misiunii de transfer către aeroport a apărut o desincronizare la sosirea pacientului, a cărui imobilizare a fracturilor şi stabilizare a durat un timp mai lung decât cel estimat anterior. Subliniem faptul că viaţa copilului nu a fost pusă în pericol şi, contrar afirmaţiilor tendenţioase şi nejustificate care au apărut în cursul acestei zile, copilul a beneficiat de îngrijire medicală de nivel înalt, în condiţii de terapie intensivă, în ambulanţa SMURD, în care s-a aflat până la preluarea sa, la momentul transferului în avionul sanitar destinat SMURD. Nou-născutul a fost transferat în condiţii bune, de maximă siguranţă, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti şi, din ultimele informaţii, starea sa este stabilă şi prognosticul este pozitiv", subliniază Fundaţia pentru SMURD.

Aceasta mai precizează că acest proiect privind închirierea avionului sanitar SMURD este finanţat din fondurile private ale Fundaţiei pentru SMURD şi din donaţii, şi nu din alocări din fondurile publice.

"Până astăzi au fost întreprinse un număr de 98 de misiuni umanitare, prin intermediul cărora au fost salvate vieţile a peste 100 de pacienţi, dintre care 24 de copii cu vârsta sub 7 ani. Decizia în toate aceste cazuri a fost luată în funcţie de gravitatea cazurilor, evaluarea medicilor SMURD şi disponibilitatea fondurilor Fundaţiei pentru SMURD pentru închirierea avionului sanitar destinat SMURD", a precizat fundaţia.

Verestoy Attila a fost operat vineri la mână, medicii Spitalului de Urgenţă Floreasca din Capitală aprecind că acesta trebuie supus unei intervenţii chirurgicale.

Senatorul a fost internat, în noaptea de joi spre vineri, la ora 0.15, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, în urma unui accdient rutier, purtătorul de cuvânt al acestei unităţi sanitare, Bogdan Opriţa, afirmând că parlamentarul a suferit mai multe fracturi.

Doctorul Opriţa spunea joi seară că s-a luat decizia ca Verestoy să fie adus la Bucureşti la cererea acestuia, mai ales că la Cluj se afla un avion cu echipaj SMURD la bord, care a preluat şi un copil cu arsuri, ce a fost transportat la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitală.

Accidentul a avut loc pe DN 1 (E 60), în localitatea clujeană Izvorul Crişului, după ce autoturismul pe care îl conducea senatorul a pătruns pe contrasens şi s-a ciocnit cu un tir.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici