Sondaj IRES: Încrederea în democraţie scade în rândul tinerilor din România. Care sunt entităţile cele mai credibile

  • Tinerii din România nu mai au încredere în democraţie, în timp ce NATO, Biserica şi mediul universitar se află în topul încrederii acordate de către aceştia.
  • Preşedintele ţării şi partidele politice înregistrează cel mai mare procent de neîncredere în rândul tinerilor.
1738 afișări
Imaginea articolului Sondaj IRES: Încrederea în democraţie scade în rândul tinerilor din România. Care sunt entităţile cele mai credibile

Sondaj IRES: Încrederea în democraţie scade în rândul tinerilor din România. Care sunt entităţile cele mai credibile

Un sondaj realizat de IRES pe 800 de persoane arată că 68% din tinerii din România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită. În acelaşi timp, 37% dintre aceştia au foarte puţină încredere sau deloc în democraţia din România.

Potrivit sondajului, mai mult de o treime dintre cei chestionaţi au luat în calcul să părăsească ţara temporar, în vreme ce 42% dintre ei au declarat că principala lor sursă de informare despre evenimentele care au loc în România o constituie reţelele sociale.

În cine au cea mai mică şi cea mai mare încredere tinerii

Instituţia Bisericii (21%), NATO (17%) şi Armata (16%) sunt entităţile în care tinerii au foarte multă încredere, în timp ce mediul universitar, UE şi marile companii din sectorul privat sunt cotate cu un grad mare de încredere de aceştia, cu 45%, 37% şi, respectiv 37% din răspunsurile oferite.

La polul opus, instituţiile statului şi preşedintele României sunt cele mai puţin credibile în rândul tinerilor. 63% dintre cei care au participat la sondaj au declarat că au foarte puţină încredere sau deloc în preşedintele ţării, în timp ce partidele politice sunt puţin credibile sau deloc în 62% dintre cazuri.

Legislativul şi Executivul sunt slab cotate în rândul tinerilor, peste jumătate dintre ei (58%) afirmând că au puţină încredere sau deloc în acestea.

 

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 800 de tineri, cu vârste între 18 şi 35 de ani, din câteva regiuni ale ţării (Dobrogea, Banat, Moldova, Transilvania, Bucureşti, Sud), atât din mediul urban, cât şi din cel rural.

Rezultatele întregului sondaj pot fi citite AICI

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici