Sorin Apostu: Nu m-am întâlnit cu Aspazia Droniuc niciodată la mine acasă, deşi o cunosc de zece ani

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, suspendat din funcţie după arestarea preventivă pentru luare de mită, a declarat, vineri, la instanţa supremă, că nu s-a întâlnit niciodată la el acasă cu Aspazia Droniuc, însă ştia că aceasta are contracte de asistenţă cu soţia sa.

290 afișări
Imaginea articolului Sorin Apostu: Nu m-am întâlnit cu Aspazia Droniuc niciodată la mine acasă, deşi o cunosc de zece ani

Sorin Apostu (Imagine: Raul Stef/Mediafax foto)

Instanţa supremă a judecat, vineri, recursurile făcute de Sorin Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia împotriva deciziei de luni a Curţii de Apel Cluj, care a prelugit mandatele de arestare preventivă emise pe numele celor doi în dosarul de corupţie în care sunt cercetaţi.

Sorin Apostu a făcut câteva precizări în faţa instanţei supreme, menţinându-şi declaraţiile date anterior în legătură cu acuzaţiile de corupţie care îi sunt aduse.

Apostul le-a spus judecătorilor că există posibilitatea ca el şi Aspazia Droniuc să se fi aflat în acelaşi timp în locuinţa sa, însă a subliniat că, şi în acest context, el nu a întâlnit-o.

Primarul Sorin Apostu a precizat că Droniuc se putea afla în casa lui în acelaşi moment cu el, dar la etajul unu al imobilului, în biroul soţiei sale, cu care aceasta a avut încheiate contracte de asistenţă juridică. Apostu a repetat că nu a întâlnit-o în casa lui şi nu a purtat discuţii cu Aspazia Droniuc. El a explicat că nu s-a întâlnit cu Aspazia Droniuc atunci când aceasta a venit la locuinţa sa pentru că la biroul soţiei sale se poate ajunge pe o scară interioară ce nu are legătură cu restul casei.

Apostu a reafirmat că avea o relaţie strict profesională cu directorul Neag, de la RATUC, cu care se întâlnea formal, doar la evenimente oficiale. El a precizat că Liviu Neag a fost numit în funcţie din 2000, că provine de la un alt partid decât cel la care este el înregistrat şi că a fost numit de Consiliul de Administraţie şi de Consiliul Local al municipiului, astfel că nu îi este subordonat în mod direct.

Apostu a ţinut să mai precizeze că deşi reprezentanţii firmei austriece de salubrizare i-au cerut o recomandare, el i-a trimis la Direcţia tehnică.

"Prima oară, reprezentanţii firmei austriece de salubrizare au venit la cabinetul primarului. Eu le-am spus că nu pot să le dau o recomandare şi i-am trimis la Direcţia tehnică. După acest moment nu mai ştiu nimic despre recomandare, dar pot spune cu certitudine că nu i-am cerut viceprimarului să semneze în locul meu recomandarea", a mai arătat Apostul în faţa judecătorilor.

Edilul Clujului a adăugat că nu consideră că ar reprezenta un pericol pentru nimeni şi că nu crede că activitatea sa de la Primărie a adus prejudicii vreunui organism al statului sau vreunei persoane.

"Nu cred că aş accepta să planeze asupra mea aceste suspiciuni. Nu am recunoscut pentru că nu am ce să recunosc. Dar, în schimb, am ajutat anchetatorii cu tot ce mi-au cerut şi cu ce am putut", a spus Apostu.

El a precizat că, dacă va fi lăsat în libertate, va fi la dispoziţia organelor de cercetare şi a instanţei oricând este necesar.

Primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, şi directorul general al Brantner România, Călin Stoia, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile în noaptea de 10 spre 11 noiembrie, de către Curtea de Apel Cluj. Apostu a fost arestat pentru luare de mită, iar Stoia pentru dare de mită. Cei doi au făcut recurs la măsura arestării preventive, însă instanţa supremă le-a respins solicitările.

Luni, Curtea de Apel Cluj a prelungit cu 30 de zile mandatul de arestare atât pentru Sorin Apostu, cât şi pentru Călin Stoia.

În motivarea deciziei Curţii de Apel Cluj se menţionează că procurorii DNA au schimbat încadrarea juridică în dosarul lui Sorin Apostu din dare/luare de mită în trafic/cumpărare de influenţă, ambele în formă continuată, şi au extins cercetările în acest caz pentru spălare de bani, fals în înscrisuri.

Procurorii DNA au susţinut că Apostu a primit de la femeia de afaceri Aspazia Droniuc, pentru asigurarea parcului auto al RATUC, suma de 274.330 de lei, faţă de 208.936 de lei cât se stabilise în prima fază a cercetării penale, notează instanţa în motivare.

Potrivit DNA, Sorin Apostu ar fi primit, în perioada 2009-2011, 94.000 de euro pentru a încheia contracte de salubrizare şi asigurare a parcului auto al regiilor subordonate CL Cluj, banii fiind încasaţi de la firmele beneficiare ale contractelor prin cabinetul de avocatură al soţiei sale.

Soţia primarului municipiului Cluj-Napoca, Monica Undina Apostu, este şi ea învinuită în acest dosar.

În acest dosar sunt cercetaşi pentru dare de mită şi oamenii de afaceri Simion Mureşan (Electrogrup), Călin Stoia (director general al Brantner România) şi Mustafa Bekar (asociat la Kiat Group Construct).

Firma Brantner - Vereş a câştigat, alături de compania Rosal Grup, licitaţia organizată de Primăria Cluj-Napoca, în 4 iunie 2009, privind concesiunea serviciului de salubrizare menajeră, fiecare adjudecându-şi un sector al municipiului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici