Studenţii români îşi riscă sănătatea cu pastile „inteligente”, care sporesc capacitatea de memorare

Medicamentele nootropice, pentru mărirea capacităţii de lucru în timpul perioadelor intense de muncă intelectuală sunt la vânzare liberă pe internet chiar dacă sunt ilegale în România. Studenţii şi corporatiştii sunt cei mai mulţi clienţi, iar psihologii avertizează că pot da dependenţă.

3960 afișări
Imaginea articolului Studenţii români îşi riscă sănătatea cu pastile „inteligente”, care sporesc capacitatea de memorare

Studenţii români îşi riscă sănătatea cu pastile „inteligente”, care sporesc capacitatea de memorare

Studenţii din România caută metode pentru a-şi spori capacitatea de memorare pe ultima sută de metri şi cumpără, de multe ori, de pe internet, medicamente nootropice, chiar dacă sunt ilegale în ţara noastră.

„Lucrezi cu foarte mult spor şi cu foarte mare eficacitate, nu îţi fuge mintea... te pui la masă şi lucrezi. Eu, de exemplu îmi puneam alarma pe ceas ca odată pe oră să ies afară la o ţigară, să dau două ture de clădire pentru că altfel stai patru ore fără să îţi dai seama că lucrezi într-una”, spune Luca, student in anul III la Managementul Afacerilor.

Ca el, zeci de studenţi aleg să cumpere de pe diverse site-uri pastile ilegale care să le ridice capacitatea de memorare şi de concentrare.

„Zici că era o pastiluţă de concenrare pe care o iei pe timp de o lună sau o lună jumate, doar că o iei acum şi îşi face efectul instantaneu”, a spus şi Claudiu, student în anul III la Facultatea de Drept.

Specialiştii spun că aceste pastile au efecte secundare precum insomniile sau stările de anxietate şi pot crea şi dependenţă.

„Nootropicele sunt foarte la modă, tinerii le preferă pentru că îi ajută la examene. De asemenea sunt mulţi corporatişti care apelează la aceste nootrope pentru că le dau posibilitatea să muncească foarte mult fără pauze”, a spus psihologul Keren Rosner.

Psihiatrii spun că medicamentele de acest fel sunt folosite în medicină în afecţiuni unde există leziuni la nivelul creierului şi unde nootropicele ar ajuta la refacerea creierului.

„Clasificarea lor ca nootropice vine din neurologie, unde în mod obişnuit ele sunt folosite cu o bază variabilă de dovezi clinice în acele boli cum sunt accidentele vasculare, sau traumatismele cranio-cerebrale unde există leziuni la nivelul creierului şi unde nootropicele ar ajuta la refacerea creierului”, a declarat dr. Gabriel Diaconu, psihiatru.

Unul dintre medicamentele căutate de studenţii şi corporatiştii din România sporeşte capacitatea atât de mult încât un individ poate munci ore în şir fără întreruperi. Altul este legal în 21 de state din Europa, dar nu şi în România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici