STUDIU: Profesorii din România sunt respectaţi de părinţi, dar nu şi de elevi

Profesorii sunt, în opţiunile adulţilor, a doua cea mai respectată profesie din zece evaluate, după cea de medic, înaintea altor profesii, precum inginer, avocat, economist sau preot, însă doar 14% dintre români consideră că profesorii sunt respectaţi şi de copii, potrivit unui studiu.

639 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Profesorii din România sunt respectaţi de părinţi, dar nu şi de elevi

STUDIU: Profesorii din România sunt respectaţi de părinţi, dar nu şi de elevi (Foto: Arhiva Mediafax Foto)

Un studiu realizat de Asociaţia Triple Helix, pe baza datelor culese de Daedalus Online, şi dat publicităţii luni, de Ziua Mondială a Profesorilor, arată că profesorii din România sunt respectaţi de părinţi, dar nu şi de elevi, însă, cu toate acestea, doar unul din patru părinţi şi-ar încuraja copiii să devină profesori.

Conform studiului, 16,7% dintre români au pus pe primul loc profesorii atunci când li s-a cerut să ordoneze zece profesii prin prisma respectului personal pentru acestea. Pe primul loc este profesia de doctor, aleasă ca fiind cea mai respectată profesie de către 4 din 10 români. Apoi, în ordine, sunt respectate ocupaţiile de profesor, cercetător, preot, programator, avocat, inginer, consultant în management, contabil şi economist.

“Datele studiului pun în evidenţă un fenomen interesant - în ciuda respectului mare pe care românii îl au faţă de meseria de profesor, doar unul din patru (26%) şi-ar încuraja copiii să îmbrăţişeze această profesie. Cu această cifră, ne situăm sub media ţărilor incluse în Studiul Global privind Statutul Profesorului”, spune Irina Anghel Enescu, fondatoarea Triple Helix.

Studiul mai arată că în România numărul celor care şi-ar încuraja copiii să devină profesori este mai mic decât în ţări precum China (48%), Coreea de Sud (45%), Singapore (35%) sau Statele Unite (32%), dar mai mare decât în ţări precum Franţa (23%), Germania (18%) sau Portugalia (12%).

Potrivit studiului, doar 14% dintre români consideră că profesorii sunt respectaţi de către copii, cifră cu care România se situează pe unul dintre ultimele locuri, raportat la ţările incluse în Studiul Global referitor la Statutul profesorului.



“Comparându-ne cu ţările analizate de Studiul Global referitor la Statutul Profesorului, datele noastre plasează România pe primul loc în ceea ce priveşte respectul părinţilor faţă de profesia de profesor, dar pe unul din ultimele locuri în ceea ce priveşte percepţia adulţilor cu privire la respectul copiilor pentru profesori. Este o combinaţie nefirească şi îngrijorătoare pentru competitivitatea viitoare a ţării,” a mai spus fondatoarea Triple Helix.

Mai mult, conform studiului, chiar şi în cazul adulţilor respectul pentru profesia de dascăl se erodează la generaţia tânără. Astfel, românii de peste 45 de ani pun pe primul loc această profesie în proporţie de 25%, spre deosebire de o pondere de numai 10% în cazul celor care au vârstă între 18 şi 35 de ani. De asemenea, respectul pentru această profesie este dublu în oraşele mici şi în mediul rural, prin comparaţie cu Bucureşti (20% versus 10%).

Datele pentru acest studiu au fost culese în perioada 25-30 septembrie 2015, folosind panelul Daedalus Online, pe un eşantion de 511 persoane, reprezentativ pentru populaţia României cu vârsta între 18 şi 65 de ani.

Studiul Global referitor la Statutul Profesorului (luat ca referinţă pentru studiul Triple Helix) este realizat de Fundaţia Varkey, cea care acordă Global Teacher Prize - premiul de un milion de dolari acordat anual unui profesor de oriunde din lume, ales pentru contribuţii excepţionale la dezvoltarea profesiei de dascăl. Şi profesorii români pot aplica pentru acest premiu, Global Teacher Prize fiind o competiţie internaţională, deschisă cadrelor didactice care predau copiilor între 5 şi 18 ani, iar termenul limită de depunere a aplicaţiilor pe website-ul www.globalteacherprize.com este 10 octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici