Tatăl unui pictor clujean împuşcat la Revoluţie încă aşteaptă să afle cine i-a ucis fiul

Lucian Matiş a fost unul dintre cei mai talentaţi pictori clujeni, cu expoziţii personale vernisate în galerii din Bucureşti şi în ţară. A intrat primul la Institutul de Arte Plastice Cluj-Napoca, cu 10, şi a absolvit tot cu nota maximă. În 21 decembrie 1989, un glonţ i-a curmat viaţa, la 29 de ani.

543 afişări
Imaginea articolului Tatăl unui pictor clujean împuşcat la Revoluţie încă aşteaptă să afle cine i-a ucis fiul

Tatăl unui pictor clujean împuşcat la Revoluţie încă aşteaptă să afle cine i-a ucis fiul

La 20 de ani de la moartea acestuia, tatăl său, Cornel Matiş,continuă să îl plângă. Cere dreptate şi vrea să afle cine şi de cei-a împuşcat singurul băiat, în zilele Revoluţiei din decembrie1989.

"Sufletul meu, sfântul meu, Lucian al meu, nu mai este. L-am văzutultima dată pe 20 decembrie, cu o zi înainte să moară. Am tăiatporcul şi am fost cu soţia să îi ducem un pachet cu caltaboş şijumări. Ne-am întâlnit în centrul Clujului, la atelierul lui, apoiam mâncat la «Pescarul»....", îşi începe Cornel Matiş povestea, darvocea se curmă brusc, înecată de lacrimi.

Cornel Matiş nu îşi poate stăpâni plânsul, iar umerii îitresaltă sub sacoul subţire.

"Mi-a spus «Trebuie să ieşim, tăticule, la Timişoara e dezastru,e carnagiu acolo». I-am spus să fie atent, că acolo au muritoameni. Mi-a spus că nu se teme. Era hotărât, era pornit. Nici eunu-l puteam opri împotriva regimului comunist", povesteştetatăl.

Au ieşit împreună pe strada Universităţii şi s-au despărţit pecolţ, la librărie.

"Ne-am îmbrăţişat, urmând să ne vedem a doua zi, că trebuia săîi aduc brad de Crăciun. Când am trecut pe trecerea de pietoni, îmisare în spate şi-mi spune «Tăticule, am vrut să te mai văd». Şi deatunci nu l-am mai văzut în viaţă. Mi l-au împuşcat comuniştii...",povesteşte Cornel Matiş.

Vorbeşte întretăiat, cu pauze lungi, ca să-şi şteargă lacrimilerebele. E tot numai o suferinţă. Fiecare aducere aminte e un chin,dar bătrânul se îmbărbătează singur. Abia şopteşte cât e de cumplitpentru un părinte să-şi vadă copilul mort înaintea sa.

"Mai mare suferinţă nu-ţi poate da Dumnezeu. Nu-mi place săplâng, dar mă lupt cum pot...", spune el.

Cornel Matiş a avut patru copii, trei fete şi un singur băiat,pe Lucian, pe care i-a învăţat să nu iubească regimul comunist.

"Nu eram în conformitate cu legea comunistă şi politica.Partidul mi-a devenit duşman, iar copiii ştiau, şi Lucian, că eramopozant al regimului", subliniază Matiş.

Lucian a fost lumina vieţii lui, elev eminent, student eminent,pictor talentat. Şi-a luat toate examenele de intrare la liceu cunota maximă, a intrat, primul, cu media zece, la Institutul de ArtePlastice din Cluj şi a terminat tot cu zece.

A avut expoziţii personale la Sala "Dalles" în Bucureşti şi laCostineşti. I-a pictat un tablou, "Pionul", şi marei maestre de şahElisabeta Polihroniade.

Privind înapoi în timp, Cornel Matiş nu îşi poate ierta faptulcă nu şi-a lăsat fiul să fugă în străinătate.

"Avea prieteni studenţi străini, colegi şi i se propusese săplece. Dar eu m-am opus şi i-am spus că suntem români şi trebuie sărămânem în ţară. Şi într-o dimineaţă, pe la ora 2.00, mă sună acasăsă îmi spună că venise de la Vama Borş şi mi-a spus «Tăticule, amfăcut ce mi-ai zis şi nu am plecat din ţară». Plecase cu un grup destudenţi, gata echipat, dar la Borş s-a gândit la ce i-am spus şis-a întors. Dacă ar fi plecat, mai trăia băiatul meu. Asta regretmult de tot...", rememorează el.

Vorbele se gâtuie, iar bătrânul pare că se năruie. Se adună greuşi mai găseşte o fărâmă de putere să îşi amintească despre 21Decembrie, când Lucian a fost împuşcat în inimă, iar el nu aştiut.

"După ce m-am despărţit de copil, în 20 decembrie, m-am dusacasă la Huedin şi mi-am dus familia la ţară. Am venit în 21decembrie noaptea. Am fost la atelierul lui Lucian şi atât îmi parede rău că am călcat pe sângele lor în piaţă. Era noapte şi nu amvăzut. M-am dus acasă la el, dar nu era. Nu ştiam că este mort",mai povesteşte Cornel Matiş.

În 22 decembrie, dimineaţă, s-a alăturat unei coloane derevoluţionari, care s-a intersectat cu altă coloană, care o aduceape Doina Cornea, iar manifestanţii s-au îndreptat spre CatedralaOrtodoxă.

Abia atunci i s-a spus că Lucian a fost împuşcat şi a plecatsă-i ridice trupul şi să-şi ia rămas bun cum se cuvine.

"Ei ştiau jertfa copilului meu, dar nu-mi spuneau. Trebuia sămergem să ocupăm televiziunea şi atunci Doinea Cornea m-a trimis săîmi găsesc copilul. Şi l-am găsit mort, împuşcat în PiaţaLibertăţii. Era bun prieten cu Călin Nemeş. Erau împreună",povesteşte Cornel Matiş.

Bărbatul aşteaptă încă, după 20 de ani, să afle cine i-a omorâtfiul şi, mai ales, de ce. A deschis chiar şi un proces la CEDO, laStrasbourg. Pentru dreptate. Pentru Lucian. Pentru ceilalţi.

Mai ieri picta în atelierul lui pentru o expoziţie, plin deviaţă, sperând într-o viaţă mai bună, iar azi zace sub o lespedealbă de marmură, în Cimitirul Eroilor.

Eroul martir Lucian Matiş (1960-1989).

Glonţul tras de un militar al Armatei i-a curmat viaţa la doar29 de ani. L-a lovit în inimă, desenând un mac roşu pe cămaşă. Acăzut în Piaţa Libertăţii, în 21 Decembrie 1989, sub un cerplumburiu, fără să mai apuce să îşi ia rămas bun de la părinţi saude la prieteni. Şi-a lăsat pânzele neterminate, în atelierul dincentrul Clujului, agăţate în ramă ori pe stativ...

(Material de Vasile Măgrădean,corespondenti@mediafax.ro)

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici