Top 3 alimente consumate zilnic sau aproape zilnic de 80% dintre români

Legumele, fructele şi pâinea sunt în top 3 alimente consumate zilnic sau aproape zilnic de 80% dintre români. Nervozitatea şi lipsa de energie afectează peste 53% dintre români, ca efect al alimentaţiei necorespunzătoare.

1574 afișări
Imaginea articolului Top 3 alimente consumate zilnic sau aproape zilnic de 80% dintre români

Top 3 alimente consumate zilnic sau aproape zilnic de 80% dintre români

Asociaţia CIPRA - Centrul de Informare, Prevenire Risc şi Analiză - şi-a propus să evidenţieze, prin studii de piaţă relevante, obiceiurile cu risc crescut care impactează calitatea vieţii româniilor, iar un pilon important luat în considerare în realizarea acestor cercetări este rutina legată de alimentaţie.

Conform celui mai recent studiu, derulat în luna martie 2023, doar 30% dintre femei şi 41% dintre bărbaţi sunt de părere că au o alimentaţie de calitate bună, iar majoritatea respondenţilor (58%) consideră că alimentaţia lor este una de calitate medie.

În privinţa alimentelor care fac parte zilnic sau aproape zilnic din alimentaţia românilor, fructele şi legumele deţin locul fruntaş (81%).

Lactatele, ouăle, carnea şi peştele sunt consumate frecvent de 76% dintre români, în vreme ce doar 17% dintre respondenţi obişnuiesc să mănânce alimente de tip fast-food.

Îngrijorător este faptul că 80% dintre români consumă zilnic sau aproape zilnic produse de panificaţie, iar 72% includ la fel de des în meniu dulciuri, alimente adesea lipsite de beneficii nutriţionale, care impactează imunitatea şi cresc riscul de obezitate, diabet, probleme digestive şi alte afecţiuni.

De altfel, 44% dintre români nu au timp să îşi gătească singuri, iar calitatea alimentaţiei lor are de suferit din acest motiv, aspect susţinut şi de concluzia că 50% dintre români au probleme cu digestia din cauza alimentaţiei nesănătoase.

„Din păcate, timpul tot mai puţin de care dispunem şi scumpirile accentuate din ultima perioadă îşi pun amprenta asupra fiecărui aspect care influenţează calitatea vieţii, iar acest lucru este vizibil şi în rezultatele studiului CIPRA realizat anul acesta. Oamenii nu îşi permit să cumpere produsele alimentare pe care şi le doresc, nu au timp să gătească, în plus nu au acces la suficiente informaţii medicale, iar aceste lucruri se reflectă în calitatea alimentaţiei şi în starea sănătăţii lor. Tocmai de aceea le punem la dispoziţie platforma CIPRA - aici experţii noştri în nutriţie şi nu numai oferă sfaturi care să-i ajute pe oameni să ia deciziile cele mai bune pentru ei în contextul actual“, spune Constantin Bratu, Preşedinte CIPRA.

„Este natural ca primul sistem afectat de calitatea slabă a alimentaţiei să fie cel digestiv. Din păcate, acesta este doar începutul. Pentru că, odată ce digestia nu mai funcţionează optim, organismul începe să înregistreze deficienţe, ca într-un joc de domino. Sistemul digestiv procesează precursorii necesari pentru funcţionarea întregului corp - de la funcţiile cognitive superioare până la imunitate. Iată de ce este esenţial să începem să mâncăm echilibrat şi să iniţiem paşii necesari compensării deficienţelor deja instalate. Gătitul nu ar trebui să ne fure din timpul de relaxare, dar nici nu ar trebui să fie exclus din viaţa noastră. Putem opta pentru soluţii simple, dar cu siguranţă mai sănătoase decât majoritatea mâncărurilor pe care le procurăm şi mâncăm pe fugă, lucru extrem de dăunător, chiar dacă este mai comod“, explică Oana Trifu Bulzan, medic, specialist în schimbarea stilului de viaţă şi expert CIPRA.

Alte informaţii relevante evidenţiate în studiu:

- Nervozitatea şi lipsa de energie afectează peste 53% dintre români, ca efect al alimentaţiei necorespunzătoare

- 51% dintre respondenţi nu au energie şi se simt lipsiţi de vlagă din cauza alimentaţiei deficitare, iar 41% se plâng de dureri de stomac

- Doar 50% dintre respondenţi sunt de părere că alimentaţia lor este echilibrată (mănâncă din toate grupele alimentare)

- Pentru îmbunătăţirea calităţii alimentaţiei, pe lângă timpul necesar pentru a-şi găti singuri, respondenţii menţionează: nevoia de a avea mai multe cunoştinţe despre ce înseamnă să mănânci sănătos, dorinţa de a-şi permite să îşi cumpere tot ce îşi doresc şi posibilitatea de a avea un plan alimentar detaliat pentru întreaga săptămână

- Aproape jumătate (48%) dintre respondenţi sunt mulţumiţi de greutatea lor corporală (43% în cazul femeilor), iar 25% sunt nemulţumiţi

- Doar 21% dintre români consumă peste 2 litri de apă pe zi, 41% între 1 şi 2 litri, iar 37% mai mult de 1 litru.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici