Transhumanţa răspunderii. Marea oilor moarte îi aşteaptă pe turişti de 1 Mai

  • După patru luni de la cumplitul accident în care zeci de mii de oi au murit sufocate sau înecate, cadavrele acestora încă zac în apa mării, foarte aproape de staţiunea Mamaia
  • Autorităţile spun că nu este niciun pericol pentru scăldat
  • Totuşi, autorităţile sunt contrazise de medici
10806 afișări

Au trecut aproape 4 luni şi nava cu aproape 10.000 de oi moarte de la Năvodari nu a fost scoasă din apă.

Scafandrii care au intervenit în această perioadă să scoată apa din navă au avut nevoie de măşti pentru a face faţă mirosului de putreziciune. Şi chiar dacă mai sunt doar două luni până la sezonul estival, momentul scoaterii vaporului cu oi moarte din portul Midia se tot amână. Acum termenul este ziua de luni.

În încercarea de a afla de la autorităţi cât de periculos este pentru miile de turişti ce vor merge de 1 mai pe litoral focarul de lângă Mamaia, Ministerul Mediului a îndrumat MEDIAFAX către Autoritatea Naţională Sanitar- Veterinară. De aici, sugestia a fost Autoritatea Portuară Constanţa şi la instituţiile judeţene din Constanţa.

„Eu cred că este bine să nu alarmăm nefondat turiştii, având în vedere că eu de când am preluat mandatul de prefect am solicitat în plenul unei şedinţe de consiliu judeţean prelevarea perioadică a analizelor, acest lucru se face săptămânal, atât din acvatoriu, cât şi din zonele apropiate navei eşuate, iar până acum toate probele care au fost puse la dispoziţie de cei care le recoltează, valorile se încadrează în normal”, a declarat George Niculescu, prefect Constanţa.

În căutarea altor răspunsuri, la Bucureşti, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, nu a fost de găsit, iar Biroul de Presă a oferit un răspuns în scris potrivit căruia apa de îmbăiere nu are nicio problemă.

Totuşi, fostul ministru al Sănătăţii Sorina Pintea spune că acolo unde este un cadavru în apă nu ar trebui să se scalde nimeni: „Aş putea să vă spun că este un exemplu de <aşa nu!>. Este un fenomen extrem de periculos pentru că apa este folosită inclusiv de către persoane, şi lucrurile pot degenera urât. (...) Lucrurile trebuie respectate întocmai. Direcţia de Sănătate Publică Constanţa cred că trebuie să ia atitudine. Lucrurile sunt mai complexe decât par la prima vedere. Orice cadavru care este într-o zonă care este accesibilă populaţiei poate să creeze mari probleme de sănătate”.

La rândul său, medicul Tudor Ciuhodaru spune: „Uitaţi-vă cum face China un spital în şase zile. Este o situaţie nemaiîntâlnită. Mă întreb ce fel de reacţie au autorităţile şi dacă s-ar întâmpla o chestie similară, ferească Dumnezeu, de catastrofă cu oameni implicaţi, cum ar fi sistemul de reacţie”.

Premierul desemnat Ludovic Orban spune, la rândul său, că autorităţile au monitorizat permanent situaţia şi au dat şi mesaje clare că nu există niciun fel de risc.

La patru luni de la accident, încă se fac pregătiri pentru ca epava să fie adusă la mal. Vineri, echipajele au reuşit să scoată toată apa care inundase vaporul şi spun că luni vor termina operaţiunea de aducere la cheu.

Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, s-a răsturnat în Portul Midia pe 24 noiembrie 2019, având la bord 14.000 de oi. Dintre acestea au fost salvate doar 254, iar câteva sute de cadavre au fost luate din apă. Celelalte sunt încă în navă.

Contractul de scoatere a epavei costă autorităţile române aproximativ 4 milioane de euro, iar motivul principal al scufundării pare să fie supraîncărcarea ilegală a navei cu oi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici