Trei CIOBANI, arestaţi după ce ar fi răpit persoane şi le-ar fi obligat să lucreze la stână

Trei bărbaţi au fost arestaţi preventiv după ce ar fi răpit şi obligat trei persoane să lucreze la o stână. Benone Grezciuc, Marian Grezciuc şi Ioan Negrea sunt acuzaţi de trafic de minori şi trafic de persoane, potrivit DIICOT.

2364 afișări
Imaginea articolului Trei CIOBANI, arestaţi după ce ar fi răpit persoane şi le-ar fi obligat să lucreze la stână

Trei ciobani, arestaţi după ce ar fi răpit persoane şi le-ar fi obligat să lucreze la stână

"Ȋn cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada mai-iunie 2017 inculpaţii Grezciuc Benone, Grezciuc Marian împreună cu un alt suspect, au recrutat, prin răpire sau inducere în eroare, un număr de trei victime pe care ulterior le-au transportat şi transferat către inculpatul Negrea Ioan, în scopul exploatării. Inculpatul Negrea Ioan a primit cele trei victime, pe care le-a adăpostit şi le-a exploatat, prin aservire şi supunerea la executarea, în mod forţat, de munci specifice în cadrul stânii pe care o deţine", transmite DIICOT.

Potrivit sursei citate, Ioan Negrea, proprietarul unei stâni de oi din comuna Stânceni, judeţul Mureş, ar fi apelat la Benone Grezciuc, pentru "a-i “procura” persoane pe care să le folosească la prestarea, în mod forţat şi gratuit, de munci specifice la stâna pe care o deţine."

Astfel, pe 10 iunie, în timp ce un minor de 12 ani se afla cu turma de oi în zona pădurii din apropierea unei stâni din comuna Gura Văii, judeţul Bacău, acesta ar fi fost abordat de Marian Grezciuc şi de unchiul acestuia, Benone Grezciuc, solicitându-i să plece de la stâna la care lucra şi să meargă la stâna sa, urmând să fie plătit pentru munca prestată.

"Ȋntrucât victima a refuzat, inculpatul Grezciuc Benone l-a prins pe minor de haine şi, prin folosirea forţei, l-a urcat în autoturism. Totodată, inculpatul Grezciuc Benone l-a deposedat pe minor de telefonul mobil, din care a scos cartela telefonică. Ulterior, inculpaţii Grezciuc Benone şi Grezciuc Marian l-au transportat pe minor până în comuna Stânceni, judeţul Mureş, unde l-au predat coinculpatului Negrea Ioan, proprietar de stână. Aici, minorul a desfăşurat activităţi specifice până la data de 15.06.2017, când a fost identificat şi preluat de către organele de poliţie", susţin procurorii.

Sursa citată spune că minorul ar fi solicitat să se întoarcă acasă, însă proprietarul stânii nu ar fi făcut nimic în acest sens, "profitând de faptul că victima nu putea pleca singură de la stână, datorită vârstei fragede şi datorită faptului că se afla într-o zona izolată de munte."

"Ȋnainte ca minorul să fie predat organelor de poliţie, inculpatul Grezciuc Marian i-a restituit minorului telefonul mobil, solicitându-i să nu declare adevărul cu privire la împrejurările în care fusese adus la stâna inculpatului Negrea Ioan", precizează DIICOT.

Anterior, pe 24 mai, un tânăr ar fi fost contactat de un consătean care i-ar fi propus să meargă la cosit două zile, la Benone Grezciuc, pentru suma de 140 lei. Băiatul ar fi acceptat, iar ziua următoare s-a întâlnit cu cel la care urma să lucreze şi o altă persoană, "ocazie cu care aceştia i-au oferit victimei, spre consum, băuturi alcoolice, după care au plecat împreună cu maşina, cu direcţia declarată către stâna inculpatului Grezciuc Benone, unde victima urma să cosească", spun procurorii.

În maşină, victima ar fi adormit şi ar fi fost dusă la stâna lui Ioan Negrea, de unde a reuşit să fugă.

"Persoana vătămată a mers pe jos, iniţial prin pădure, iar ulterior pe un drum comunal peste 13 kilometri până în localitatea Stânceni. Pentru că nu avea bani asupra sa, victima a mai mers pe jos încă 17 kilometri, până în gara din localitatea Topliţa, unde a luat trenul către municipiul Oneşti iar de acolo s-a deplasat pe jos încă aproximativ 13 kilometri, până în localitatea de domiciliu", se arată în comunicatul procurorilor.

Un alt caz prezentat de procurori este cel al unui cioban de 59 de ani din Bacău. În seara zilei de 22 iunie acesta ar fi fost agresat de Benone Grezciuc şi o altă persoană şi, după ce i-a fost luat telefonul mobil, l-ar fi legat şi dus la o stână de pe raza comunei Nicolae Bălcescu, din judeţul Bacău.

"În momentul în care victima a insistat să fie lăsată să plece aceasta a fost amenintată cu moartea", explică parchetul.

Bărbatul ar fi lucrat o săptămână la stâna respectivă, fără a fi plătit şi fiind supravegheat permanent.

"După această perioadă, la stână şi-au făcut apariţia inculpaţii Grezciuc Benone şi Grezciuc Marian, împreună cu un alt suspect, ocazie cu care au determinat victima să urce în autovehicul, spunându-i că o vor duce acasă, după ce vor face o deplasare până în comuna Stânceni, jud. Mureş, la stâna coinculpatului Negrea Ioan. După ce au ajuns la destinaţie, inculpaţii au lăsat victima sub autoritatea inculpatului Negrea Ioan şi întrucât aceasta a refuzat, suspectul a târât-o la o distanţă de câteva zeci de metri de autovehicul după care a fugit către maşină şi, împreună cu inculpaţii Grezciuc Benone şi Grezciuc Marian, a părăsit stâna", susţine DIICOT.

Acolo, bărbatul ar fi lucrat, împotriva voinţei sale şi fără a fi plătit, aproximativ trei săptămâni.

"Ulterior, victima a fost transportată de către inculpaţi într-o altă stână de pe raza judeţului Sibiu, unde aceasta a povestit proprietarului stânei faptul că a fost răpit şi supus la muncă în mod forţat, iar aceasta, aflând despre activitatea ilicită, l-a ajutat să revină la domiciliu", potrivit procurorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici