Trei PREMII întâi la un concurs internaţional organizat de NASA, câştigate de elevi români

Elevii Colegiului Naţional ”Andrei Şaguna“ din Braşov au câştigat trei premii întâi la un concurs internaţional organizat de NASA, la care au prezentat proiecte de aşezări umane preconizate a se construi în spaţiul cosmic. Acesta este cel mai bun rezultat al României de până acum.

2664 afișări
Imaginea articolului Trei PREMII întâi la un concurs internaţional organizat de NASA, câştigate de elevi români

Trei PREMII întâi la un concurs internaţional organizat de NASA, câştigate de elevi români

La concursul NASA Ames Space Settlement, la care elevii au prezentat proiecte de aşezări umane preconizate a se construi în spaţiul cosmic, au participat 12 echipe de la colegiul braşovean, zece dintre ele obţinând premii sau menţiuni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La ediţia din acest an a concursului au participat peste 4.000 de proiecte din întreaga lume, dintre care 1.500 au fost respinse pentru plagiat.

Elevii au avut ca temă să proiecteze mici planete artificiale unde pot locui oameni, ei fiind nevoiţi să găsească soluţii viabile pentru sustenabilitatea vieţii, de la date tehnice până la cele de convieţuire şi organizare socială.

Elevii Colegiului Naţional ”Andrei Şaguna“ din Braşov au adus acasă trei medalii de aur, una de argint, două de bronz şi patru menţiuni.

”Este cel mai bun rezultat al României, nu numai al Braşovului. Niciodată România nu a avut trei premii întâi, toate aceste premii sunt orientate înspre Braşov. (...) Este o mare reuşită pentru noi, atât ca şcoală, cât şi ca centru de performanţă pentru că avem şi echipe formate aici, într-o altă structură, nu neapărat cea şcolară, pentru că este o muncă pe care copiii o fac în afara orelor de curs. E o muncă de cercetare într-un domeniu preuniversitar, unde forma aceasta este mai rar găsită“, a declarat profesorul coordonator Carmen Tănăsescu.

Potrivit acesteia, a fost o ţintă ca România să ajungă să ia cele mai multe premii şi să ”îi dovedească” pe indieni, care de obicei câştigă cele mai multe premii la concursul NASA.

Locul întâi a fost câştigat de trei echipe cu proiectele: ”Rose” - clasa a 6-a, ”NewT“ - clasa a 6-a şi ”Heosphoros” - clasa a 9-a.

O altă echipă a primit medalie de argint pentru proiectul ”Iridescence“, clasa a 10-a, iar medalii de bronz au primit două echipe cu proiectele ”Encheladus“ - clasa a 6-a şi ”Auxilium“ - clasa a 11-a.

De asemenea, braşovenii au obţinut şi patru menţiuni.

Proiectul intitulat “Rose” a fost conceput de Ioana Popa, Andrei Bărdaş şi Ana-Maria Bărdaş, iar ideea centrală reprezintă o comunitate care trăieşte în spaţiu în deplină armonie şi pace.

”Este un loc unde nu este niciodată război, iar oamenii sunt buni şi primitori“, a spus unul dintre elevii câştigători.

Proiectul “NewT” a avut ca motto un citat al lui Newton: ”Dacă eu am văzut mai departe decât alţii, asta este pentru că stăteam pe umerii unor giganţi“.

În nava spaţială construită de elevi, oamenii sunt obligaţi să meargă la sală şi la centre de agrement cel puţin patru ore pe zi, pentru a nu face pietre la rinichi.

Totodată, proiectul “Heosphoros” este un proiect enciclopedic, care prezintă o colonie care trăieşte în spaţiu pe o navă spaţială.

O noutate în acest an este faptul că una dintre echipele câştigătoare este mixtă, formată din elevi de clasa a 6-a care provin de la mai multe şcoli, nu doar de la ”Şaguna”, elevi care nu s-au cunoscut până în momentul în care au lucrat la proiect.

”Am cunoscut aceşti copii acum doi ani, în cadrul programului «Hai la olimpiadă», toţi sunt performanţi într-un domeniu sau altul, sunt de la şcoli diferite, iar o fetiţă este din Italia şi şi-a exprimat dorinţa de a face parte dintr-o astfel de echipă, deoarece are un tată şagunist. În consecinţă am format o echipă care a câştigat locul întâi, cu copii care nu s-au cunoscut până acum niciodată“, a declarat prof. Tănăsescu.

Ea a spus că intenţionează ca şi anul viitor să meargă pe această idee, ”de a sparge echipele Şaguna“ şi de a le combina cu elevi de la alte şcoli braşovene.

Echipele premiate cu locurile unu, doi şi trei sunt formate din 27 de elevi. Ei urmează să participe la Conferinţa internaţională a NASA, unde le vor fi înmânate premiile, în Saint Louis, Missouri, Statele Unite, în perioada 24-30 mai.

”Deocamdată nu există fonduri pentru deplasarea lor, dar sperăm că vom găsi sprijin pentru că braşovenii au fost întotdeauna deschişi spre performanţă, iar echipele au fost susţinute mereu, ceea ce aşteptăm şi anul acesta“, a spus Tănăsescu.

Anul trecut, din cele 11 proiecte ale elevilor de la Colegiul Naţional ”Andrei Şaguna“ din Braşov patru au fost premiate cu locurile 2 şi 3.

De asemenea, în 2014, o echipă formată din opt elevi din clasele a 11-a de la Colegiul Naţional ”Andrei Şaguna“ din Braşov a câştigat locul întâi la concursul NASA cu proiectul unui oraş spaţial, iar un alt elev, de clasa a 6-a, dar care a concurat la categoria elevilor de clasa a 7-a, a ocupat locul al doilea în acelaşi concurs.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici