Trei zile până la ŞCOALĂ | Un record negativ de viteză: O şcoală construită timp de 12 ani nu e gata/ Datele obţinute arată situaţia pregătirilor din câteva judeţe, pentru noul an şcolar

3.892 de şcoli şi grădiniţe nu au autorizaţie privind securitatea la incendiu, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), cu trei zile înainte de începerea noului an şcolar. Mii de elevi vor merge în clădiri în care nu există apă potabilă iar clasele au mucegai.

734 afișări
Imaginea articolului Trei zile până la ŞCOALĂ | Un record negativ de viteză: O şcoală construită timp de 12 ani nu e gata/ Datele obţinute arată situaţia pregătirilor din câteva judeţe, pentru noul an şcolar

Trei zile până la ŞCOALĂ | Un record negativ de viteză: O şcoală construită timp de 12 ani nu e gata/ Datele obţinute arată situaţia din câteva judeţe a pregătirilor pentru noul an şcolar

În multe şcoli din ţară, investiţiile nu s-au realizat de ani de zile, iar în altele acestea au fost făcute degeaba. Fisurile din pereţi sunt astupate, iar apoi se dă cu var pentru a nu se vedea găurile. Într-o şcoală din Vaslui renovările durează de 12 ani şi nu sunt gata nici acum.

Vechea şcoală din Fâstâci, judeţul Vaslui, este în reconstrucţie din anul 2006. Deşi au trecut 12 ani, lucrările nu au fost finalizate, iar cei 60 de elevi de gimnaziu sunt nevoiţi să înceapă cursurile în fostul dispensar sau în clădirea ocolului silvic, unde au fost improvizate săli de clasă.

”Din 2006 au început lucrările. Nici în acest an nu pot începe copiii şcoala acolo. Constructorul nu-şi face treaba. Ca de fiecare dată, în fiecare an a prelungit, iar acum ne-a dat în judecată pentru că nu doresc să recepţionez şcoala. Eu spun că vreau să recepţionez şcoala, să-mi predea şcoala ca să pot să o fac pentru copii, să înveţe copiii. Eu sunt de acord să fac recepţia şi el nu este. Eu spun că am făcut comisii de recepţie a lucrării, prin dispoziţia primarului, vino încoace să-mi predai şcoala, să vedem ce e acolo. Şcoala e şi un obiect de inventar, ca să zicem aşa, dar trebuie preluată, ea are o valoare, trebuie introdusă în inventarul comunei, adică nu e ca un pix, îmi dă un pix, iau pixul”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Sima Hristache, primarul comunei Cozmeşti.

Potrivit edilului, lucrările sunt realizate în proporţie de 80% şi au fost sistate după ce constructorul a început să ceară bani în plus.

Firma care realiza lucrările este acum în insolvenţă şi nu are bani să termine lucrarea. ”Şcoala arată 80 la sută finalizată, deci cam 20 la sută mai e nevoie de nişte fonduri. E acoperită, este aranjată, este dată cu var, pe exterior este gletuită, urmează să mai fie finalizată, ar mai fi 20 la sută, când avem bani o s-o facem. Şcoala este destul de mare, mie trei milioane de lei nu mi se pare o sumă uriaşă. Copiii, şi anul acesta, vor învăţa tot în cantonul silvic, într-o clădire a cantonului silvic, care e igienizată cât de cât, sunt condiţii minime de a-şi desfăşura activitatea şi în dispensar. Sunt în jur de 300 de copii în toată comuna, mai avem două şcoli care sunt în reabilitare şi modernizare, vor fi terminate, în sensul că vor putea învăţa copiii, nu vor fi finalizate, pentru că este multă treabă. Ele, ca peste tot, nu sunt autorizate din punct de vedere sanitar, ISU”, a mai declarat Sima Hristache.

”Copii vor începe şcoala în clădirea ocolului silvic, aşa cum am început de 11 ani încoace. Avem la gimnaziu 60 de copii. În momentul în care am cerut să intru să văd nu mi-a dat voie constructorul (…). Ultima dată când am fost erau făcute interioarele, dar nu ştiu dacă şi văruite. Mai aveau de montat parchet. Nu ştiu dacă s-a mai lucrat sau nu. Părinţii nu s-au obişnuit, clar că sunt nemulţumiţi, pentru că fiecare părinte îşi doreşte ce e mai bine pentru copilul lui, să înveţe în condii decente, nu în condiţiile în care învaţă acum”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Irina Dănilă, directorul şcolii.

Alţi primari s-au gândit să deschidă şcolile chiar dacă nu există autorizaţii ISU.

Se întâmplă la Buzău, în Şcoala generală din satul Vintileanca, comuna Săhăteni, unde clădirea este veche de 100 de ani, iar două clase au fost deja închise după ce bucăţi din pereţi s-au dărâmat. Între timp, însă, a fost dat ordinul de începere pentru lucrările la o nouă şcoală.

Primarul din Săhăteni, Valeriu Vişoiu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că şcoala cu clasele I-VIII din satul Vintileanca nu are autorizaţie de funcţionare dar nu va fi închisă. Are WC-uri în curte, iar fisurile din pereţi sunt astupate, apoi se văruieşte, acest lucru fiind făcut anual, spune primarul.

“Nu are autorizaţie de funcţionare. Îi dăm drumul. Ce să facem? Nu e ok, dar ce putem face? Are curent, apă, dar avem WC-urile în curte. E clădire veche, sunt fisuri în pereţi, le astupăm şi apoi văruim”, a declarat Vişoiu.

Astfel, elevii trebuie să meargă la şcoală în două schimburi în cele patru clase rămase libere în clădirea care are aproximativ 100 de ani vechime.

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, au fost obţinute fonduri şi se va ridica o nouă şcoală. “Am dat ordinul de începere şi se va lucra. Au termen un an. Şcoala nouă va fi ridicată în curtea celei vechi. E o investiţie de 26 de miliarde de lei vechi”, a declarat primarul din Săhăteni.

În Vintileanca sunt 132 de elevi.

În total, aproape 3.900 de clădiri în care funcţionează unităţi de învăţământ de la nivelul ţării, nu au autorizaţii ISU. La acestea se adaugă câteva mii fără autorizaţii sanitare. Şi chiar dacă pare greu de crezut, cele mai multe nu au obţinut documentaţia pentru că au toatele în curte şi nu dispun de surse de apă potabilă.

Datele obţinute arată situaţia din câteva judeţe: CITEŞTE pe pagina 2

 

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici