UDMR vrea plăcuţe multilingve la Cluj, considerate semn de egalitate şi fraternitate

Preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint, a cerut, miercuri, amplasarea unor plăcuţe multilingve la intrările în Cluj-Napoca, în limbile română, maghiară şi germană, considerând că ar fi un semn de egalitate şi fraternitate, o dovadă vie a libertăţii tuturor clujenilor.

116 afișări
Imaginea articolului UDMR vrea plăcuţe multilingve la Cluj, considerate semn de egalitate şi fraternitate

UDMR vrea plăcuţe multilingve la Cluj, considerate semn de egalitate şi fraternitate (Imagine: Mihai Barbu/ Mediafax Foto)

Porcsalmi Balint a declarat, miercuri, în discursul rostit la manifestările de la Cluj-Napoca de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, că fraternitate nu înseamnă izolare şi conflict ci, dimpotrivă, înseamnă înţelegere şi convieţuire.

"Astăzi, când vorbim atât de mult de idealurile revoluţiei, de egalitate, fraternitate şi libertate, trebuie să vorbim mai aplicat. Egalitatea înseamnă că legea este lege pentru toţi, indiferent de naţionalitate. Fraternitate nu înseamnă izolare şi conflict, dimpotrivă, înseamnă înţelegere şi convieţuire. Şi mai trebuie să înţelegem că dezideratele comunităţii maghiare nu diminuează drepturile şi libertăţile majorităţii româneşti. Un semn clar şi puternic de egalitate şi fraternitate ar fi amplasarea plăcuţelor, nu de frână, ci multilingve, Cluj – Koloszvar – Klausenburg şi cred, cu tărie, că ar fi, într-adevăr, o dovadă vie a libertăţii noastre, a tuturor clujenilor. Cerem ca, în semn de normalitate şi în spiritul idealurilor revoluţionare – fraternitate, egalitate şi libertate, ca aceste plăcuţe multilingve şi indicatoare să fie amplasate”, a spus Porcsalmi.

Preşedintele executiv al UDMR a participat, miercuri, la Cluj-Napoca, la manifestările de depunere de coroane şi jerbe de flori în faţa fostului Hotel Biasini unde, în 1848, au înnoptat foştii revoluţionari Petofi Sandor şi Nicolae Bălcescu.

La ceremonie, la care au asistat peste o mie de etnici maghiari, au mai fost prezenţi prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, care a citit mesajul premierului Sorin Grindeanu adresat maghiarilor cu ocazia zilei de 15 martie, consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Mile Lajos, care a citit mesajul premierului Ungariei, Orban Viktor, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, parlamentari UDMR. De la manifestare a lipsit primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Anterior acestei ceremonii, jandarmii clujeni au dat trei amenzi a câte 500 de lei şi un avertisment unor persoane care au purtat steagul neoficial al Transilvaniei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici