Video Un mort şi un rănit grav într-o explozie puternică la o firmă de construcţii din Satu Mare

O explozie puternică urmată de un incendiu s-a produs, vineri după-amiază, la depozitul unei firme de construcţii din municipiul Satu Mare, în urma deflagraţiei o persoană murind, iar alta fiind grav rănită.

1 afișare

Explozia s-a produs în jurul orei 13.30, la societatea Altarom de pe bulevardul Magnoliei din municipiu, la cazanul de păcură care alimenta staţia de producere a bitumului. Deflagraţia a fost urmată de un incendiu.

În momentul exploziei lângă cazan se aflau doi muncitori, unul dintre ei murind pe loc, carbonizat. Cel de-al doilea a suferit arsuri grave pe faţă, fiind dus cu o ambulanţă la Spitalul Judeţean Satu Mare.

Potrivit şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare, Gheorghe Stârmb, în momentul exploziei lângă cazan se aflau doi muncitori, unul dintre ei murind pe loc, prins sub cazanul rezervorului, care a fost aruncat de suflul deflagraţiei. Cel de-al doilea muncitor a suferit arsuri grave pe faţă, precum şi un traumatism cranio cerebral, fiind dus cu o ambulanţă la Spitalul Judeţean Satu Mare.

Şeful ISU Satu Mare a mai spus că rezervorul de păcură care a explodat avea o capacitate de 33 de tone, iar în momentul deflagraţiei era încărcat cu 25 de tone de păcură, care s-au împrăştiat pe o suprafaţă de aproximativ 300 de metri pătraţi. La faţa locului se află reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, pentru a stabili care este gradul de poluare.

Conform sursei citate, deflagraţia a distrus totul pe o suprafaţă de 300 de metri pătraţi.

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare a adăugat că, cel mai probabil, deflagraţia s-a produs din cauza unei defecţiuni tehnice la cazan.

Muncitorii au fost evacuaţi din firmă, iar zona izolată. La ora transmiterii acestei ştiri, incendiul fusese stins.

Subprefectul de Satu Mare Octavian Lazin a declarat că la faţa locului au fost trimise echipaje ale ISU, ITM, Parchet, Garda de Mediu şi Protecţia Mediului, iar în prezent se fac cercetări pentru că informaţiile privind cauzele exploziei sunt contradictorii.
 

El a adăugat că există riscul ca păcura să se scurgă în canalizarea oraşului, să blocheze staţia de epurare şi apoi să polueze râul Someş.

"Suntem în alertă. Am cerut societăţii de apă şi canalizare Apaserv să trimită echipe la faţa locului deoarece păcura s-a scurs deja în canalizarea firmei Alfa Rom şi există riscul să pătrundă în sistemul de canalizare al oraşului. Într-un scenariu negativ, aceasta ar putea bloca staţia de epurare şi apoi s-ar putea scurge în râul Someş", a spus subprefectul.

El a precizat că la faţa locului se intervine greu deoarece echipele de anchetă nu reuşesc să găsească administraţia firmei la care s-a produs deflagraţia.

Directorul Apaserv Satu Mare, Ioan Leitner, susţine, însă, că nu există un pericol foarte mare, deoarece în zonă nu este canalizare.

"Avem noroc că acolo nu este sistem de canalizare. Problema ce ar putea apărea, ar fi să intre păcura în canalul deschis care există în zonă. Am înţeles că ar fi ajuns. Canalul acela nu aparţine de noi. Am trimis echipe la faţa locului, însă reuşesc să ajungă greu deoarece zona este plină de pompieri şi alte forţe de ordine", a precizat Leitner.

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Someş" Satu Mare, Gheorghe Strâmb, a declarat, vineri, că explozia s-a produs ca urmare a intervenţiei "neautorizate şi neprofesioniste" a victimelor.

"Concluziile sunt provizorii, însă cel mai probabil explozia s-a produs din cauza intervenţiei neautorizate şi neprofesioniste, cu sudură, asupra rezervorului de păcură. Se pare că cei doi realizau o sudură în partea de sus a rezervorului, fără a avea permis de lucru pe rezervor. Reprezentanţii firmei Alfa Rom susţin că nu aveau ce căuta acolo", a spus Strâmb.

Acesta a precizat că încă se fac verificări pentru a stabili împrejurările în care a izbucnit deflagraţia.

"Sunt aici echipe de pompieri, poliţişti şi procurori, încă se iau declaraţii ", a precizat Strâmb.

Pe de altă parte, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare, Elisabeta Bekkesy, a declarat că s-a reuşit reducerea efectelor poluării.

"Am transportat câteva maşini de nisip pentru a opri scurgerea păcurii. A fost poluată doar proprietatea firmei la care a avut loc incidentul şi o proprietate din vecinătate, care urmează să fie despăgubită", a spus Bekessy. Aceasta a precizat că firma avea autorizaţie de mediu la zi.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici