Un nou vaccin revoluţionar pentru malarie a fost creat de oamenii de ştiinţă

  • Un vaccin împotriva malariei cu potenţial de „a schimba lumea” a fost dezvoltat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Oxford.
  • Echipa se aşteaptă ca acesta să fie lansat anul viitor, după ce testele au arătat o protecţie de până la 80% împotriva acestei boli mortale.
  • Vaccinul R21 ar putea fi fabricat pentru „câţiva dolari”.
699 afișări
Imaginea articolului Un nou vaccin revoluţionar pentru malarie a fost creat de oamenii de ştiinţă
Cercetătorii spun că vaccinul lor este ieftin şi au încheiat deja un contract pentru a produce peste 100 de milioane de doze pe an, conform BBC.
 
Organizaţia caritabilă Malaria No More a declarat că progresele recente înseamnă că mortalitatea în rândul copiilor din cauza malariei ar putea lua sfârşit „în timpul vieţii noastre".
 
A fost nevoie de mai mult de un secol pentru a dezvolta vaccinuri eficiente, deoarece parazitul malariei, care este răspândit de ţânţari, este un parazit complex şi greu de „prins”. Este o ţintă în continuă mişcare, schimbându-şi formele în interiorul corpului, ceea ce îl face greu de imunizat.
 
Rezultatele studiului efectuat pe 409 copii din Nanoro, Burkina Faso, au fost publicate în revista Lancet Infectious Diseases.
 
Astfel, trei doze iniţiale, urmate de un rapel un an mai târziu, oferă o protecţie de până la 80%. 
 
Anul trecut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dat undă verde istoric pentru ca primul vaccin - dezvoltat de gigantul farmaceutic GSK - să fie utilizat în Africa. Totuşi, echipa din Oxford susţine că abordarea lor este mai eficientă şi vaccinul poate fi produs la o scară mult mai mare.
 
„Credem că aceste date sunt cele mai bune date obţinute până acum pe teren cu orice vaccin împotriva malariei", a declarat profesorul Adrian Hill, directorul Institutului Jenner din cadrul universităţii.
 
Echipa va începe procesul de obţinere a aprobării vaccinului lor în următoarele săptămâni, dar decizia finală va depinde de rezultatele unui studiu mai amplu, efectuat pe 4.800 de copii, care va fi realizat înainte de sfârşitul anului.
 
Cel mai mare producător de vaccinuri din lume - Institutul Serum din India - este deja pregătit să producă peste 100 de milioane de doze pe an.
 
Profesorul Hill a declarat că vaccinul - numit R21 - ar putea fi fabricat pentru "câţiva dolari" şi "am putea avea în vedere o reducere foarte substanţială a acestei poveri îngrozitoare a malariei". El a adăugat: "Sperăm că acesta va fi implementat şi disponibil şi va salva vieţi, cu siguranţă până la sfârşitul anului viitor".
 
Malaria a fost unul dintre cele mai mari flageluri ale omenirii timp de milenii şi ucide mai ales copii şi sugari. Boala ucide în continuare peste 400.000 de persoane pe an, chiar şi după progresele spectaculoase înregistrate cu ajutorul plaselor de pat, al insecticidelor şi al medicamentelor.  

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici