Un oraş enorm ascuns de mii de ani de vegetaţie a fost găsit în Amazon: este cel mai vechi sit

  • Aşezările au fost construite şi locuite între 500 î.Hr. aproximativ şi 300-600 d.Hr., când Imperiul Roman domina Europa.
  • Un oraş imens ascuns de mii de ani de vegetaţie luxuriantă a fost găsit în Amazon.
  • Descoperirea ne schimbă cunoştinţele despre istoria locuitorilor din Amazon.
  • Casele şi pieţele din zona Upano, din estul Ecuadorului, erau conectate printr-o reţea incredibilă de străzi şi canale.
26335 afișări
Imaginea articolului Un oraş enorm ascuns de mii de ani de vegetaţie a fost găsit în Amazon: este cel mai vechi sit

Coperta revistei „Ştiinţă” prezintă o porţiune din aşezarea antică din zona Amazonului dezvăluită prin utilizarea tehnologiilor de teledetecţie

Zona se află în umbra unui vulcan care a creat soluri bogate, dar este posibil să fi dus şi la distrugerea societăţii.

În timp ce oraşele din zonele muntoase ale Americii de Sud, cum ar fi Machu Picchu din Peru, erau cunoscute, se credea că oamenii trăiesc doar nomad sau în aşezări mici din Amazon.

„Acesta este mai vechi sit pe care îl cunoaştem în Amazon. Avem o viziune eurocentrică a civilizaţiei, dar asta arată că trebuie să ne schimbăm ideea despre ce sunt cultura şi civilizaţia”, spune prof. Stephen Rostain, director de investigaţii la Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică din Franţa, care a condus cercetarea.

„Schimbă modul în care vedem culturile amazoniene. Majoritatea oamenilor îşi imaginează grupuri mici, probabil goale, care trăiesc în colibe şi lucrează pământul: asta arată că oamenii antici trăiau în societăţi urbane complicate”, spune coautorul Antoine Dorison.

Locuită de zeci de mii de oameni

Aceste aşezări au fost construite şi locuite între 500 î.Hr. aproximativ şi 300-600 d.Hr., când Imperiul Roman domina Europa.

Este dificil de estimat cu exactitate numărul de oameni care au locuit acolo, dar oamenii de ştiinţă spun că au fost cu siguranţă 10.000 de oameni, dacă nu 100.000.

Arheologii au combinat săpăturile la sol cu ​​o cercetare a unei suprafeţe de 300 km² folosind senzori laser purtaţi de la o aeronavă care poate identifica rămăşiţele oraşului sub plante şi copaci.

O hartă a oraşului Kunguints din Amazonia ecuadoriană dezvăluie străzi străvechi mărginite de case. Tehnologia LiDAR a identificat 6.000 de platforme dreptunghiulare care măsoară aproximativ 20/10 metri şi 2-3 metri înălţime.

Oamenii de ştiinţă cred că multe erau case, dar unele erau destinate unor scopuri ceremoniale. Un complex, la Kilamope, includea o platformă de 140 de metri pe 40 de metri.

O reţea de drumuri drepte şi poteci a conectat multe dintre platforme, inclusiv una care se întindea pe 25 km. Au fost găsite drumuri, poteci şi canale care leagă platformele, ceea ce sugerează că o suprafaţă mare a fost ocupată.

Drumurile, partea surprinzătoare

Dr. Dorison a spus că aceste drumuri sunt partea cea mai surprinzătoare a cercetării. „Reţeaua de drumuri este foarte sofisticată. Se întinde pe o distanţă mare, totul este conectat. Şi există unghiuri drepte, ceea ce este cu adevărat impresionant”, a spus el, explicând că este mult mai dificil să construieşti un drum drept decât unul care se potriveşte peisajului.

El crede că unele aveau un „sens foarte puternic”, poate legat de o ceremonie sau de credinţă. Există semne de posibile ameninţări la adresa oraşelor: unele şanţuri au blocat intrările în aşezări şi ar putea fi dovezi ale ameninţărilor din partea populaţiilor din apropiere.

Cercetătorii au găsit pentru prima dată urme ale unui oraş în anii 1970, dar aceasta este prima dată când a fost finalizat un sondaj complet, după 25 de ani de căutări.

Cercetarea dezvăluie o societate mare şi complexă, care pare a fi chiar mai mare decât binecunoscutele societăţi maya din Mexic şi America Centrală.

Oamenii de ştiinţă au găsit dovezi ale a 6.000 de movile despre care se crede că stau la baza locuinţelor antice.

„Imaginaţi-vă că descoperiţi o altă civilizaţie precum mayaşa, dar cu arhitectură, utilizare a terenurilor şi ceramică complet diferite”, spune José Iriarte, profesor de arheologie la Universitatea din Exeter, care nu a fost implicat în cercetare.

Mâncau porumb şi beau chicha

Nu se ştiu multe despre oamenii care au locuit acolo şi despre cum erau societăţile lor. Pe platforme s-au găsit gropi şi vetre, vaze, pietre pentru măcinarea plantelor şi seminţe arse.

Locuitorii din Kilamope şi Upano s-au dedicat probabil în principal agriculturii. Oamenii au mâncat porumb şi cartofi dulci şi probabil au băut „chicha”, un tip de bere dulce.

Prof. Rostain spune că a fost avertizat cu privire la această cercetare la început, deoarece oamenii de ştiinţă credeau că niciun grup antic nu a trăit în Amazon.

„Dar sunt foarte încăpăţânat şi am făcut-o. Acum trebuie să recunosc că sunt foarte fericit că am făcut o descoperire atât de importantă”, spune el.

Următorul pas pentru cercetători este să înţeleagă ce se află într-o zonă adiacentă de 300 km², care nu a fost încă detectată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici