Un pacient de la Spitalul Filantropia din Craiova, transferat la Bucureşti

Ministerul Sănătăţii anunţă cu un pacient de la Spitalul Filantropia din Craiova, unde doi pacienţi au murit după efectuarea unor transfuzii sanguine, a fost transferat la Spitalul Clinic Fundeni la solicitarea familiei.

528 afișări
Imaginea articolului Un pacient de la Spitalul Filantropia din Craiova, transferat la Bucureşti

Un pacient de la Spitalul Filantropia din Craiova, transferat la Bucureşti (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

"O echipă de control din cadrul DSP Dolj s-a deplasat în data de 25.02.2017 şi 27.02.2017 la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia” Craiova, judeţul Dolj. În data de 24.02.2017 în Clinica de hematologie au fost transfuzaţi 12 pacienţi, şase dintre aceştia dezvoltând reacţii adverse posttransfuzionale. Doi dintre aceşti pacienţi au decedat, Trei pacienţi au fost transferaţi în Clinica ATI în stare stabilă, Unul a fost transferat la Spitalul Clinic Fundeni la solicitarea familiei", anunţă Ministerul Sănătăţii printr-un comunicat de presă.

Direcţia de Sănătate Publică Dolj a amendat Spitalul Municipal "Filantropia" din Craiova cu suma de 25.000 lei. Sancţiunea a fost aplicată unităţii medicale pentru unele nereguli găsite de inspectorii sanitari în spital, precum faptul că transfuziile s-au făcut după-amiaza şi nu dimineaţa, aşa cum prevede protocolul şi nu s-au făcut în prezenţa medicului curant, a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, Ştefan Popescu.

"Recomandarea Comisiei de Hemovigilenţă a spitalului este ca transfuziile să se facă în prezenţa medicului curant, în intervalul orar 8-13. Ei au făcut după-amiaza, când nu era medic în secţie. Inspectorii noştri au verificat scriptic datele şi s-a constatat că pungile de sânge administrate pacienţilor coincid cu cele menţionate în foaia de observaţie şi cu documentele de la Centrul de transfuzii sangvine. Foaia de observaţie nu era completă, nu trecuseră ora când a început tratamentul, ora când s-a finalizat, dacă pacientul acceptă tratamentul sau dacă a mai fost transfuzat. Asistenţii trebuia să completeze aceste date”, a afirmat Ştefan Popescu.

Totodată, medicul Spitalului Filantropia care era de gardă vineri, asistentele de la Unitatea de Transfuzii Sanguine, precum şi asistentele din Secţia de Hematologie au fost sancţionaţi cu câte o mie de lei, a adăugat purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Doi pacienţi ai Spitalului "Filantropia” din Craiova au murit în urma unor transfuzii sanguine, iar alţi patru au avut reacţii adverse, Direcţia de Sănătate Publică Dolj, dar şi Poliţia deschizând anchete în acest caz.

Purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, dr. Ştefan Popescu, declara că vineri s-au făcut 12 transfuzii de sânge şi din cei 12 pacienţi, la şase au apărut reacţii adverse, doi murind.

Conducerea Spitalului "Filantropia" din Craiova a anunţat că a sistat efectuarea de transfuzii sanguine pentru cazurile grave şi sunt acoperite doar urgenţele majore până la finalizarea anchetei privind decesul a doi pacienţi ai unităţii medicale.

Marţi dimineaţă, surse apropiate anchetei au declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că decesul celor două persoane care au primit sânge la Spitalul "Filantropia" din Craiova a survenit în urma unui infarct miocardic, respectiv a unei insuficienţe respiratorii.

Pe de altă parte, marţi, mai multe cadre medicale de la Spitalul "Filantropia” vor fi audiate la Secţia 1 Poliţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici