Un profesor român care predă în Spania sau Italia câştigă 30,5 euro pe oră

Profesorii români care predau în Spania şi Italia câştigă 30,5 euro pe oră, impozabil, iar dacă ar reuşi să realizeze o normă întreagă, de 18 ore pe săptămână, ar putea ajunge la un venit lunar de aproape 2.200 de euro, a declarat, luni, ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei.

63 afișări
Imaginea articolului Un profesor român care predă în Spania sau Italia câştigă 30,5 euro pe oră

Un profesor român care predă în Spania sau Italia câştigă 30,5 euro pe oră

Cu ocazia vizitei efectuate în mai multe şcoli din Peninsula Iberică, demnitarul a înmânat profesorilor români ordinele de numire în funcţie şi contractul de muncă. Potrivit actului, profesorii au fost angajaţi în sistem de plată cu ora. Ei sunt plătiţi de Ministerul Educaţiei, prin Institutul Limbii Române şi, dacă au un post în România, acesta va fi păstrat până la revenirea în ţară. În plus, profesorii primesc gratuit un bilet de cătătorie dus întors România-Spania sau România-Italia.

Pentru majoritatea profesorilor români din Spania, care până acum lucrau în diverse domenii de activitate, retribuţia este bună, mai ales că un profesor din această ţară primeşte între 1.700 şi 2.200 de euro.

"Un profesor din Spania câştigă 1.700 de euro lunar şi nu există diferenţă de salarizare în funcţie de vechime, pentru că, debutant sau nu, cu toţii depunem aceaşi muncă. Odată ce eşti titular şi calificat, cu toţii au acelaşi salariu, pentru că munca este aceeaşi. Am încercat să păstrăm o oarecare similitudine între salariile profesorilor spanioli şi cele ale românilor, de aceea am optat pentru această valoare", a spus Adomniţei, în drum spre Colegiul Juan de Austria, din Alcala de Henares.

Alte cadre didactice consideră că banii sunt puţini, întrucât nu pot realiza norma de 18 ore săptămânal. "Este cam puţin. Noi nu putem realiza o normă întreagă, întrucât cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie română fac parte din programa extracurriculară. Aşa că orele sunt ţinute după program. Dar şi aşa tot este mai bine decât nimic, întrucât pentru prima dată după trei ani, de când sunt aici, pot lucra în meseria pentru care m-am pregătit", a declarat Maria Mihaela Marton.

Ministrul român al Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a vizitat, luni, Colegio Juan de Austria, din Alcala de Henares, Colegiul San Isidro, Azuqueca de Henare şi Colegiul Luis de Lucena, Guadalajara.

La Colegiul Juan de Austria, din Alcala de Henares, 15 la sută dintre elevi sunt români, perfect integraţi.

"Munca profesorilor din Spania este mai grea decât munca celor din România. Aveţi un rol hotărâtor printre români şi puteţi influenţa comunitatea în bine", a spus ministrul Adomniţei profesorilor adunaţi în sala de festivităţi. Totodată, demnitarul a înmânat copiilor câte o un atlas istoric şi geografic.

Autorităţile locale au apreciat programul Ministerului român al Educaţiei, Cercetării şi Tineretului privind studiul limbii, culturii şi civilizaţiei româneşti, la care participă peste o mie de elevi, repartizaţi în 17 zone distincte, din mai mult de o sută de şcoli din regiunea Castilla la Mancha.

În Guadalajara sunt 197 de elevi cuprinşi în program. Dintre toţi elevii imigranţi care participă la cursuri, 90 la sută sunt români, iar 10 la sută elevi şi profesori spanioli. "Prin acest program, şcolarii români au posibilitatea să rămână legaţi de ţara lor, de obiceiurile şi tradiţiile naţionale", a afirmat unul dintre profesori.

Vizita ministrului Cristian Adomniţei s-a încheiat luni seara, târziu, la Colegiul Luis de Lucena, Guadalajara.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici