Un psiholog a recunoscut că a vândut "praf de sinucidere" la peste 100 de persoane. „Nu-mi pasă dacă mă arestează. Vreau să se întâmple ceva”

  • Un psiholog olandez a declarat că a dat "praf de sinucidere" la peste 100 de persoane şi că a vorbit în încercarea de a provoca o dezbatere despre legile olandeze privind moartea asistată.
  • Wim van Dijk, în vârstă de 78 de ani, a declarat că nu este îngrijorat de faptul că ar putea fi încarcerat pentru acţiunile sale şi a insistat că această problemă trebuie să fie expusă.
5319 afișări
Imaginea articolului Un psiholog a recunoscut că a vândut "praf de sinucidere" la peste 100 de persoane. „Nu-mi pasă dacă mă arestează. Vreau să se întâmple ceva”

Un psiholog a recunoscut că a vândut "praf de sinucidere" la peste 100 de persoane. „Nu-mi pasă dacă mă arestează. Vreau să se întâmple ceva”

„Sunt conştient de consecinţele poveştii mele. Nu-mi pasă", a declarat el pentru De Volkskrant. „Vreau ca neliniştea socială să devină atât de mare încât sistemul judiciar să nu o poată ignora. Nu-mi pasă dacă mă arestează. Vreau să se întâmple ceva".

Legislaţia olandeză prevede că persoanele pot fi asistate la moarte de către un medic doar ca răspuns la o "cerere voluntară şi bine gândită" în contextul unei "suferinţe insuportabile, pentru care nu există nicio perspectivă de ameliorare sau remediu alternativ", potrivit The Guardian.

Van Dijk este membru al Coöperatie Laatste Wil, sau Cooperativa pentru ultimul testament, care militează pentru o legislaţie mai liberală şi oferă consultanţă persoanelor care doresc să îşi pună capăt vieţii.
 
Procurorii investighează deja organizaţia în legătură cu acuzaţiile potrivit cărora persoanele care participă la întâlnirile sale au cumpărat un medicament mortal cunoscut sub numele de Agent X, acuzaţie care a fost negată.
 
Poliţia a arestat în iulie un bărbat de 28 de ani din Eindhoven, suspectat că a vândut "pastile de sinucidere" la sute de persoane. Procurorii au declarat că cel puţin şase persoane au murit din cauza drogului care ar fi fost furnizat de bărbatul, numit doar Alex S, care era, de asemenea, membru al cooperativei.
 
Van Dijk a dezvăluit în interviul său că le-a sugerat persoanelor care participau la întâlnirile organizaţiei să rămână după plecarea moderatorului, pentru a le putea vinde medicamentul pentru 50 de euro doza.
 
Am oferit cu grijă persoanelor care doresc să păstreze controlul asupra propriului sfârşit mijloacele de a pune capăt vieţii în momentul ales de ele în viitor", a spus el. „Eu sunt un furnizor. Am furnizat Agent X la mai mult de 100 de persoane".
 
Asistarea sinuciderii este pasibilă de o pedeapsă maximă de trei ani de închisoare.
 
Preşedintele Coöperatie Laatse Wil, Jos van Wijk, a fost arestat şi reţinut pentru o zi luna trecută, fiind suspectat de implicare într-o organizaţie criminală.
 
Van Dijk a declarat pentru De Volkskrant că s-a implicat în această cooperativă, înfiinţată în 2013, după ce soţia sa a murit de demenţă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici