Uniunea Judecătorilor a cerut Senatului sesizarea CCR în legătură cu noua modalitate de alegere a membrilor CSM

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a cerut Senatului României să sesizeze (CCR) în legătură cu noul mod de alegere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care prevede ca mandatulul fiecărui membru CSM să fie valabil şase ani, independent de mandatele celorlalţi membri.

173 afișări
Imaginea articolului Uniunea Judecătorilor a cerut Senatului sesizarea CCR în legătură cu noua modalitate de alegere a membrilor CSM

Uniunea Judecătorilor a cerut Senatului sesizarea CCR în legătură cu noua modalitate de alegere a membrilor CSM (Imagine: Thomas Dan/ Arhiva Mediafax Foto)

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a solicitat Senatului României sesizarea Curţii Constituţionale pentru a se verifica dacă "hotărârea Senatului prin care se stabileşte un nou mod de alegere al membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este conformă sau nu cu legea fundamentală", au anunţat reprezentanţii UNJR printr-un comunicat de presă.

UNJR susţine că potrivit modificării Senatului "fiecare membru al Consiliului Superior al Magistraturii a fost validat pe un mandat întreg de şase ani, care va curge individual, independent de mandatele celorlalţi membri" ceea ce ar înseamna, potrivit UNJR, că "nu va mai exista niciodată un nou Consiliu, o «sedinţă de constituire» pentru că membrii săi vor fi într-un continuu proces de înnoire".

Potrivit legii fundamentale, durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este de şase ani. Uniunea Juriştilor susţine că "CSM este un organ colectiv şi nu individual, de unde reiese că durata mandatului se referă la Consiliu ca întreg, şi nu la mandatul fiecărui membru luat individual".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici