Uniunea Naţională a Comunităţilor de Romi susţine înfiinţarea unui liceu cu predare în rromani, dar crede că acest lucru este imposibil

Uniunea Naţională a Comunităţilor de Romi susţine orice iniţiativă de înfiinţare de instituţii de învăţământ cu predare în limba rromani, dacă se încadreze în standardele educaţiei de calitate dar susţine că în prezent acest lucru nu este posibil, pentru că aceste criterii nu sunt îndeplinite.

266 afișări
Imaginea articolului Uniunea Naţională a Comunităţilor de Romi susţine înfiinţarea unui liceu cu predare în rromani, dar crede că acest lucru este imposibil

Uniunea Naţională a Comunităţilor de Rromi susţine înfiinţarea unui liceu cu predare în rromani, dar crede că acest lucru este imposibil (Imagine: Shutterstock)

Potrivit Uniunii Naţionale a Comunităţilor de Rromi (UNCR), învăţământul în limba rromani un drept constituţional al romilor ca minoritate naţională însă orice iniţiativă de înfiinţare de instituţii de învăţământ cu predare în limba rromani trebuie să se încadreze în standardele educaţiei de calitate şi să îndeplinească toate criteriile necesare predării tuturor disciplinelor în limba romani.

În acest sens este necesară o solicitarea scrisă din partea unei organizaţii rome sau a unui număr de părinţi şi elevi suficient de mare pentru înfiinţarea cel puţin a unei clase din primul an al respectivului ciclu de învăţământ, dar şi cadre didactice calificate foarte bune cunoscătoare ale limbii rromani pentru toate disciplinele care se predau la respectivul nivel de învăţământ, un curriculum adecvat, manuale şcolare şi alte materiale didactice de specialitate în limba rromani, susţin reprezentanţii UNCR.

"În ceea ce priveşte înfiinţarea unui liceu cu predare în limba rromani, din păcate, cel puţin deocamdată, acest lucru nu este posibil, pentru că o mare parte dintre aceste criterii nu sunt îndeplinite: nu există încă un curriculum adecvat pentru predarea tuturor disciplinelor de liceu în limba rromani, nu există manuale şcolare şi alte materiale didactice de specialitate în limba rromani la cele mai multe dintre disciplinele de liceu şi, mai grav decât toate acestea, nu avem cadre didactice calificate cunoscătoare ale limbii rromani pentru cea mai mare parte dintre disciplinele care se predau la liceu", se arată într-un comunicat de presă de vineri al UNJR.

Potrivit UNCR, un liceu cu predare în rromani ar trebui să fie precedat de predarea în această limbă la ciclul gimnazial, lucru care nu se întâmplă încă în România.

"Mai mult decât atât, UNCR îşi exprimă îngrijorarea faţă de amestecul criteriilor în înfiinţarea acestei instituţii de învăţământ mediu, sursele mass-media prezentând liceul pentru rromi ca fiind mai mult un liceu care va asigura elevilor săi moduri de susţinere specifice unor elevi dezavantajaţi din punct de vedere social, aparţinând mai degrabă unui grup social vulnerabil decât unei minorităţi naţionale, şi anume transport gratuit, masă caldă, program de tip şcoală după şcoală etc. Considerăm că excluderea socială şi sărăcia, din păcate realităţi contemporane ale multor comunităţi de rromi, nu trebuie amestecate cu ideea predării în limba rromani, dacă nu dorim adâncirea stigmatizării şi a marginalizării limbii rromani şi, implicit a identităţii etnice rrome", se mai arată în comunicat.

UNCR susţine că la un liceu cu predare în rromani criteriul de admitere ar trebui să fie cunoaşterea limbii, nicidecum criteriul sărăciei şi ar trebui să fie un liceu de elită, care să atragă cei mai buni elevi şi cei mai buni profesori.

De asemenea, UNCR consideră obligatorie consultarea cu specialiştii romi şi neromi din domeniul educaţiei, susţinând că singurul criteriu care ar scoate un asemenea liceu de sub incidenţa legislaţiei care interzice segregarea în educaţie ar fi predarea tuturor disciplinelor în limba rromani.

"Ceea ce se poate face, în momentul de faţă, la nivelul mediu de învăţământ în ceea ce priveşte dezvoltarea predării limbii rromani este înfiinţarea unui liceu bilingv, după modelul celorlalte licee sau secţii bilingve de liceu existente, specializat pe limba, cultura, istoria şi literatura rromani, în care limba rromani să fie obligatorie şi să se studieze intensiv, beneficiind de un număr de ore mai mare decât la celelalte licee şi unele discipline să fie studiate în limba rromani: istoria rromilor, literatura rromani, cultura rromani", mai arată sursa citată.

UNCR a pregătit un protocol de parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti pentru înfiinţarea unui liceu bilingv specializat pe limba, cultura, istoria şi literatura rromani.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a anunţat, în 13 martie, că Executivul va decide înfiinţarea unui liceu cu linie de predare în limba romani, liceu care va funcţiona într-o clădire a unei cazarme dezafectate din Sectorul 5 şi va oferi zilnic elevilor romi cel puţin o masă caldă.

"Vom putea, în fine, oferi comunităţilor de romi posibilitatea de a-şi educa copiii într-un liceu care să aibă şi linie de predare în limba romani. Este un gest foarte bun şi vă rog să îl puneţi în balanţă cu eforturile Guvernului de a acomoda puncte de vedere nu diferite, ci puncte de vedere aproapre similare, care merg către ceea ce aşteptăm cu toţii: o societate civilizată şi construită european", a spus atunci Ungureanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici