Unsprezece persoane au murit din cauza frigului, în România

Unsprezece persoane au decedat prin hipotermie, în perioada 13-21 decembrie, în şase judeţe din România, respectiv Neamţ, Arad, Bacău, Constanţa, Prahova şi Suceava, informează Ministerul Sănătăţii.

21 afișări
Imaginea articolului Unsprezece persoane au murit din cauza frigului, în România

Unsprezece persoane au murit din cauza frigului, în România (Imagine: Mediafax Foto)

Astfel, din cele 11 persoane, una este din Neamţ şi câte două din Arad, Bacău, Constanța, Prahova şi Suceava.

Luni, în unităţile de primiri - urgențe (UPU) se aflau, pentru îngrijiri medicale, treizeci de persoane care reprezintă cazuri sociale. În unităţile de primiri-urgenţe nu au fost semnalate disfuncţionalități în acordarea asistenţei medicale de urgenţă, singurele probleme apărute fiind legate de blocarea unor ambulanţe în trafic, în judeţele Buzău, Brăila și Galaţi, grav afectate de ninsori, viscol şi frig, potrivit Ministerului Sănătăţii.

În acest context, Ministerul Sănătăţii (MS) reia, luni, recomandările către populaţie în sensul ca, în aceste zile cu temperaturi foarte scăzute, să evite expunerea la frig, să se îmbrace adecvat, cu căciuli şi mănuşi, să consume alimente bogate în proteine, grăsimi nesaturate, fructe şi legume şi să evite consumul de bauturi alcoolice.

Totodată, Ministerul Sănătăţii atenţionează, din nou, asupra grijii speciale care trebuie acordată copiilor.

"Copiii nu vor fi lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate. De asemenea, vor fi evitate trasporturile copiilor pe distanţe lungi, mai ales dacă maşinile nu au posibilităţi de climatizare sau sunt neechipate corespunzător", arată Ministerul Sănătăţii.

Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, trebuie să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.

Totodată, MS recomandă ca locuinţele să fie bine încălzite, dar cu evitarea utilizării instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.

"Oamenii să evite expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. Dacă totuşi s-a ajuns în această situaţie, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea unui medic", potrivit ministerului.

MS atenţionează ca, încă din 14 decembrie, direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a Municipiului Bucureşti sunt obligate să ia toate măsurile care se impun la nivelul unităţilor sanitare, astfel încât acestea să poată primi, tria şi interna un număr mai mare de pacienţi, pe toată durata atenţionării meteorologice Cod Galben.

De asemenea, serviciile de ambulanţă judeţene şi SMURD au fost avertizate să suplimenteze, pentru această perioadă, numărul de echipaje şi să doteze corespunzător maşinile de intervenţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici