Va amâna din nou Curtea Constituţională decizia referitoare la comasarea alegerilor?

Curtea Constituţională (CC) este aşteptată să dea o soluţie, miercuri, cu privire la sesizarea de neconstituţionalitate a Legii referitoare la comasarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale cu cele parlamentare. Decizia a fost amânată de două ori, în 12 şi 18 ianuarie.

647 afișări
Imaginea articolului Va amâna din nou Curtea Constituţională decizia referitoare la comasarea alegerilor?

Va amâna din nou Curtea Constituţională decizia referitoare la comasarea alegerilor? (Imagine: Andrei Pungovschi/Arhiva Mediafax Foto)

În 18 ianuarie, decizia de amânare a fost luată pentru aflarea impactului financiar asupra Guvernului.

"Motivul amânării îl constituie analizarea informaţiilor suplimentare solicitate Guvernului cu privire la impactul financiar al adoptării legii supuse controlului de constituţionalitate, respectiv a studiului comparativ referitor la cheltuielile bugetare pe care le implică organizarea şi desfăşurarea simultană, respectiv separată, a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale şi a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi a Senatului. În expunerea de motive a legii, Guvernul a arătat că, «în condiţiile economice actuale, majoritatea autorităţilor administraţiei publice locale este afectată de constrângeri bugetare, care pot periclita organizarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din cursul anului 2012. […] Totodată, trebuie avute în vedere considerente referitoare la impactul negativ al costurilor alegerilor locale asupra exerciţiului financiar al bugetelor locale şi la necesitatea intervenţiei prin intermediul bugetului de stat pentru buna organizare şi desfăşurare a acestora»", precizează Curtea Constituţională, într-un comunicat de presă.

În 22 decembrie 2011, USL a sesizat Curtea Constituţională cu privire la Legea privind comasarea alegerilor, după respingerea moţiunii de cenzură depuse după asumarea răspunderii Guvernului pe acest act normativ, reprezentanţii Uniunii menţionând că cer CC "o atitudine de respect faţă de lege şi democraţie".

În sesizarea adresată CC, USL solicită să se constate "neconstituţionalitatea prevederilor Legii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale şi a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat din anul 2012, precum şi pentru modificarea şi completarea Titlului I al Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali".

USL susţine, între altele, că acest act normativ este "viciat de neconstituţionalitate în ansamblu, adoptarea acestuia fiind realizată cu încălcarea normelor constituţionale referitoare la procedura de legiferare prin asumarea răspunderii de către Guvern".

Reprezentanţii USL consideră de asemenea că prevederile legii privind comasarea alegerilor "încalcă în mod flagrant principiile directoare instituite prin Codul bunelor practici în materie electorală" al Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept, organ al Consiliului Europei.

USL menţionează totodată că actul normativ, "dispunând cu privire la comasarea alegerilor stabileşte în realitate şi o prelungire cu aproximativ 6 luni a mandatelor aleşilor locali, aflaţi in prezent în funcţie, de vreme ce aceştia şi-au dobândit mandatele ca urmare a alegerilor ce au avut loc în iunie 2008".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici